Εύβοια: Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο - Εκκενώνεται το Μαρμάρι και δύο οικισμοί

Δραματική είναι κατάσταση από νέα μεγάλη φωτιά που έχει ξεσπάσει από τα ξημερώματα στην Κάρυστο της Νότιας Εύβοιας, κάτω από ύποπτες συνθήκες και η δεύτερη στη ευρύτερη περιοχή, μέσα σε ένα 24ωρο.

Εύβοια: Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο - Εκκενώνεται το Μαρμάρι και δύο οικισμοί

Η φωτιά ξέσπασε σε χαμηλή βλάστηση και έκταση με πουρνάρια στην περιοχή Φηγιά και λόγω των δυνατών βοριάδων που πνέουν στην περιοχή με ριπές ακόμη και 9 μποφόρ επεκτάθηκε και κινήθηκε γρήγορα προς τα νότια περνώντας από τον οικισμό Κοκκίνη, βρήκε δασική έκταση και τώρα κινείται έξω από τα όρια της πόλης στο Μαρμάρι με κατεύθυνση την θάλασσα.

Στον οικοδομικό συνεταιρισμό γιατρών μάλιστα έχουν ήδη σημειωθεί και ζημιές σε σπίτια. Στο σημείο πνέουν δυνατοί άνεμοι και από νωρίς το πρωί με ριπές έως και 7 μποφόρ ενώ ζητήθηκε η προληπτική εκκένωση για τον Φηγιά, το Κοκκίνη και το Μαρμάρι. Ήδη στο λιμάνι στο Μαρμάρι έχει δέσει φέρι μπόουτ για να βοηθήσει στην εκκένωση της πόλης.

Στο σημείο επιχειρούν 46 πυροσβέστες με 20 οχήματα, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος και 5 ελικόπτερα, εκ των οποίων ένα συντονιστικό, ενώ αναμένονται και νέες ενισχύσεις.

Εξαιτίας της φωτιάς, στην ευρύτερη περιοχή του Δήμου Καρύστου, η κυκλοφορία των οχημάτων έχει διακοπεί προσωρινά και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας, στην επαρχιακή οδό Λέπουρων-Καρύστου, από την διασταύρωση Στουπαίων έως την διασταύρωση Μαρμαρίου.

Παραμένουν σε γενική επιφυλακή όλες οι Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος της Επικράτειας και συνεχίζονται οι περιπολίες εναέριας επιτήρησης, καθώς και μικτές περιπολίες από Πυροσβεστικές, Αστυνομικές και Στρατιωτικές δυνάμεις.

Στα Βίλια Αττικής, υπό τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων, παραμένουν 299 πυροσβέστες με 98 οχήματα συμπεριλαμβανομένων, 9 ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 61 πυροσβεστών με 18 οχήματα από τη Ρουμανία. Συνδρομή παρέχουν ο Ελληνικός Στρατός, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και χωματουργικά μηχανήματα της Περιφέρειας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας, Φάνης Σπανός τόνισε ότι η κατάσταση είναι πολύ δύσκολη και παρακάλεσε τους κατοίκους να εκκενώσουν προς τις κατευθύνσεις που υποδεικνύει το μήνυμα του 112.

«Είναι πάρα πολύ δύσκολη η κατάσταση. Είναι μεγάλο το μέτωπο, ο άνεμος είναι πολύ δυνατός. Τα αεροπλάνα γύρισαν πίσω, τώρα γίνεται προσπάθεια με τα ελικόπτερα», δήλωσε και πρόσθεσε πως οι κάτοικοι πρέπει να εκκενώσουν είτε προς νότια είτε να φύγουν δια θαλάσσης.

«Τεράστια είναι η φωτιά αυτή την ώρα μέσα στον οικισμό Κοκκίνη τον οποίο και εκκενώσαμε όπως και τον Φυγιά» είπε ο δήμαρχος Καρύστου, Λευτέρης Ραβιόλος στο evima.gr.

Εύβοια: Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο - Εκκενώνεται το Μαρμάρι και δύο οικισμοί
EVIMA.GR
Εύβοια: Μεγάλη φωτιά στην Κάρυστο - Εκκενώνεται το Μαρμάρι και δύο οικισμοί
EVIMA.GR

Υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς σε 5 περιφέρειες

Σύμφωνα με τον χάρτη πρόβλεψης κινδύνου πυρκαγιάς, που εκδίδει η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας, για σήμερα, Δευτέρα 23 Αυγούστου, προβλέπεται πολύ υψηλός κίνδυνος πυρκαγιάς (κατηγορία κινδύνου 4) για τις εξής περιοχές:

– Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (ΠΕ Εύβοιας, ΠΕ Βοιωτίας)

– Περιφέρεια Αττικής (συμπεριλαμβανομένης της νήσου Κυθήρων)

– Περιφέρεια Πελοποννήσου (ΠΕ Κορινθίας, ΠΕ Αργολίδας, ΠΕ Λακωνίας)

– Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου (ΠΕ Λέσβου, ΠΕ Χίου, ΠΕ Σάμου, ΠΕ Ικαρίας)

– Περιφέρεια Κρήτης

Η Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας όπως αναφέρει σε σχετική ανακοίνωσή της «έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους των ανωτέρω περιοχών, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τυχόν επεισόδια πυρκαγιών.

Παράλληλα, η Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας συνιστά στους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν ενέργειες στην ύπαιθρο που μπορούν να προκαλέσουν πυρκαγιά από αμέλεια, όπως το κάψιμο ξερών χόρτων και κλαδιών ή υπολειμμάτων καθαρισμού, η χρήση μηχανημάτων που προκαλούν σπινθήρες όπως δισκοπρίονα, συσκευές συγκόλλησης, η χρήση υπαίθριων ψησταριών, το κάπνισμα μελισσών, η ρίψη αναμμένων τσιγάρων, κ.α. Επίσης, υπενθυμίζεται ότι κατά τη διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου απαγορεύεται η καύση των αγρών.

Σε περίπτωση που αντιληφθούν πυρκαγιά, οι πολίτες παρακαλούνται να ειδοποιήσουν αμέσως την Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό κλήσης 199».

Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τους κινδύνους των δασικών πυρκαγιών, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.civilprotection.gr.

Πηγή: News247.gr