Κοινωνικός Τουρισμός: 6 μέρες δωρεάν διακοπές για 300.000 εργαζόμενους και άνεργους

Πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού – «μαμούθ» από το το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και τον ΟΑΕΔ. Φτηνές διακοπές θα κάνουν 300.000 εργαζόμενοι και άνεργοι.

Κοινωνικός Τουρισμός: 6 μέρες δωρεάν διακοπές για 300.000 εργαζόμενους και άνεργους

Στα μέσα Ιουνίου ξεκινούν οι αιτήσεις για το νέο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού, το οποίο θα είναι και φέτος υπερ – ενισχυμένο.

Με βάση το μοντέλο που ίσχυσε για πρώτη φορά πέρσι, περίπου 300.000 εργαζόμενοι και άνεργοι θα μπορέσουν να κάνουν και φέτος φτηνές διακοπές με επιδοτούμενα voucher Κοινωνικού Τουρισμού από τον ΟΑΕΔ ακόμα και σε 5άστερα ξενοδοχεία.

Στον... Νιαγάρα της Αττικής

Με το βλέμμα στραμμένο στην ενίσχυση του εσωτερικού τουρισμού, το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και ο ΟΑΕΔ ετοιμάζουν και φέτος πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού – «μαμούθ».

Πρόσθετες βελτιώσεις

Το φετινό πρόγραμμα, όμως, θα έχει και πρόσθετες βελτιώσεις συγκριτικά με το περσινό. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, ΟΑΕΔ και υπουργείο Εργασίας εξετάζουν νέες φόρμουλες με κυρίαρχο στόχο την αύξηση της διαθεσιμότητας των καταλυμάτων προς τους δικαιούχους του προγράμματος τον μήνα αιχμής που είναι ο Αύγουστος.

Καθώς οι αφίξεις από το εξωτερικό τον Αύγουστο πυκνώνουν και η προσφορά για τον κοινωνικό τουρίστα πέφτει, οι αρμόδιοι κρατικοί αξιωματούχοι αναζητούν τρόπους, ώστε οι δικαιούχοι των επιδοτούμενων voucher του ΟΑΕΔ να βρίσκουν διαθέσιμα καταλύματα και τον Αύγουστο.

ΟΙ ΘΑΛΑΣΣΕΣ ΠΟΥ ΑΓΑΠΗΣΑΜΕ: Ποταμός, ένας «χρυσοκόκκινος» παράδεισος

Αυξημένη επιδότηση για την high season του Αυγούστου

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο τραπέζι υπάρχουν, χωρίς να έχουν ακόμη κλειδώσει, δυο βασικές εισηγήσεις οι οποίες προβλέπουν:

  • αύξηση του ποσού της επιδότησης του ΟΑΕΔ ειδικά για τον Αύγουστο ή/και
  • αύξηση του κλειδωμένου ποσοστού που πρέπει να διαθέτει τον Αύγουστο υποχρεωτικά ο ξενοδόχος στους δικαιούχους του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού ως προϋπόθεση για να συμμετέχει σε αυτό. Πέρσι το εν λόγω ποσοστό έπεσε στο 25% και εξετάζεται η αύξησή του.

CNN: Το ομορφότερο νησί στον κόσμο είναι ελληνικό!

Αναφορικά με το ποσό της επιδότησης, πέρσι ο ΟΑΕΔ πλήρωνε έως 27,50€ για διακοπές σε 5άστερα ξενοδοχεία με πρωινό ανά ωφελούμενο (εκτός των ειδικών ζωνών λόγω προσφυγικού δηλαδή των νησιών Λέσβου, Λέρου, Σάμου, Χίου, Κω και του Νομού Έβρου όπου πλήρωνε έως 39 ευρώ ανά ωφελούμενο).

Μια ενδεχόμενη αύξηση αυτού του ποσού θα μπορούσε να οδηγήσει την επιδότηση σε ένα ποσό της τάξης των 30 ευρώ, για παράδειγμα.

Επίσης μέχρι πέρσι, οι τιμές επιδότησης ισχύουν για όλη τη διάρκεια του προγράμματος περιόδου 2020-2021, χωρίς να επηρεάζονται από τυχόν μεταβολές των οικονομικών και λοιπών συνθηκών. Φέτος εξετάζεται να ισχύσουν ειδικές τιμές επιδότησης για την λεγόμενη high season του Αυγούστου.

Έρχονται αλλαγές και στη μοριοδότηση

Αλλαγές όμως σχεδιάζονται και στην μοριοδότηση των δικαιούχων. Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες στο σύστημα της μοριοδότησης:

  • εξομοιώνεται η μοριοδότηση στις 2 κατηγορίες ανέργων και εργαζομένων όσον αφορά στη διάρκεια ανεργίας και εργασίας αντίστοιχα
  • Ορισμένες αλλαγές δεν αποκλείεται να δούμε και προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των κατηγοριών εισοδημάτων, αν και αυτή η αλλαγή έγινε στον βασικό της κορμό πέρσι.
  • Η σχετική υπουργική απόφαση και η προκύρηξη αναμένεται τέλη Μαίου με αρχές Ιουνίου ώστε οι αιτήσεις να ξεκινήσουν στα μέσα Ιουνίου.

Πολύτιμο εργαλείο κοινωνικής και οικονομικής πολιτικής

Για την πολλαπλασιαστική αξία του προγράμματος, τόσο για τους εργαζόμενους και τους ανέργους όσο και για την τουριστική βιομηχανία έχει μιλήσει κατ επανάληψη ο Διοικητής του ΟΑΕΔ, Σπύρος Πρωτοψάλτης.

Ειδικά φέτος, μια δύσκολη χρονιά κατά την οποία τα εισοδήματα εκατοντάδων χιλιάδων εργαζομένων συρρικνώθηκαν σημαντικά λόγω της πανδημίας, των μέτρων περιορισμού της κυκλοφορίας και των αναστολών συμβάσεων, το διευρυμένο πρόγραμμα Κοινωνικού Τουρισμού έρχεται να παίξει για άλλη μια φορά τον βασικό και κυρίαρχο ρόλο μόχλευσης του εσωτερικού τουρισμού.

Δεν είναι τυχαίο πως ο κ. Πρωτοψάλτης, ένας έμπειρος τεχνοκράτης με «ένσημα» στην δύσκολη αγορά των ΗΠΑ, μιλά συχνά για ένα πολύτιμο εργαλείο κοινωνικής, αλλά και οικονομικής πολιτικής, με πολλαπλασιαστικά οφέλη, στηρίζοντας τόσο το εργατικό δυναμικό, όσο και τις επιχειρήσεις, ειδικά στη μεταπανδημική εποχή που διανύουμε.

Δικαιούχοι του προγράμματος είναι:

  • Ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2020 πραγματοποίησαν ως εργαζόμενοι/ες με σχέση εξαρτημένης εργασίας ιδιωτικού δικαίου 50 ημέρες εργασίας στην ασφάλιση του eΕΦΚΑ (πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ) με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας. Οι εργαζόμενοι σε αναστολή συμμετέχουν καθώς ο χρόνος της αναστολής σύμβασης είναι πλήρως ασφαλισμένος από το κράτος.
  • Ασφαλισμένες που το έτος 2020 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ ως εργαζόμενες 50 ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας,
  • ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2020 έλαβαν από τον ΟΑΕΔ τουλάχιστον 50 ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας,
  • ασφαλισμένοι/ες που το έτος 2020 συγκέντρωσαν 50 ημέρες αθροιστικά από δύο ή και τις τρεις παραπάνω περιπτώσεις α’ έως γ΄, δηλαδή από ημέρες ασφάλισης στον eΕΦΚΑ με εισφορές υπέρ Εργατικής Εστίας, από ημέρες ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας και από ημερήσια επιδόματα τακτικής επιδότησης ανεργίας,
  • άνεργοι/ες εγγεγραμμένοι/ες στο Ειδικό Μητρώο Ανέργων ΑμεΑ του ΟΑΕΔ κατά την ημερομηνία λήξης υποβολής αιτήσεων
  • Ωφελούμενοι είναι σύζυγοι, παιδιά κλπ. των δικαιούχων

Το χρονοδιάγραμμα του προγράμματος

Η χρήση των φετινών voucher αναμένεται να ξεκινήσει από 1η Αυγούστου. Υπενθυμίζεται ότι έως τέλη Ιουλίου μπορούν να χρησιμοποιηθούν τα περσινά voucher από τους δικαιούχους που δεν τα έχουν ακόμη χρησιμοποιήσει.

Επιδοτούνται και τα ακτοπλοϊκά εισιτήρια

Το φετινό πρόγραμμα προβλέπει:

  • Τριπλασιασμό του προϋπολογισμού του ΟΑΕΔ για το πρόγραμμα κοινωνικού τουρισμού από 10 εκατ. ευρώ σε 30 εκατ. ευρώ.
  • Υπερδιπλασιασμό των ωφελούμενων του προγράμματος κοινωνικού τουρισμού από 140.000 σε 300.000.
  • Ειδική πρόνοια επιδότησης των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων για τους δικαιούχους του προγράμματος. Ο κάτοχος του voucher πληρώνει το 1/3 της τιμής, καθώς η συνολική έκπτωση φτάνει στο 66% (τα υπολειπόμενα 2/3 της τιμής τα καλύπτουν ισομερώς ο ΟΑΕΔ και η ακτοπλοική εταιρεία).
  • Αύξηση κατά 20% της μέγιστης διάρκειας των διανυκτερεύσεων του προγράμματος από 5 σε 6 βράδια.
  • Διπλή μοριοδότηση και πλήρη κάλυψη των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων σε ΑΜΕΑ.

Πηγή: imerisia.gr