Συνελήφθη στο Βέλγιο ο Γιάννης Λαγός (vid)

Συνελήφθη στο Βέλγιο ο Γιάννης Λαγός, μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του.

Συνελήφθη στο Βέλγιο ο Γιάννης Λαγός (vid)

Οι Αρχές του Βελγίου συνέλαβαν τον καταδικασμένο σε 14 χρόνια φυλάκιση, Γιάννη Λαγό, μετά το διεθνές ένταλμα σύλληψης που είχε εκδοθεί σε βάρος του.

Είχε προηγηθεί η άρση της κοινοβουλευτικής του ασυλίας από το Ευρωκοινοβούλιο.

Υπενθυμίζεται ότι το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων αποφάσισε στις 7 Οκτωβρίου του 2020 να καταδικάσει την εγκληματική οργάνωση Χρυσή Αυγή, μαζί και τον ευρωβουλευτή Γιάννη Λαγό, αρνούμενο μάλιστα να δώσει ανασταλτικό αποτέλεσμα στην εκτέλεση της ποινής του.

Συγκεκριμένα, στις 13 Σεπτεμβρίου 2019 καταδικάστηκε σε οκτώ μήνες φυλάκιση με αναστολή για την επίθεση στον κοινωνικό χώρο Συνεργείο το 2013, ενώ στις 7 Οκτωβρίου 2020 καταδικάστηκε για τη δραστηριότητα του με τη Χρυσή Αυγή και κατηγορία τη σύσταση εγκληματικής οργάνωσης. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 13 ετών και 8 μηνών χωρίς αναστολή.

Ο ίδιος μάλιστα κατά τη σύλληψή του και ενώ βρισκόταν μέσα στο περιπολικό έκανε ανάρτηση στο Twitter. «Είμαι σε Βελγικό περιπολικό. Οι κλέφτες, άθεοί και ανθέλληνες με πάνε φυλακή. Μένω πιστός για Χριστό και Ελλάδα. Είμαι περήφανος που δεν προσκύνησα ποτέ. ΖΗΤΩ Η ΕΛΛΑΣ ΖΗΤΩ Η ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ» έγραψε.

Πριν την ψηφοφορία στο ευρωκοινοβούλιο, μια κίνηση του Γιάννη Λαγού, πυροδότησε τους φόβους, ότι ο καταδικασμένος νεοναζί, θα προσπαθήσει να διαφύγει της σύλληψης και να κρυφτεί σε κάποια άλλη χώρα.

Ο Λαγός εμφανίστηκε στο κέντρο covid του Ευρωκοινοβουλίου στις Βρυξέλλες και υποβλήθηκε σε τεστ, όπως κάνουν όσοι ετοιμάζονται να αναχωρήσουν στο εξωτερικό. Σύμφωνα με όσα έγιναν γνωστά, δήλωσε εγγράφως στην αρμόδια υπηρεσία ότι θα αναχωρήσει τη Μεγάλη Τετάρτη για Νορβηγία, όπου εικαζόταν ότι μπορεί να έχει ήδη εξασφαλίσει σύνδεσμο προκειμένου να κρυφτεί.

Είναι γνωστές εξάλλου οι διασυνδέσεις της Χρυσής Αυγής με αντίστοιχες οργανώσεις σε όλη την Ευρώπη. Στη Νορβηγία είχε δράση ο ναζί εγκληματίας Μπρέιβικ, θαυμαστής της Χρυσής Αυγής, που είχε δολοφονήσει 69 νεολαίους του Εργατικού Κόμματος σε θερινή κατασκήνωση το 2011