Πλαστά κέρματα των 2 ευρώ στην αγορά! Πώς ξεχωρίζετε το γνήσιο από το κάλπικο (vid, pic)

Κάλπικα κέρματα των δύο ευρώ κυκλοφορούν ελεύθερα στην αγορά! Αυτό αποκάλυψε τηλεοπτικό ρεπορτάζ, το οποίο αναφέρει παράλληλα τους τρόπους με τους οποίους μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα γνήσιο από ένα ψεύτικο δίευρω.

Πλαστά κέρματα των 2 ευρώ στην αγορά! Πώς ξεχωρίζετε το γνήσιο από το κάλπικο (vid, pic)

Κοιτάξτε με προσοχή την παρακάτω εικόνα. Θεωρητικά βλέπετε δύο ίδια κέρματα των δύο ευρώ. Ωστόσο το ένα είναι πλαστό και το άλλο γνήσιο.

Οι περισσότεροι που θα τα πιάσουν στα χέρια τους δεν θα υποψιαστούν το παραμικρό.

Η κάμερα του MEGA βρέθηκε στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών για να δούμε πώς μπορούμε να ξεχωρίσουμε ένα γνήσιο κέρμα από ένα… κάλπικο.

Πώς θα τα ξεχωρίσετε

«Έχουν εμφανείς διαφορές. Πρώτο είναι η χρωματική υφή τους, δεύτερον οι εγχαράξεις τους, πολύ καλύτερες ποιοτικώς με το άλλο κέρμα. Οι διαστάσεις παραμένουν ίδιες και το βάρος τους είναι κοντά. Όπως φαίνεται και στις εικόνες μέσα από τα εργαστήρια, το χρώμα του παραχαραγμένου δίευρου είναι ελαφρώς πιο ξεθωριασμένο, σε αντίθεση με του γνήσιου. Στην περίπτωση που ούτε τότε καταλάβει κάποιος τη διαφορά, η λύση είναι ένας απλός μαγνήτης», ανέφερε η αστυνόμος Α'-εμπειρογνώμονας Αφροδίτη Ντέλλα.

«Αν δεν το καταλάβει εξόφθαλμα, δεν μπορεί να κάνει κάτι. Με το μαγνητάκι το γνήσιο είναι ελαφρώς μαγνητικό. Σε αυτό το κέρμα όμως είναι ισχυρά μαγνητικό», πρόσθεσε η κ. Ντέλλα. Οι παραχαράκτες που τα τελευταία χρόνια θέτουν σε κυκλοφορία νομίσματα των δύο ευρώ βασίζονται στον διάτρητο έλεγχό τους. «Δεν έχουν φτάσει στην τελειότητα, πατάνε στο γεγονός ότι το κέρμα δεν έχει έλεγχο, δηλαδή δεν έχει τον έλεγχο που έχει το αντίστοιχο χαρτονόμισμα. Τα μαγαζιά, τα καταστήματα, δεν έχουν μηχανές ελέγχου γνησιότητας των κερμάτων», ανέφερε η κ. Ντέλλα.

Ο έλεγχος της γνησιότητας των χαρτονομισμάτων από την άλλη είναι πιο απλός για όλους.

«Για να καταλάβουμε το πλαστό, βασική αρχή είναι να ξέρουμε πολύ καλά το γνήσιο. Το γνήσιο έχει έναν ιδιαίτερο ήχο αν το πιάσει κάποιος, σε αντίθεση με το πλαστό που δεν τον έχει. Για να δούμε αν το χαρτονόμισμα που έχουμε στην κατοχή μας είναι γνήσιο, μπορούμε απλά να το στρέψουμε προς ένα φωτεινό σημείο και να δούμε αν υπάρχουν τα μέτρα ασφαλείας», σημείωσε.

«Το επόμενο βήμα είναι να φέρουμε το χαρτονόμισμα στον διερχόμενο φωτισμό. Ένα επιπλέον στοιχείο γνησιότητας είναι η ασημένια ταινία ασφαλείας. Μετά είναι η ασημένια ταινία ασφαλείας στην οποία πάνω υπάρχει εκτυπωμένη η αξία του χαρτονομίσματος. Στο αντίστοιχο πλαστό δεν υπάρχει τίποτα. Πρόσφατα στο κέντρο της Θεσσαλονίκης εξαρθρώθηκε εγκληματική οργάνωση και κατασχέθηκαν 1.524 κέρματα των δύο ευρώ και συνολικά περίπου 200.000 ευρώ», κατέληξε.

Δείτε αναλυτικά πώς θα ξεχωρίσετε το γνήσιο:

Πηγή: in.gr