Αυτό είναι το νέο εμπορικό κέντρο στον Κηφισό – Σε ποιο ύψος θα γίνει - Ο πύργος 27 μέτρων

Προχωρούν οι διαδικασίες για το νέο εμπορικό κέντρο στον Κηφισό – Που ακριβώς θα γίνει.

Αυτό είναι το νέο εμπορικό κέντρο στον Κηφισό – Σε ποιο ύψος θα γίνει - Ο πύργος 27 μέτρων

Η Λεωφόρος Κηφισού από το Φάληρο έως τα βόρεια προάστια συνεχίζει να προσελκύει μεγάλες επενδύσεις εμπορικού χαρακτήρα, με τελευταία προσθήκη μια νέα εμπορική επένδυση στο ύψος της Μεταμόρφωσης.

Σύγκρουση τρένων, 34 νεκροί στο Δερβένι, αιμομιξία και ένας φόνος

Το νέο εμπορικό κέντρο έχει ήδη ενταχθεί από το 2019 στο ειδικό καθεστώς των στρατηγικών επενδύσεων, ωστόσο η πανδημία φρέναρε τις διαδικασίες για την τελική της αδειοδότηση.

Πλέον όμως παρατηρείται επανεκκίνηση στο έργο με τη δημοσίευση από πλευράς Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας της Στρατηγικής Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) που είναι απαραίτηση για την εκπόνηση του Ειδικού Σχεδίου Χωρικής Ανάπτυξης Στρατηγικής Επένδυσης (ΕΣΧΑΣΕ).

Εντός των επόμενων 20 ημερών οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να υποβάλλουν τα σχόλια και τις παρατηρήσεις τους για τη ΣΜΠΕ προκειμένου στη συνέχεια να προχωρήσει η διαδικασία.

Τι προβλέπει η ΣΜΠΕ

Σύμφωνα με την πολεοδομική μελέτη η περιοχή επέμβασης προτείνεται να οργανωθεί ως εξής:

  • Τα 3 οικοδομικά τετράγωνα που είναι εντός σχεδίου παραμένουν ως έχουν.
  • Η εκτός σχεδίου περιοχή της Μεταμόρφωσης αναπτύσσεται ενιαία και συνδέεται (λειτουργικά) με το υπάρχον κτίριο στα όρια του Δήμου Λυκόβρυσης με αερογέφυρα πάνω από την οδό Λ. Κατσώνη.
  • Η πρόταση του ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου διατηρείται ως έχει και η Πρόταση Ανάπτυξης του παρόντος σχεδίου εντάσσεται εντός των ορίων της έκτασης του σύνθετου εμπορικού και ψυχαγωγικού πάρκου.
  • Εντός των ορίων του Δήμου Λυκόβρυσης προτείνεται η ανεξάρτητη ανάπτυξη Διαγνωστικού Κέντρου, διατηρουμένου του οδικού δικτύου που προτείνεται από το ρυμοτομικό σχέδιο Λυκόβρυσης.

Προτείνεται η κατασκευή κτιρίων σύγχρονης αισθητικής, με ύψος εντός των ορίων, με μόνες εξαιρέσεις τις ακόλουθες:

  • Ενός Landmark (Πύργου) με ύψος 27 μέτρων αντί για 15 μέτρα. Στον πύργο αυτό ο οποίος σχεδιάζεται να στηρίζεται σε στύλο διαμέτρου 4,5 μέτρων προβλέπεται στο πάνω μέρος να υπάρχει κυκλικό κτίριο το οποίο θα στεγάζει χώρο αναψυχής/μπαρ.
  • Μια αύξηση στο ύψος του Κεντρικού Κτιρίου (Mall) από 12,5 μέτρα σε 19 μέτρα (+3 μέτρα στέγη).
  • Προβλέπεται επίσης και η σύνδεση του εμπορικού και ψυχαγωγικού πάρκου με μέσα σταθερής τροχιάς (μετρό), καθώς η προτεινόμενη από την Αττικό Μετρό χάραξη διέρχεται εντός της ιδιοκτησίας.

Για λόγους λειτουργικής «συνέχειας» της προτεινόμενης ανάπτυξης, και με στόχο την αποφυγή διασταυρώσεων τροχοφόρων και πεζόδρομων, προβλέπονται 2 αερογέφυρες που θα συνδέουν:

  • Το εμπορικό κέντρο με την υπάρχουσα αποθήκη πάνω από την οδό Λ. Κατσώνη
  • Το εμπορικό κέντρο με το κτίριο food court
  • Το προφίλ της επένδυσης

To νέο εμπορικό κέντρο θα κατασκευαστεί σε έκταση 86 στρεμμάτων περίπου σε περιοχή στα όρια της Μεταμόρφωσης και της Λυκόβρυσης – Πεύκης.

Mετά τις ρυμοτομήσεις, τις παραχωρήσεις στον Δήμο και την διάνοιξη των προτεινόμενων δρόμων η αξιοποιήσιμη έκταση είναι 75.052,44 τ.μ.

Θα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων εμπορικό κέντρο, εμπορικά καταστήματα και πολυκαταστήματα, αναψυκτήρια και χώρους εστίασης, σούπερ μάρκετ, εμπορικές εκθέσεις, γραφεία, αθλητικό κέντρο και παιδική χαρά, πάρκο, στούντιο, κινηματογράφους, αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, εμπορικές αποθήκες, χώρους συνάθροισης κοινού.

Στον σχεδιασμό του εμπορικού και ψυχαγωγικού κέντρου περιλαμβάνονται και υποστηρικτικές λειτουργίες, όπως διαγνωστικό κέντρο, χώρος στάθμευσης άνω των 2000 θέσεων, πύργος – παρατηρητήριο (landmark) με χρήση χώρου εστίασης και εκθεσιακού χώρου.

To ύψος της επένδυσης ανέρχεται σε 94 εκ. ευρώ περίπου και φορέας της είναι η εταιρεία Panita Ltd, που ανήκει στον όμιλο Κωνσταντίνου, γνωστού και για την ανάπτυξη και λειτουργία του Athens Metro Mall στον Άγιο Δημήτριο.

Ο χρόνος υλοποίησης της επένδυσης ανέρχεται σε 2 έτη από την έναρξη της κατασκευής.

Αναμένεται να δημιουργήσει 360 θέσεις εργασίας κατά τη διάρκεια της κατασκευής και 722 θέσεις εργασίας όταν ξεκινήσει να λειτουργεί. Από αυτές τις θέσεις εργασίας, η εταιρεία δεσμεύεται να προσλάβει κατοίκους των δύο δήμων (Μεταμόρφωσης και Λυκόβρυσης – Πεύκης) σε ποσοστό 20%.

Πηγή: bizness.gr