Βόρεια Κορέα: Φόβοι για επικείμενο νέο λιμό

Αληθινοί φαίνεται να βγαίνουν οι φόβοι της Δύσης για έναν νέο λιμό με μαζικό υποσιτισμό στη Βόρεια Κορέα καθώς ο Κιμ Γιονγκ Ουν παραδέχθηκε δημοσίως ότι η χώρα του είναι αντιμέτωπη με μια «τεταμένη διατροφική κατάσταση»

Βόρεια Κορέα: Φόβοι για επικείμενο νέο λιμό
Photo credits: AFP

Η Βόρεια Κορέα, η οικονομία της οποίας έχει πληγεί από τις πολλές διεθνείς κυρώσεις που έχουν επιβληθεί στη χώρα λόγω των πυρηνικών και βαλλιστικών της προγραμμάτων, αντιμετωπίζει εδώ και χρόνια σοβαρές ελλείψεις τροφίμων. Πέρυσι η πανδημία του κορωνοϊού, αλλά και ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως τυφώνες και πλημμύρες, επέφεραν ακόμη ένα πλήγμα.

Στη διάρκεια της συνεδρίασης της Κεντρικής Επιτροπής του Εργατικού Κόμματος, ο Βορειοκορετάτης ηγέτης Κιμ Γιονγκ Ουν παραδέχθηκε ότι υπάρχει «μια σειρά δυσκολιών» εξαιτίας πολλών «προκλήσεων».

«Η διατροφική κατάσταση είναι πλέον τεταμένη διότι ο αγροτικός τομέας δεν κατάφερε να πετύχει τους στόχους του στην παραγωγή σιτηρών εξαιτίας των ζημιών που προκάλεσαν πέρυσι οι τυφώνες», δήλωσε ο Κιμ, όπως μετέδωσαν τα επίσημα μέσα ενημέρωσης.

Το καλοκαίρι του 2020 χιλιάδες σπίτια και καλλιεργήσιμες εκτάσεις καταστράφηκαν από τυφώνες που συνοδεύτηκαν από πλημμύρες.

Ο Κιμ ζήτησε να υιοθετηθούν μέτρα για να περιοριστούν οι επιπτώσεις των φυσικών αυτών καταστροφών, δηλώντας ότι η διασφάλιση «καλών σοδειών» αποτελεί «πρώτη προτεραιότητα», σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο KCNA.

Εξάλλου, οι εμπορικές συναλλαγές με την Κίνα, τη βασική χώρα που στηρίζει οικονομικά και πολιτικά τη Βόρεια Κορέα, έχουν μειωθεί στο ελάχιστο.

Όμως αυτή η απομόνωση είχε μεγάλο οικονομικό κόστος, σε τέτοιο σημείο που ο Κιμ παραδέχθηκε τον Απρίλιο τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει η χώρα και προειδοποίησε εμμέσως για νέο λιμό.

Για τον λόγο αυτό ζήτησε από τους αξιωματούχους να ξεκινήσουν μια ακόμη «επίπονη παρέλαση» για να βοηθήσουν τους πολίτες να αντιμετωπίσουν τις δυσκολίες – έκφραση που είχαν χρησιμοποιήσει οι αρχές στη Βόρεια Κορέα για να χαρακτηρίσουν τον λιμό της δεκαετίας του 1990 (1994–1998) που κόστισε τη ζωή σε εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους, μετά τη μείωση της βοήθειας που παρείχε στη χώρα η Μόσχα έπειτα από την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.

«Είναι πολύ πιθανό η πανδημία να επιδείνωσε την ανθρωπιστική κατάσταση στη Βόρεια Κορέα, όπου 10,6 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη από βοήθεια», είχε εκτιμήσει πρόσφατα το Γραφείο Συντονισμού Ανθρωπιστικών Υποθέσεων του ΟΗΕ (OCHA).

Πηγή: kathimerini.gr