Κορονοϊός: Πιθανά τα προνόμια στους εμβολιασμένους - Στο «τραπέζι» η υποχρεωτικότητα

Υπό συζήτηση τα προνόμια στους εμβολιασμένους με τις σχετικές αποφάσεις να αναμένονται στα μέσα Ιουνίου, σύμφωνα με τον Στέλιο Πέτσα. Ύπο συζήτηση υποχρεωτικοί εμβολιασμοί. Τι λένε οι ειδικοί.

Κορονοϊός: Πιθανά τα προνόμια στους εμβολιασμένους - Στο «τραπέζι» η υποχρεωτικότητα

«Χρειάζονται προνόμια σε όσους εμβολιάζονται προκειμένου να είναι ένας σαφές κίνητρο και να καμφθούν οι αντιστάσεις σε όσους έχουν δεύτερες σκέψεις ή έλκονται από θεωρίες συνωμοσίας». Αυτό τόνισε στον ΣΚΑΙ ο αναπληρωτής Υπουργός Εσωτερικών Στέλιος Πέτσας και συμπλήρωσε ότι εφόσον υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια πλέον, πρέπει να δοθούν κίνητρα στους εμβολιασμένους, όπως η μεγαλύτερη κίνηση ελευθερίας εντός και εκτός επικράτειας και η δυνατότητα να επισκέπτονται χώρους που είναι κλειστοί.

Συμπλήρωσε ότι η σχετική συζήτηση έχει ξεκινήσει εδώ κι ένα μήνα και εκτίμησε πως στα μέσα Ιουνίου είναι το χρονικό διάστημα που θα πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις για να επιταχυνθεί ο εμβολιασμός.

«Είναι καλό να υπάρχουν κίνητρα για τους εμβολιασμένους και στο τέλος μπορούμε να συζητήσουμε για την υποχρεωτικότητα του εμβολιασμού σε συγκεκριμένες κατηγορίες. Είναι ανοιχτό το θέμα. Θα μπει στην συζήτηση γιατί είναι πολύ σημαντικό. Αλλά πρέπει να δούμε όλες τις όψεις και απόψεις του» είπε, επίσης στον ΣΚΑΙ, ο καθηγητής Παθολογίας Χαράλαμπος Γώγος ενώ για το γεγονός ότι πολλοί δεν εμβολιάζονται γιατί δυσκολεύονται να πάνε στα εμβολιαστικά κέντρα ανέφερε πως ο επόμενος στόχος είναι να δίνεται η δυνατότητα μαζικού εμβολιασμού και να γίνεται εύκολα στην γειτονιά μας, πχ στον γιατρό μας ή στο φαρμακείο.

Υπέρ των κινήτρων τάχθηκε και ο Πνευμονολόγος-Εντατικολόγος Θεόδωρος Βασιλακόπουλος ο οποίος πρότεινε να ενεργοποιηθούν και άλλοι επιστήμονες, για να πειστούν όσοι διστάζουν να κάνουν το εμβόλιο.

Ο διευθυντής ΜΕΘ στο νοσοκομείο Παπανικολάου, Νίκος Καπραβέλος είπε ότι ίσως χρειαστεί να έχουμε και μια δόση «αναμνηστική» τον Σεπτέμβριο αλλά ο εμβολιασμένος είναι προστατευμένος.

«Οι πάνω από 60 ετών θα είναι πιο ευάλωτοι σε ένα πιθανό τέταρτο κύμα και μάλιστα όσοι δεν έχουν εμβολιαστεί» ανέφερε μεταξύ άλλων τονίζοντας πως ο κίνδυνος είναι μεγάλος. «Το 4ο κύμα θα μας απασχολήσει με αυτή την κατηγορία ασθενών. Πρέπει να πάνε να εμβολιαστούν» είπε χαρακτηριστικά.

Ο ίδιος εκτιμά πως για να μπει ένα τέλος με την πανδημία απαιτείται ένας καθολικός υποχρεωτικός εμβολιασμός σε όλους τους ανθρώπους ακόμα και στα παιδιά.

Πηγή: news247.gr