Καναδάς-Βρετανική Κολομβία: Αύξηση 195% στους θανάτους λόγω καύσωνα

Εκατοντάδες θάνατοι καταγράφονται στον Καναδά εξαιτίας του πρωτοφανούς καύσωνα, με τους ειδικούς να δηλώνουν ότι οι αρχικοί αριθμοί είναι υποτιμημένοι. 

Καναδάς-Βρετανική Κολομβία: Αύξηση 195% στους θανάτους λόγω καύσωνα

Τουλάχιστον 486 ξαφνικοί θάνατοι καταγράφηκαν μέσα σε πέντε μέρες κατά τη διάρκεια ενός καύσωνα άνευ προηγουμένου στη Βρετανική Κολομβία, υποδηλώνοντας ότι τα ακραία καιρικά φαινόμενα που πλήττουν τον δυτικό Καναδά αυτές τις μέρες ήταν πολύ πιο επικίνδυνα απ' ό,τι θεωρείτο αρχικά.

Συνήθως, την ίδια περίοδο θα συνέβαιναν 165 ξαφνικοί θάνατοι στην επαρχία, όπως δήλωσε η επικεφαλής ιατροδικαστής, κάτι που υποδεικνύει ότι η ζέστη ευθύνεται για περισσότερους από 300 θανάτους. Ο νέος απολογισμός, που ανακοινώθηκε την Τετάρτη, σηματοδοτεί αύξηση της τάξης του 195% σε σχέση με άλλες χρονιές.

«Παρότι πολύ νωρίς για να πούμε μετά βεβαιότητας πόσοι από αυτούς τους θανάτους σχετίζονται με τη ζέστη, θεωρείται πιθανό η σημαντική αύξηση στους καταγεγραμμένους θανάτους να μπορεί να αποδοθεί στις ακραίες θερμοκρασίες που βιώνει η επαρχία μας και επηρεάζουν πολλά μέρη της» είπε η επικεφαλής ιατροδικαστής Λίσα Λαπουάντ σε ανακοίνωση.

Η Λαπουάντ είπε ότι οι αριθμοί που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη ήταν αρχικοί και θα αυξάνονταν όσο οι ιατροδικαστές στις κοινότητες της επαρχίας πέρναγαν και άλλους θανάτους στο σύστημα της υπηρεσίας.

«Οι σκέψεις μας είναι με τους ανθρώπους που έχουν χάσει τους αγαπημένους τους» δήλωσε ο πρωθυπουργός της χώρας Τζάστιν Τρυντώ, προειδοποιώντας παράλληλα ότι οι αφόρητες θερμοκρασίες σε μια περιοχή της χώρας τόσο απροετοίμαστη για τέτοια ζέστη είναι μια υπενθύμιση της αναγκαιότητας να αντιμετωπιστεί η κλιματική αλλαγή.

«Είμαι αστυνομικός εδώ και 15 χρόνια και ποτέ δεν έχω δει τόσους ξαφνικούς θανάτους σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα» είπε ο αρχιφύλακας Στηβ Άντισον.

Πολλοί από τα θύματα αυτών των πέντε ημερών ήταν ηλικιωμένοι, ζούσαν μόνοι και βρέθηκαν σε σπίτια τα οποία ήταν ζεστά και δεν διέθεταν καλό εξαερισμό.

Περιοχές του δυτικού Καναδά, αλλά και των ΗΠΑ, που πλήττονται από τον καύσωνα έχουν σπάσει ρεκόρ θερμοκρασιών.

Η πόλη Λίτον είδε το θερμόμετρο να φτάνει τους 49.5° C την Τρίτη και έσπασε έτσι, το εθνικό ρεκόρ για τρεις συνεχόμενες ημέρες.

Πηγή: The Guardian