Γαλλία: Πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ στην ΙΚΕΑ για κατασκοπεία

Οι κατηγορίες εναντίον της ΙΚΕΑ για κατασκοπεία των εργαζόμενων αφορούσαν κυρίως την περίοδο 2009-2012 - αν και οι εισαγγελείς είπαν πως οι τακτικές αυτές είχαν αρχίσει ήδη από τα πρώτα χρόνια του 2000.

Γαλλία: Πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ στην ΙΚΕΑ για κατασκοπεία
Photo Credits: AFP

Γαλλικό δικαστήριο επέβαλε στην IKEA πρόστιμο ενός εκατομμυρίου ευρώ σε μια υπόθεση κατασκοπείας των εργαζομένων της, καθώς η μεγαλύτερη στον κόσμο εταιρεία λιανικής πώλησης επίπλων βρέθηκε ένοχη για την αποθήκευση δεδομένων εργαζομένων της, δεδομένα τα οποία αποκτούσε παρανόμως.

Το γαλλικό υποκατάστημα της σουηδικής εταιρείας κατηγορείτο ότι κατασκόπευε τους εργαζομένους του επί αρκετά χρόνια και παραβίαζε την ιδιωτικότητά τους, εξετάζοντας αρχεία των τραπεζικών λογαριασμών τους και μερικές φορές χρησιμοποιώντας δήθεν εργαζομένους για να συντάσσουν εκθέσεις για το προσωπικό.

Οι εισαγγελείς ζητούσαν να επιβληθεί πρόστιμο 2 εκατομμυρίων ευρώ στην εταιρεία, η οποία ανήκει στον όμιλο Ingka. Η IKEA δεν ανταποκρίθηκε άμεσα σε αίτημα του Reuters για να σχολιάσει.

Ο πρώην εκτελεστικός διευθυντής της IKEA στη Γαλλία Ζαν-Λουί Μπαγιό βρέθηκε επίσης ένοχος στο πλαίσιο της υπόθεσης και του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης δύο ετών με αναστολή. Οι δικαστές του επέβαλαν επίσης πρόστιμο 50.000 ευρώ για αποθήκευση προσωπικών δεδομένων.

Πηγή: naftemporiki.gr