Πρώτη μέρα στο σχολείο: Το doodle της Google για την επιστροφή στα θρανία

Με το σημερινό doodle, η Google τιμά τους μαθητές. Είναι αφιερωμένο στην πρώτη μέρα στο σχολείο. Πότε γίνεται παραδοσιακά η επιστροφή στα θρανία.

Πρώτη μέρα στο σχολείο: Το doodle της Google για την επιστροφή στα θρανία

Το σημερινό doodle της Google τιμά τους μαθητές. Είναι αφιερωμένο στην πρώτη μέρα στο σχολείο.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο πέφτει συνήθως τον Αύγουστο ή τον Σεπτέμβριο στο Βόρειο Ημισφαίριο και τον Ιανουάριο ή το Φεβρουάριο στο Νότιο Ημισφαίριο. Διαφέρει από χώρα σε χώρα.

Η πρώτη μέρα στο σχολείο στην Ελλάδα είναι η 11η Σεπτεμβρίου ή η πρώτη επόμενη Δευτέρα μετά το Σαββατοκύριακο εάν η 11η Σεπτεμβρίου πέφτει Σάββατο ή Κυριακή. Η τελευταία μέρα στο σχολείο στην Ελλάδα είναι η 15η Ιουνίου και έχει 3 μήνες διακοπές, μέχρι την 11η Σεπτεμβρίου. Στα γυμνάσια και τα λύκεια η σχολική χρονιά λήγει γύρω στις 25 Μαΐου, για να ακολουθήσουν οι προαγωγικές και πανελλαδικές εξετάσεις.

Το 2020 το άνοιγμα των σχολείων στην Ελλάδα έχει οριστεί για τις 14 Σεπτεμβρίου, λόγω της πανδημίας του κορονοϊού 2019-20. Σε αρκετές χώρες η ημερομηνία έναρξης της σχολικής χρονιάς έχει αλλάξει λόγω της πανδημίας, για την αναπλήρωση των κενών που προέκυψαν από το κλείσιμο των σχολείων τον Μάρτιο.

Στις Ηνωμένες Πολιτείες

Στις Ηνωμένες Πολιτείες, η εκπαιδευτική πολιτική καθορίζεται κυρίως σε πολιτειακό επίπεδο και στο επίπεδο των επιμέρους σχολικών επαρχιών. Ως εκ τούτου, δεν υπάρχει μία συγκεκριμένη ημέρα όπου αρχίζουν τα σχολεία. Κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους του 20ού αιώνα, ήταν σύνηθες για τα σχολεία να αρχίζουν σύντομα μετά την Ημέρα της Εργασίας (αρχές Σεπτεμβρίου) και σε ορισμένες περιοχές των Ηνωμένων Πολιτειών αυτό εξακολουθεί να υφίσταται μέχρι σήμερα. Ωστόσο, η αρχή του σχολείου σε νωρίτερη ημερομηνία γίνεται όλο και πιο συνηθέστερη, δηλαδή τον Αύγουστο ή ακόμα και στα τέλη Ιουλίου. Για παράδειγμα, στην Ενοποιημένη Σχολική Επαρχία του Σαν Ντιέγκο στο Σαν Ντιέγκο στη Καλιφόρνια, η πρώτη μέρα του σχολικού έτους 2017-18 ορίστηκε στις 28 Αυγούστου.

Στη Ρωσία

Τα σχολεία στη Ρωσία ιστορικά αρχίζουν στη 1 Σεπτεμβρίου. Η ακριβής ημερομηνία για την χώρα επικυρώθηκε με Διάταγμα του Συμβουλίου των Επιτρόπων του Λαού το 1935 και καθορίστηκε επίσημα με Διάταγμα του Ανωτάτου Σοβιέτ της Σοβιετικής Ένωσης αρ. 3018-Χ το 1980. Το 1984, η 1η Σεπτεμβρίου ορίστηκε επίσημα ως Ημέρα της Γνώσης. Αν η 1η Σεπτεμβρίου πέφτει Κυριακή, τα περισσότερα σχολεία επιλέγουν να διεξάγουν μια παραδοσιακή τελετουργική γιορτή, η οποία σηματοδοτεί συμβολικά την έναρξη του σχολικού έτους, και τα πραγματικά μαθήματα αρχίζουν τη Δευτέρα. Παραδοσιακά οι μαθητές φέρνουν λουλούδια για τους καθηγητές.