Κορονοϊός: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Τι μέτρα ανακοινώνει σήμερα ο Κικίλιας

Με απαγόρευση εισόδου σε καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, 1-2 υποχρεωτικά rapid test σε εργαζόμενους αλλά και πιθανή υποχρεωτικότητα εμβολιασμού, προσπαθεί η Κυβέρνηση να μεταπείσει τους ανεμβολίαστους πολίτες.

Κορονοϊός: Σφίγγει ο κλοιός για τους ανεμβολίαστους - Τι μέτρα ανακοινώνει σήμερα ο Κικίλιας

Η επιδημία κορονοϊού καλπάζει και σύμφωνα με τους ειδικούς η βασική αιτία παραμένει η άρνηση πάνω από το 1/3 των ενήλικων συμπολιτών μας να εμβολιαστεί. Σήμερα στις 12 το μεσημέρι, ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας θα ανακοινώσει μέτρα Δημόσιας Υγείας που αφορούν σε ανεμβολίαστους πολίτες. Στις ανακοινώσεις θα συμμετέχει και η Διευθύντρια της ΜΕΘ του ΓΝ «Ευαγγελισμός», Πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Εντατικής Θεραπείας, Καθηγήτρια Αναστασία Κοτανίδου. Στόχος είναι να υπάρχει έμμεση πίεση στους ανεμβολίαστους πολίτες ώστε να πειστούν για την αξία του εμβολιασμού.

Σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες έμμεσα επιβεβαίωσε χθες και ο Υπουργός κ. Άδωνις Γεωργιάδης, οι κλειστοί χώροι εστιατορίων, καφέ, μπαρ, θεάτρων και κινηματογράφων θα είναι αμιγείς, δηλαδή μόνο για πλήρως εμβολιασμένους, που θα επιδεικνύουν το πιστοποιητικό εμβολιασμού τους, ή πιστοποιητικό νόσησης τελευταίων έξι μηνών για όσους έχουν νοσήσει. Το ίδιο αναμένεται ότι ισχύσει και για τα γήπεδα.

Την ίδια στιγμή, σε εργασιακούς χώρους του δημόσιου και του ιδιωτικού τομέα οι ανεμβολίαστοι εργαζόμενοι θα πρέπει να υποβάλλονται υποχρεωτικά σε εργαστηριακό τεστ (PCR ή rapid), με δική τους ευθύνη δηλαδή θα πρέπει να το πληρώνουν οι ίδιοι. Ακόμη δεν είναι ξεκαθαρισμένο εάν το τεστ θα πρέπει γίνεται μία ή δύο φορές την εβδομάδα, με ορισμένες κατηγορίες εργαζομένων, όπως για παράδειγμα στην εστίαση, να υποβάλλονται σε δύο τεστ εβδομαδιαίως. Επίσης με διπλό εργαστηριακό έλεγχο θα μπαίνουν στις σχολικές αίθουσες να διδάξουν και οι ανεμβολίαστοι εκπαιδευτικοί ενώ το ίδιο θα ισχύσει και για τους φοιτητές. Μόνο οι μαθητές θα υποβάλλονται σε self test δύο φορές την εβδομάδα.

Χρήση Μάσκας

Πολύ πιθανό είναι να ανακοινωθεί η επαναφορά για καθολική χρήση της μάσκας σε όλους τους εξωτερικούς χώρους για όλους ανεξαιρέτως, εμβολιασμένους και μη εμβολιασμένους. Η χρήση της μάσκας για την οποία δόθηκε μικρή ελευθερία εν μέσω καύσωνα και μόνο σε εξωτερικούς χώρους όπου κυκλοφορεί ο καθένας μόνος του ή με την οικογένειά του, κρίνεται απαραίτητη από τη στιγμή που ο καιρός θα κρυώσει – είναι γνωστό η χαμηλή θερμοκρασία ευνοεί μεγαλύτερη μετάδοση. Οι ειδικοί επιμένουν στη σωστή επιλογή μάσκας, με τις απλές υφασμάτινες να μην προκρίνονται εν μέσω κυριαρχίας της πολύ μεταδοτικής μετάλλαξης Δέλτα. Χειρουργικές μάσκες και υψηλής προστασίας (ΚΝ95) προστατεύουν περισσότερο.

Σύμφωνα με επισημάνσεις των ειδικών, η μη χρήση μάσκας σε εξωτερικούς χώρους δημιουργεί μια "κακή συνήθεια" και εύκολα πλέον κάποιος δεν θα τη χρησιμοποιεί και όταν εισέρχεται σε κλειστούς χώρους.

Σχετικά με τα εμπορικά καταστήματα και σουπερμάρκετ, ενώ υπήρξαν πληροφορίες για περιορισμούς στους μη εμβολιασμένους, τα σενάρια αυτά φαίνεται πως απομακρύνονται καθώς ανακύπτουν δυσκολίες εφαρμογής στην πράξη. Θα ισχύουν, πάντως, μέτρα, όσον αφορά σε χωρητικότητα και αποστάσεις, ενώ δεν αποκλείεται να υπάρξει σύσταση για διπλή χρήση μάσκας.

Υποχρεωτικότητα εμβολιασμού

Στο μεταξύ, έχουν φουντώσει τα σενάρια για επέκταση της υποχρεωτικότητας του εμβολιασμού και σε άλλες κατηγορίες του πληθυσμού. Το ενδεχόμενο άφησε χθες το πρωί ανοιχτό ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου. "Είναι από τα ενδεχόμενα που θα αξιολογηθούν και θα μας απασχολήσουν. Θα κάνουμε ό,τι χρειαστεί, για να απέχουμε από κάθε κίνδυνο. Για να μην μπούμε πάλι σε περιπέτειες. Με ό,τι εργαλείο έχουμε στα χέρια μας", τόνισε κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Από την πλευρά του ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, ερωτηθείς σχετικά το ζήτημα της υποχρεωτικότητας δήλωσε συγκεκριμένα: “Δε φαίνεται να ανοίγει θέμα επέκτασης της υποχρεωτικότητας αυτή τη στιγμή και σε άλλες επαγγελματικές ομάδες”.

Πηγή: News247.gr