Γερμανία: Αυξάνονται οι νεκροί και οι αγνοούμενοι

Πληθαίνουν οι φωνές διαμαρτυρίας για το γεγονός ότι ο κρατικός μηχανισμός στη Γερμανία δεν μπόρεσε καν να προβλέψει την καταστροφή και να προφυλάξει τους πολίτες

Γερμανία: Αυξάνονται οι νεκροί και οι αγνοούμενοι

Με την πάροδο του χρόνου αποκαλύπτεται το τεράστιο μέγεθος της καταστροφής που έπληξε τη Γερμανία από τις πλημμύρες με δεκάδες νεκρούς και χιλιάδες αγνοούμενους, αλλά και ανυπολόγιστες υλικές ζημιές.

Συγκεκριμένα στους 141 ανήλθε ο αριθμός των θυμάτων από τις φονικές καταιγίδες στη Γερμανία, ενώ 1.000 άτομα έχουν τραυματιστεί, τουλάχιστον 3.000 άνθρωποι έχουν δηλωθεί ως αγνοούμενοι και χωρίς στέγη έχουν μείνει πάνω από 700.

Περισσότεροι από 25.000 άνδρες και γυναίκες σωστικών και τεχνικών συνεργείων επιχειρούν για τέταρτη ημέρα στην ευρύτερη περιοχή, αναζητώντας επιζώντες, σε εξαιρετικά δυσμενείς συνθήκες.

Ενδεικτικό της δυσκολίας του έργου τους είναι το γεγονός ότι από την περασμένη Τετάρτη (14/7) έως σήμερα τέσσερις πυροσβέστες έχουν χάσει τη ζωή τους σε επιχειρήσεις στη Βόρεια Ρηνανία - Βεστφαλία.

«Η πίεση στα τμήματα της Πυροσβεστικής είναι τεράστια. Θα έχουμε όλοι πολλά να επεξεργαστούμε όταν ολοκληρωθεί η αποστολή μας», δήλωσε ο πρόεδρος της Ένωσης Πυροσβεστών του κρατιδίου, Μπερντ Σνάιντερ. Σύμφωνα με την Deutsche Welle, τις επιχειρήσεις συνδράμουν ακόμη 850 στρατιώτες των Ενόπλων Δυνάμεων.

Πάνω από 100.000 άνθρωποι έχουν μείνει χωρίς παροχή ηλεκτρικού ρεύματος και πόσιμου νερού. Επιπλέον, το δίκτυο της κινητής τηλεφωνίας λειτουργεί με συνεχείς διακοπές και πολλές σιδηροδρομικές γραμμές μεταξύ Κολωνίας και Κόμπλεντς έχουν καταστραφεί.

Τις επόμενες ημέρες θα τεθούν σε λειτουργία εναλλακτικές διαδρομές, ανακοίνωσαν οι Γερμανικοί Σιδηρόδρομοι (DB), ωστόσο το μεγαλύτερο πρόβλημα παραμένουν οι δεκάδες γέφυρες που έχουν καταρρεύσει και θα χρειαστούν, σύμφωνα με τις αρχές, ενδεχομένως και χρόνια προκειμένου να επισκευαστούν.

Εξαιρετικά άσχημη είναι η κατάσταση και στο Βάσενμπεργκ, όπου 700 άτομα υποχρεώθηκαν να εγκαταλείψουν την περιοχή όταν υποχώρησε φράγμα στον ποταμό Ρουρ. Οι αρχές δεν αποκλείουν να καταστεί αναγκαία η εκκένωση και άλλων χωριών της περιοχής.

Οι προσπάθειες των σωστικών συνεργείων επικεντρώνονται σήμερα στην τεράστια χαράδρα που έχει σχηματιστεί από τις πλημμύρες στο Έρφστατ.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας δήλωσε ότι δεν έχουν εντοπιστεί εκεί πτώματα και δεν υπάρχουν αξιόπιστα στοιχεία για αγνοούμενους, ωστόσο «υποθέτουμε ότι πολλοί θα έχουν πεθάνει εκεί, αλλά δεν γνωρίζουμε περισσότερα». Στην ίδια περιοχή κατέρρευσαν τουλάχιστον τρία κτίρια και τμήμα του κάστρου στο ιστορικό κέντρο της πόλης.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Muenchner Merkur, σε πολλά σημεία των πληγεισών περιοχών δεν λειτούργησε το σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης, ενώ ο αριθμός 112 βρισκόταν σχεδόν καθολικά εκτός λειτουργίας.

Πολλές από τις ειδικές σειρήνες δεν λειτουργούσαν, σημειώνει η εφημερίδα, καθώς το πρόγραμμα εγκατάστασής τους είχε σχεδιαστεί αλλά δεν είχε ακόμη υλοποιηθεί πλήρως.

«Από την περασμένη άνοιξη υπήρχε συντονισμός με τα κρατίδια για την χρηματοδότηση της κατασκευής και αναβάθμισης των σειρήνων με 88 εκατομμύρια ευρώ», διευκρίνισε ο εκπρόσωπος του ομοσπονδιακού υπουργείου Εσωτερικών Στιβ 'Αλτερ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) και πρόσθεσε ότι το κόστος της συντήρησης βαρύνει τα ομόσπονδα κρατίδια. Επιπλέον, δεν υπάρχει ομοσπονδιακός έλεγχος για το ποιες σειρήνες λειτουργούν και ποιες όχι.

«Δεν μπορεί κανείς να λάβει τόσα μέτρα πρόληψης όσο το νερό πέφτει από τον ουρανό. Η στάθμη των ποταμών φούσκωσε τόσο γρήγορα που δεν μπορούσαμε πλέον να εκκενώσουμε τις περιοχές. Επιπλέον, πολλούς δεν μπορούσαμε να τους βρούμε λόγω της διακοπής του ηλεκτρικού ρεύματος και της λειτουργίας του δικτύου της κινητής τηλεφωνίας», εξηγεί ο Τόμας Λίνερτς, πρόεδρος της Διεύθυνσης Εποπτείας και Υπηρεσιών.

Είναι αλήθεια πως πληθαίνουν οι φωνές για το γεγονός ότι ο μηχανισμός και οι δομές ενός κράτους όπως η Γερμανία πιάστηκαν εν υπνώσει μπροστά σε μια τόσο μεγάλη καταστροφή από φυσικά φαινόμενα.