Πυρετός συσκέψεων για τη μετάλλαξη Δέλτα - Πιθανό διάγγελμα Μητσοτάκη

Από την κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει νέο γενικό lockdown. Σκέψεις και για διάγγελμα Μητσοτάκη σχετικό με τη σημασία των εμβολιασμών και την υποχρεωτικότητά τους.

Πυρετός συσκέψεων για τη μετάλλαξη Δέλτα - Πιθανό διάγγελμα Μητσοτάκη

Συνεχείς συσκέψεις λαμβάνουν χώρα από το πρωί της Δευτέρας στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω της ανησυχίας για τη μετάλλαξη Δέλτα και την αύξηση των κρουσμάτων.

Στο επίκεντρο των συσκέψεων είναι οι συζητήσεις για την υποχρεωτικότητα των εμβολιασμών σε συγκεκριμένες ομάδες εργαζομένων, ενώ στόχος της κυβέρνησης είναι να δώσει το σύνθημα για περαιτέρω ένταση των εμβολιασμών εν όψει "τέταρτου κύματος", το οποίο είναι πιθανό να δούμε μέσα στον Αύγουστο στη χώρα μας.

Εντός της εβδομάδας η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει τις ανακοινώσεις σχετικά με την υποχρεωτικότητα, ενώ πιθανό είναι και τηλεοπτικό διάγγελμα του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, πάνω σε αυτές τις κατευθύνσεις.

Νωρίτερα τη Δευτέρα πραγματοποιήθηκε σύσκεψη στο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό στην διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας. Η διάθεση της κυβέρνησης είναι να αποφευχθούν τα οριζόντια μέτρα τύπου "lockdown", αλλά ενδέχεται να υπάρξει αναθεώρηση στο πλαίσιο λειτουργίας των κλειστών χώρων σε εστίαση και διασκέδαση, όπως έχει αυτό ανακοινωθεί, και όταν αρχίσει να μπαίνει σε εφαρμογή.

Τρία σενάρια για διασκέδαση και κλειστούς χώρους

Όπως έγραψε το NEWS 24/7, τα σενάρια που εξετάζει η κυβέρνηση, είναι τα εξής:

Ανάλογα με την εξέλιξη της πανδημίας του κορονοϊού, η κυβέρνηση θα διαλέξει ανάμεσα σε τρία εναλλακτικά σενάρια:

-Πρώτο σενάριο, που είναι όμως μάλλον απίθανο, είναι να προχωρήσει κανονικά ο αρχικός σχεδιασμός για αμιγείς και μεικτούς κλειστούς χώρους στην εστίαση και διασκέδαση.

-Δεύτερο σενάριο, να μετατεθεί η ημερομηνία εφαρμογής του σχεδίου για αμιγείς και μεικτούς κλειστούς χώρους για τουλάχιστον μία εβδομάδα. Δηλαδή τα νέα μέτρα να ισχύσουν μεν, όχι όμως στις 15, αλλά στις 22 Ιουλίου ή και αργότερα.

-Και το τρίτο σενάριο, είναι να επιτραπεί τελικά μόνο η λειτουργία αμιγών κλειστών χώρων στην εστίαση και διασκέδαση. Δηλαδή τα καταστήματα να δέχονται μόνο εμβολιασμένους πελάτες, με αντιστάθμισμα αυξημένη πληρότητα.

Η κυβέρνηση ταυτόχρονα προχωρά στο σχέδιο για υποχρεωτικό εμβολιασμό, καταρχάς των υγειονομικών και των εργαζόμενων σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων, μέσα στο καλοκαίρι. Στο τραπέζι τίθεται και το ερώτημα τι θα γίνει με τους εκπαιδευτικούς, ενώ η Εκκλησία καλείται να αποφασίσει τι θα κάνει με τους αντιεμβολιαστές ιερείς.

Στόχος είναι μέχρι το φθινόπωρο το ποσοστό ανοσίας να ξεπερνά το 70%. Με δεδομένο ότι τα στοιχεία δείχνουν ότι για τη μετάδοση της μετάλλαξη Δέλτα αρκούν 15 δευτερόλεπτα, εκτιμάται ότι όλοι οι μη εμβολιασμένοι θα νοσήσουν με άγνωστες συνέπειες και οι προβλέψεις για 18.000 κρούσματα την ημέρα, εάν δεν έχει "χτιστεί" το "τείχος ανοσίας" μέχρι τον Οκτώβριο, τρομάζουν.

Η κυβέρνηση συνεχίζει λοιπόν την τακτική του καρότου και μαστιγίου, επιχειρώντας να πείσει όσους είναι απλά διστακτικοί. Οι λεγόμενοι αρνητές εκτιμάται άλλωστε ότι δεν ξεπερνούν το 10% του πληθυσμού, επομένως θεωρείται ότι υπάρχει δυνατότητα να επιτευχθεί ο στόχος του 70% μέχρι το φθινόπωρο.

Εξάλλου από την κυβέρνηση επιμένουν ότι δεν θα υπάρξει νέο γενικό lockdown. Ο υπουργός Ανάπτυξης Άδωνις Γεωργιάδης επανέλαβε χθες ότι όποια νέα μέτρα ληφθούν στο εξής θα αφορούν μόνο τους ανεμβολίαστους.

Πηγή: News247.gr