«Φωτιά» οι λογαριασμοί ρεύματος μετά την κούρσα στη χονδρεμπορική αγορά

Ακόμα μεγαλύτερες αυξήσεις, στις ήδη ακριβές τιμές ρεύματος, θα δουν οι καταναλωτές στους λογαριασμούς του Σεπτεμβρίου.

«Φωτιά» οι λογαριασμοί ρεύματος μετά την κούρσα στη χονδρεμπορική αγορά

Η συνεχιζόμενη άνοδος στο χονδρεμπορικό κόστος του ρεύματος με βασική αιτία το ακριβό φυσικό αέριο και την «κούρσα» των δικαιωμάτων εκπομπής ρύπων στα διεθνή χρηματιστήρια, οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια, όπως παραδέχονται οι ίδιες οι εταιρείες ηλεκτρικής ενέργειας, σε μετακύλιση στα οικιακά και στα επαγγελματικά τιμολόγια.

Οι αυξήσεις μάλιστα, σε αντίθεση με ότι συνέβαινε παλαιότερα, όταν η αγορά δεν είχε ανοίξει και τα τιμολόγια καθοριζόντουσαν κεντρικά, δεν ανακοινώνονται πουθενά, παρά μόνον περνάνε στους λογαριασμούς και οι καταναλωτές τις βλέπουν εκ των υστέρων.

Στις δομικές αιτίες αύξησης της χονδρεμπορικής τιμής, ήρθε να προστεθεί η έκτακτη συνθήκη του καλοκαιριού, με τις πολύ υψηλές θερμοκρασίες επί μακρύ διάστημα , αλλά και με τις καταστροφικές πυρκαγιές που εκτόξευσαν τη ζήτηση ρεύματος και μεγέθυναν την ανασφάλεια για την επάρκεια εφοδιασμού.

Οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά έφτασαν τον Αύγουστο στο 50%. Αυτό οδηγεί αμέσως σε αύξήσεις στους λογαριασμούς ρεύματος οικιακών και επαγγελματικών καταναλωτώ, μέσω της ενεργοποίησης των ρητρών που έχουν τα συμβόλαια που «πουλάνε», τόσο οι ιδιώτες πάροχοι όσο και η ΔΕΗ, από τις 5 Αυγούστου και μετά.

Για τους οικιακούς καταναλωτές, οι τιμές προ τριμήνου κυμαίνονταν στα επίπεδα των 70 έως 90 ευρώ/MWh ανάλογα πάντα με τον πάροχο και τον τύπο του τιμολογίου. Πλέον με την ενεργοποίηση των ρητρών, για να γίνει ανάκτηση του κόστους των προμηθευτών οι τιμές θα αυξηθούν στα 120 – 150 ευρώ/MWh (αύξηση 35% - 45% τουλάχιστον).

Όπως προαναφέρθηκε, οι αυξήσεις στη χονδρεμπορική αγορά οφείλονται σε έναν συνδυασμό παραγόντων όπως η αύξηση των τιμών των δικαιωμάτων εκπομπής CO2, η αύξηση της τιμής του φυσικού αερίου και η εκτίναξη της ζήτησης.

Ενδεικτικά, μόλις αυτή την εβδομάδα, οι τιμές των δικαιωμάτων εκπομπής CO2 κατέγραψαν νέο ρεκόρ στα 62 ευρώ/τόνος, όταν μόλις τον περασμένο Δεκέμβριο βρίσκονταν στα 32 ευρώ/τόνος (αύξηση σχεδόν 100%).

Την ίδια στιγμή το φυσικό αέριο καταγράφει το ένα ρεκόρ μετά το άλλο. Οι τιμές στις χονδρεμπορικές αγορές της Ευρώπης έχουν πάρει «φωτιά» και κινούνται σταθερά πια πάνω από τα 100 ευρώ η μεγαβατώρα, με τα υψηλότερα επίπεδα να διαμορφώνονται στις χώρες των Βαλκανίων (Βουλγαρία 155 ευρώ, Σερβία 145 ευρώ, Κροατία και Σλοβενία 125 ευρώ, Ρουμανία και Ουγγαρία 115 ευρώ) και την Ελλάδα να εξακολουθεί να κρατάει τα σκήπτρα της πιο ακριβής αγοράς, με τιμή στα 157 ευρώ η μεγαβατώρα, αυξημένη κατά 70% από τις αρχές του έτους.

Τα παράπονα των καταναλωτών που έχουν ήδη παραλάβει «φουσκωμένους» λογαριασμός ρεύματος προς τη ΡΑΕ και το υπουργείο πέφτουν βροχή το τελευταίο διάστημα, ενώ χαρακτηριστική είναι και η πρόσφατη παρέμβαση της ΓΣΕΒΕΕ, η οποία χτύπησε καμπανάκι για την επιβάρυνση των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, εκ των οποίων μία στις τέσσερις έχει απλήρωτους λογαριασμούς ρεύματος.

Πηγή: News247.gr