Βόρεια Κορέα: Νέες φήμες για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν

Για πρώτη φορά το πολιτμπιρό της Βόρειας Κορέας δημιούργησε θέση αντικαταστάτη του Κιμ Γιονγκ Ουν στην ηγεσία της χώρας, που ετοιμάζεται για πιθανή μακρόχρονη απουσία του από τη καθήκοντα του ηγέτη

 

Βόρεια Κορέα: Νέες φήμες για την υγεία του Κιμ Γιονγκ Ουν


Φήμες για την κατάσταση της υγείας του Κιμ Γιονγκ Ουν επανέρχονται στο προσκήνιο καθώς το καθεστώς της Βόρειας Κορέας φαίνεται να σχεδιάζει την επόμενη μέρα σε περίπτωση που ο ηγέτης καθηλωθεί στο κρεβάτι επί μήνες ή ακόμη και καταλήξει.

Το κυβερνών κομμουνιστικό κόμμα στην Πιονγιάνγκ δημιούργησε θέση αντικαταστάτη, για την ακρίβεια ενός πρώτου γραμματέα του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, που θα έχει τις απαιτούμενες εξουσίες να κυβερνά τη Βόρεια Κορέα σε περίπτωση που αδυνατεί ο Κιμ.

Ο ειδησεογραφικός ιστότοπος NK News, που εδρεύει στη Σεούλ και παρακολουθεί τις εξελίξεις στην άλλη πλευρά των συνόρων, συμπεραίνει ότι η ηγεσία στην Πιονγιάνγκ «ξεκίνησε τις προετοιμασίες για έναν αιφνίδιο θάνατο ή πιθανότερα για την μακρόχρονη ανικανότητα του νυν ηγέτη της Βόρειας Κορέας να εκπληρώσει τα καθήκοντά του. Η απόφαση αυτή πιθανώς αποτελεί ένδειξη ότι η κατάσταση της υγείας του Κιμ δεν είναι καλή».

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν έχει εξαφανιστεί από το προσκήνιο αρκετές φορές τον τελευταίο ενάμιση χρόνο πυροδοτώντας φήμες για την κατάσταση της υγείας του.

Οι νέοι κανόνες του Εργατικού Κόμματος της Κορέας, που εγκρίθηκαν στο όγδοο συνέδριο του κόμματος τον περασμένο Ιανουάριο, προβλέπουν τη δημιουργία πόστου πρώτου γραμματέα, που θα αναπληρώνει τον γενικό γραμματέα, δηλαδή τον Κιμ.

Είναι η πρώτη φορά που ορίζεται με τέτοιο τρόπο πιθανός διάδοχος του ηγέτη της Βόρειας Κορέας. Παράλληλα, το άρθρο 28 των νέων κανόνων ενισχύει τις εξουσίες της Μόνιμης Επιτροπής του πολιτμπιρό, του ανώτατου εκτελεστικού οργάνου της χώρας, τα μέλη του οποίου μπορούν πλέον να προεδρεύουν των συσκέψεων της επιτροπής με την άδεια του γενικού γραμματέα. ΟΙ δύο αυτές εξελίξεις επιτρέπουν τη μεταβίβαση των εξουσιών του Κιμ σε περίπτωση μακράς ασθενείας του.

Άγνωστο παραμένει πάντως αν έχει οριστεί κάποιος στο πόστο του πρώτου γραμματέα, αλλά ο προφανέστερος υποψήφιος είναι η αδελφή του Κιμ, Κιμ Γιο Γιονγκ, καθώς από την ίδρυση της Βόρειας Κορέας μετά τον Β ΄Παγκόσμιο Πόλεμο και οι τρεις ηγέτες της ήταν μέλη της δυναστείας τον Κιμ (τον ιδρυτή του κράτους Κιμ Ιλ Σουνγκ διαδέχθηκε ο Κιμ Γιονγκ Ιλ και εκείνον ο γιος του Κιμ Γιονγκ Ουν).

Τον περασμένο χρόνο ο Κιμ είχε εξαφανιστεί για μεγάλο διάστημα, ενώ και φέτος τον Μάιο «χάθηκαν» τα ίχνη για σχεδόν ένα μήνα προτού εμφανιστεί σε συνεδρίαση του πολιτιμπιρό.

Στο μεταξύ οι τιμές των τροφίμων στη διάρκεια της πανδημίας έχουν εκτοξευτεί στα ύψη στη Βόρεια Κορέα, καθώς παραμένουν κλειστά τα σύνορα με τον μεγαλύτερο εμπορικό εταίρο της χώρας, την Κίνα. Σύμφωνα με το NK News ένα κιλό μπανάνες στοιχίζει πλέον 37 ευρώ!

Ο Κιμ παραδέχθηκε σε πρόσφατη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος της Βόρειας Κορέας, ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια «τεταμένη διατροφική κατάσταση».

Η Βόρεια Κορέα, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί από τις πολλές διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα λόγω των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρές ελλείψεις τροφίμων.

Πέρυσι η πανδημία του κορονοϊού, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες και πλημμύρες, επέφεραν ακόμη ένα πλήγμα.

Πηγή: iefimerida.gr