Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που αγνόησαν καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας στο έγκλημα στη Δάφνη

Οι δύο αστυνομικοί που αγνοήσαν καταγγελία για ενδοοικογενειακή βία του θύματος στο έγκλημα στη Δάφνη τέθηκαν σε διαθεσιμότητα.

Σε διαθεσιμότητα οι αστυνομικοί που αγνόησαν καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας στο έγκλημα στη Δάφνη

Μετά από 19 μέρες από την καταγγελία ενδοοικογενειακής βίας η 31χρονη έπεσε νεκρή από το χέρι του συζύγου της, στη Δάφνη, αφού οι, δύο, αστυνομικοί, που είχαν κληθεί, έφυγαν, από το σπίτι του θύματος, χωρίς να κάνουν τίποτα επί της ουσίας...

Τα δύο συγκεκριμένα όργανα της τάξης τέθηκαν σε διαθεσιμότητα, γιατί, στις 11 Ιουλίου, μετά από καταγγελία γειτόνισσας της 31χρονης, στη Δάφνη, κλήθηκαν να ελέγξουν περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας, ωστόσο έφυγαν άπραγοι με αποτέλεσμα 19 μέρες μετά η άτυχη γυναίκα να δολοφονηθεί από τον σύζυγό της.

To περιστατικό, αλλά και τη στάση των αστυνομικών είχε καταγγείλει στο Facebοοκ γειτόνισσα του θύματος στις 11 Ιουλίου.

Στην ανάρτηση περιγράφεται το τι (δεν) έκαναν οι αστυνομικοί.

«Σήμερα βράδυ κάλεσα το 100 για ενδοοικογενειακή βία σε γειτονικό διαμέρισμα που ζει και ανήλικο. Τα κουδούνια αλλάχτηκαν τη Παρασκευή και έδωσα το δικό μου φυσικά για να μπουν στην πολυκατοικία. Το περιπολικό ήρθε μετά από 25 λεπτά δεν μπήκαν καν στο κόπο να κατέβουν άνοιξαν απλά τα παράθυρα και έφυγαν!!! ΔΕΝ ΕΚΑΝΑ ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΓΙΑ ΠΑΡΤΥ ΑΓΑΠΗΜΕΝΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ. ΣΑΣ ΚΑΛΕΣΑ ΕΝΩ ΕΙΧΕ ΘΟΡΥΒΗΘΕΙ ΑΚΟΜΑ ΚΑΙ Η ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΡΙΑ. ΟΧΙ ΑΓΧΟΣ ΠΑΙΔΕΣ ΜΟΝΟ ΤΑ ΠΤΩΜΑΤΑ ΜΕΤΡΑΝΕ ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΑ. ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΣΦΑΞΕΙ ΛΟΙΠΟΝ ΘΑ ΕΝΗΝΕΡΩΣΩ ΠΡΩΤΑ ΚΑΝΑ ΚΑΝΑΛΙ ΓΙΑ ΝΑ ΣΑΣ ΦΩΝΑΞΟΥΝ»

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη «οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν το καθήκον τους» και για «όσους αστυνομικούς δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, δεν υπάρχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία».

«Από την αρχική διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτει η βασιμότητα αυτών και ήδη με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό που έφθασε στο σημείο, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στα δέοντα» συμπληρώνεται στην ανακοίνωση.

Παράλληλα, αναφέρει ότι διεξάγεται περαιτέρω έρευνα για το συμβάν.

Ακολουθεί η ανακοίνωση του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη:

«Οι αστυνομικοί είναι υποχρεωμένοι να εκτελούν το καθήκον τους, και πράγματι στη συντριπτική πλειονότητά τους το εκτελούν με ευσυνειδησία και αυταπάρνηση, κάτω από όλες τις συνθήκες, μέρα και νύχτα, οποτεδήποτε οι πολίτες χρειάζονται τη συνδρομή τους. Για όσους αστυνομικούς δεν το αντιλαμβάνονται αυτό, δεν υπάρχει θέση στην Ελληνική Αστυνομία.

Σχετικά με τις καταγγελίες για το περιστατικό ενδοοικογενειακής βίας στη Δάφνη σημειώνονται τα ακόλουθα:

Από την αρχική διερεύνηση των καταγγελιών προκύπτει η βασιμότητα αυτών και ήδη με απόφαση του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι δύο αστυνομικοί που επέβαιναν στο περιπολικό που έφθασε στο σημείο, τέθηκαν σε διαθεσιμότητα καθώς δεν ανταποκρίθηκαν στα δέοντα. Πολύ περισσότερο, μάλιστα, που με βάση τις οδηγίες που είχαν δοθεί από το Κέντρο της Άμεσης Δράσης, το σήμα ήταν υψηλής προτεραιότητας.

Παράλληλα, διεξάγεται περαιτέρω έρευνα.

Σημειώνεται ότι το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη έχει συστήσει ειδική υπηρεσία Αντιμετώπισης της Ενδοοικογενειακής Βίας και έχουν δοθεί από την πρώτη στιγμή σαφείς οδηγίες και εντολές για την άμεση και αποτελεσματική διαχείριση των περιστατικών.

Θα επαναλάβουμε ότι η ενδοοικογενειακή βία αποτελεί φαινόμενο-όνειδος για τις σύγχρονες κοινωνίες και για την εξάλειψή του θα χρειαστεί η συστράτευση όλων μας.»

Το έγκλημα στη Δάφνη

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι της Παρασκευής (30/7), ένας 40χρονος αλβανικής καταγωγής τηλεφώνισε στο αστυνομικό τμήμα και ομολόγησε ότι τραυμάτισε θανάσιμα με μαχαίρι την 31χρονη σύζυγό του, μέσα στο σπίτι τους στη Δάφνη. "Ελάτε σπίτι μου, έχω δολοφονήσει τη γυναίκα μου" είπε χαρακτηριστικά.

Αστυνομικοί πήγαν στο διαμέρισμα του 3ου όροφο και τη βρήκαν στο κρεβάτι νεκρή μέσα σε μια λίμνη αίματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες ο δράστης φέρεται να είπε στους αστυνομικούς ότι τη σκότωσε επειδή τη ζήλευε.

Το ζευγάρι φέρεται να καυγάδιζε συχνά και το πρωί της Παρασκευής, είχαν άλλον έναν σοβαρό καυγά, ενώ είχαν γίνει και καταγγελίες στην αστυνομία.

Προανάκριση για την υπόθεση διενεργεί η Υποδιεύθυνση Ασφάλειας Αθηνών