Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Άναψε το «πράσινο φως» για το εμβόλιο της Johnson & Johnson, όπως ανέφερε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου 

Ξεκινούν οι εμβολιασμοί στην Ελλάδα με το εμβόλιο της Johnson & Johnson

Το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της Johnson and Johnson στην Ελλάδα από την ερχόμενη Τετάρτη 5 Μαΐου, έδωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, σύμφωνα με τα όσα είπε απόψε κατά την ενημέρωση στο υπ. Υγείας, η πρόεδρός της, Μαρία Θεοδωρίδου.

Η επιτροπή γνωμοδότησε θετικά για την άρση της απαγόρευσης που ίσχυε για το εμβόλιο της Johnson & Johnson για τη χώρα μας, λαμβάνοντας υπόψη τα νεότερα διεθνή στοιχεία και τα επιδημιολογικά δεδομένα στην Ελλάδα, τόνισε η κα Θεοδωρίδου. «Τα οφέλη εξακολουθούν να υπερτερούν από τις σπάνιες πιθανές ανεπιθύμητες ενέργειες» είπε και πρόσθεσε ότι θα συνεχιστεί η παρακολούθηση σε διεθνές επίπεδο, αλλά και η επιτήρηση του εν λόγω εμβολίου, προκειμένου να υπάρξει έγκαιρη και λεπτομερής αναφορά εφόσον προκύψει κάτι διαφορετικό από αυτά που γνωρίζουμε μέχρι σήμερα. Είπε επίσης, πως το εμβόλιο της Johnson & Johnson είναι ένα εμβόλιο πολύ χρήσιμο, που θα πάει εκεί όπου για τεχνικούς λόγους δεν μπορούν να φτάσουν τα άλλα εμβόλια.

Η κ. Θεοδωρίδου αναφέρθηκε και στην ανάλυση των δεδομένων για τα θρομβωτικά επεισόδια που πιθανόν να σχετίζονταν με το μονοδοσικό εμβόλιο Johnson & Johnson από τον FDA και ΕΜΑ, όπου εξετάστηκαν 15 περιπτώσεις σε σύνολο 7,9 εκατ. δόσεων εμβολίου και αφορούσαν σε γυναίκες 18 έως 44 ετών και δύο περιστατικά από τα 15, άνω των 50 ετών.

Αναφερόμενη στο εμβόλιο της AstraZeneca, είπε ότι εάν κάποιος επιθυμεί να εμβολιαστεί με την δεύτερη δόση του εμβολίου της AstraZeneca νωρίτερα από τις 12 εβδομάδες, καθώς αυτό τον εξυπηρετεί, μπορεί να το δηλώσει και να κάνει τη δεύτερη δόση του εμβολίου μετά από 8 εβδομάδες αντί για 12.

Όσον αφορά στο εμβολιασμό των εγκύων, είπε ότι έχουμε ασφαλή δεδομένα για τα εμβόλια της Pfizer και αναμένουμε περισσότερα δεδομένα για αυτά της Astra Zeneca. Όπως εξήγησε, ο εμβολιασμός με τα εμβόλια MRNA ( Phizer - Moderna) είναι ασφαλής για τις εγκύους, όπως προέκυψε από μεγάλη μελέτη σε 90.000 γυναίκες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η ίδια τόνισε ότι τα εμβόλια ιικού φορέα, όπως αυτό της Astra Zeneca, είναι κατά 99,9% ασφαλή για την κύηση, αλλά όπως άφησε να εννοηθεί, θέλουμε το 100% της ασφαλείας, και αυτά τα δεδομένα δεν αναμένεται να αργήσουν.

Πηγή: ΑΠΕ - ΜΠΕ