Κύπρος: Στη ζυγαριά το lockdown - Τα τρία πιθανά σενάρια

Τρία σενάρια ως προς την άρση ή όχι του lockdown βρίσκονται στο τραπέζι του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο ενδέχεται να αποφασίσει στη σημερινή (5/5) του συνεδρίαση.

Κύπρος: Στη ζυγαριά το lockdown - Τα τρία πιθανά σενάρια

Το πρώτο σενάριο (φέρεται ως το πιθανότερο) αφορά την επιστροφή στα μέτρα της προ 26ης Απριλίου περιόδου, το δεύτερο αφορά την παράταση της ισχύος του καθολικού απαγορευτικού για ακόμα μια εβδομάδα και το τρίτο, την εφαρμογή μιας ενδιάμεσης λύσης με την επαναλειτουργία συγκεκριμένων τομέων του εμπορίου και της οικονομίας γενικότερα και επιστροφή των μαθητών, τουλάχιστον κάποιων βαθμίδων, στις τάξεις τους. Με δεδομένο, ωστόσο, ότι τουλάχιστον για τους μαθητές του Λυκείου τα περιθώρια είναι υπερβολικά στενά, καθώς η εξεταστική περίοδος αρχίζει στις 21 Μαΐου, οι επιλογές είναι μάλλον πολύ περιορισμένες.

Αυτή τη φορά, εκτός από τα επιδημιολογικά δεδομένα, την ψυχολογία των πολιτών και βεβαίως την οικονομία του τόπου, σημαντική παράμετρος για τη λήψη των αποφάσεων θεωρούνται και οι επερχόμενες εκλογές. Εξάλλου, οι προθέσεις του ΔΗΣΥ, έγιναν σαφείς από την περασμένη εβδομάδα όταν άσκησε πιέσεις για να υπάρξουν συγκεκριμένες χαλαρώσεις σε σχέση με τα αρχικά μέτρα που είχαν ανακοινωθεί. Πιέσεις φαίνεται να ασκούνται και από πλευράς των υπολοίπων κομμάτων ώστε να υπάρξουν χαλαρώσεις οι οποίες θα επιτρέψουν την όσο το δυνατό πιο ομαλή διεξαγωγή της προεκλογικής εκστρατείας.

Η Συμβουλευτική Επιστημονική Επιτροπή κλήθηκε χθες να τοποθετηθεί και αναμένεται ότι νωρίς σήμερα το πρωί, ο υπουργός Υγείας θα έχει στα χέρια του τις εισηγήσεις ενός εκάστου των μελών της ΣΕΕ. Όλα, όμως, θα οριστικοποιηθούν κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Εάν υπάρξει κατάληξη στην ενδιάμεση λύση, το περιεχόμενο θα οριστικοποιηθεί από την Κυβέρνηση αφού τα πάντα θα εξαρτηθούν από τις τοποθετήσεις όλων των εμπλεκόμενων υπουργών και όχι μόνο από τις προτάσεις που θα παρουσιάσει ο υπουργός Υγείας.

Παράλληλα, με τις διεργασίες για τη λήψη αποφάσεων σε σχέση με τα μέτρα, σε εξέλιξη βρίσκεται και η διαδικασία για τον τρόπο με τον οποίο θα εφαρμοστεί (αν αυτό αποφασιστεί) το μέτρο της παρουσίασης πιστοποιητικού εμβολιασμού ή αρνητικού τεστ για τις μετακινήσεις των πολιτών. Υπενθυμίζεται ότι η εξαγγελία τέτοιας πρόθεσης είχε προκαλέσει σοβαρές αντιδράσεις και από νομικούς είχε χαρακτηριστεί ως αντισυνταγματικό μέτρο.

πηγή: philenews