Σε «βέρτιγκο» η Ευρώπη με τα εμβόλια της AstraZeneca - Απόλυτη αδυναμία συντονισμού των χωρών- μελών

Η κάθε μία κάνει «του κεφαλιού της». Δεν μπορούν να συντονιστούν οι χώρες-μέλη της ενωμένης Ευρώπης με τα εμβόλια της AstraZeneca.

Σε «βέρτιγκο» η Ευρώπη με τα εμβόλια της AstraZeneca - Απόλυτη αδυναμία συντονισμού των χωρών- μελών

Για μία ακόμη φορά η Ευρώπη επιδεικνύει αδυναμία συνεννόησης και υιοθέτησης κοινής γραμμής. Αυτή τη φορά, μάλιστα, έναντι του εξαιρετικά κρίσιμου ζητήματος των πιθανών παρενεργειών από το εμβόλιο της AstraZeneca, με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΜΑ) να μην δίνει συγκεκριμένες οδηγίες για τη χρήση του από συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες και τις χώρες μέλη να υιοθετούν η κάθε μία τη δική της πολιτική. Και μάλιστα, σε μία στιγμή, που αρχίζει και επιταχύνεται η εκστρατεία του εμβολιασμού σε ολόκληρη την Ευρώπη.

Η παρέμβαση που επιτάχυνε τις εξελίξεις

Την Τρίτη, πριν από την έναρξη της τετραήμερης συνεδρίασης της επιτροπής φαρμακοεπαγρύπνησης του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), ο Μάρκο Καβαλέρι, επικεφαλής υγειονομικών απειλών και εμβολιαστικής στρατηγικής του οργανισμού, δήλωσε στην ιταλική εφημερίδα Il Messagero ότι «είναι πλέον σαφές πως υπάρχει σύνδεση» μεταξύ του εμβολίου και των σπάνιων περιστατικών θρομβώσεων που έχουν καταγραφεί σε άτομα στα οποία έχει χορηγηθεί.

Προκαταλαμβάνοντας το πόρισμα της επιτροπής, ο Καβαλέρι επιτάχυνε τις εξελίξεις: Το απόγευμα της Τετάρτης, ο EMA επιβεβαίωσε ότι υπάρχει αιτιώδης σχέση μεταξύ του εμβολίου και των περιστατικών. Ωστόσο, η εκτελεστική διευθύντρια του EMA Ιμερ Κουκ τόνισε ότι το όφελος από τη χρήση του εμβολίου υπερτερεί των κινδύνων από τις παρενέργειες και ότι πρέπει να συνεχίσει να χρησιμοποιείται. «Είναι πολύ σημαντικό να χρησιμοποιήσουμε όλα τα εμβόλια που διαθέτουμε. Πρόκειται για πολύ σπάνιες παρενέργειες. Ο κίνδυνος του θανάτου από την COVID-19 είναι πολύ υψηλότερος από τον κίνδυνο του θανάτου από το εμβόλιο», τόνισε σε συνέντευξη Τύπου η κ. Κουκ.

Η έκτακτη συνεδρίαση των υπουργών Υγείας της Ε.Ε.

Η πορτογαλική προεδρία συγκάλεσε έκτακτη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Υγείας της Ε.Ε., που έλαβε χώρα αμέσως μετά την ανακοίνωση του ΕΜΑ. Στην τηλεδιάσκεψη, η επίτροπος Υγείας Στέλλα Κυριακίδου επαίνεσε το ευρωπαϊκό πλαίσιο φαρμακοεπαγρύπνησης και σημείωσε ότι «είναι ζωτικό να ακολουθήσουμε μία συντονισμένη ευρωπαϊκή προσέγγιση».

Οι ευρωπαϊκές χώρες για το ρωσικό Sputnik V

Αξιωματούχοι ευρωπαϊκών χωρών έχουν επιχειρήσει ή έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να αποκτήσουν το ρωσικό εμβόλιο Sputnik V, ακόμα και σε αντίθεση με την εθνική στρατηγική των κυβερνήσεών τους. Όπως έχει γίνει γνωστό, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν θα διαπραγματευτεί εξ ονόματος των 27 χωρών μελών της ΕΕ για την αγορά του, όπως είχε κάνει με άλλα εμβόλια κατά της covid-19.

Το θέμα της χρήσης του ρωσικού εμβολίου είναι αμφιλεγόμενο στην Ευρώπη. Ο Γάλλος υπουργός Εξωτερικών είχε κατηγορήσει πρόσφατα τη Ρωσία ότι το χρησιμοποιεί ως εργαλείο «προπαγάνδας».

Καθώς δεν μπορούσε να παραγάγει το Sputnik V σε επαρκείς ποσότητες, η Μόσχα έδωσε προτεραιότητα στον ρωσικό πληθυσμό και μέχρι τώρα έχει εξαγάγει περιορισμένο αριθμό εμβολίων κατά της Covid-19 στο εξωτερικό.

Η αρμόδια ευρωπαϊκή ρυθμιστική αρχή θα αρχίσει να διερευνά την ερχόμενη εβδομάδα, αν οι κλινικές δοκιμές του ρωσικού εμβολίου κατά της COVID-19 Sputnik V ακολούθησαν τις παγκόσμιες κλινικές και επιστημονικές προδιαγραφές.

Σημειώνεται ότι πρώτη η Ουγγαρία παρεξέκλινε από την κοινή στρατηγική εμβολίων της ΕΕ για την επίτευξη συμφωνιών με τη Ρωσία για το Sputnik V.

Γερμανία

Ο Γερμανος υπουργός Υγείας, Γενς Σπαν, δήλωσε σήμερα ότι το Βερολίνο θα ξεκινήσει συζητήσεις με την Ρωσία για το ενδεχόμενο να αγοράσει το εμβόλιο Sputnik V κατά της Covid-19, εφόσον αυτό λάβει την έγκριση των ευρωπαϊκών ρυθμιστικών αρχών.

«Εξήγησα εκ μέρους της Γερμανίας στο συμβούλιο των υπουργών Υγείας της ΕΕ ότι θα συζητήσουμε διμερώς με την Ρωσία, αρχικά για να γνωρίζουμε ποιες ποσότητες (του εμβολίου) και πότε θα μπορούσαν να παραδοθούν», επεσήμανε ο Σπαν, μιλώντας στον περιφερειακό ραδιοφωνικό σταθμό WDR.
«Οι παραδόσεις (του ρωσικού εμβολίου) θα πρέπει να πραγματοποιηθούν τους δύο με τέσσερις, πέντε επόμενους μήνες για να μπορέσουν να κάνουν την διαφορά στην τρέχουσα κατάσταση» σε ό,τι αφορά τον αριθμό των εμβολίων που χορηγούνται, διευκρίνισε ο Σπαν, ο οποίος δέχεται επικρίσεις για την βραδύτητα της εκστρατείας εμβολιασμού στη Γερμανία.

Η Βαυαρία, το μεγαλύτερο κρατίδιο της Γερμανίας, είχε ανακοινώσει χθες, Τετάρτη, ότι θα διαπραγματευθεί «ένα προκαταρκτικό συμβόλαιο» με τη Ρωσία για την αγορά 2,5 εκατομμυρίων δόσεων του Sputnik V, με την προϋπόθεση ότι αυτό θα λάβει την έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ).

Σε παραγγελία του ρωσικού εμβολίου Sputnik V σκοπεύει να προχωρήσει και το Μεκλεμβούργο-Δυτική Πομερανία, σύμφωνα με πληροφορίες της Ραδιοτηλεόρασης Βόρειας Γερμανίας NDR.

Ισπανία

Σύμφωνα με το ισπανικό ABC, η επικεφαλής της ισπανικής περιοχής της Μαδρίτης Ιζαμπελ Ντίαζ Αγιούζο επιχείρησε να λάβει δόσεις του ρωσικού εμβολίου Sputnik V νωρίτερα φέτος, μια κίνηση που δεν είναι σύμφωνη με το σχέδιο διάθεσης εμβολίων του Ισπανού πρωθυπουργού Πέδρο Σάντσεθ.

Η Αγιούζο, μια συντηρητική πολιτικός που έχει επιτεθεί συστηματικά στον Σάντσεθ για τον χειρισμό της υγειονομικής κρίσης, κατηγορεί εδώ και πολύ καιρό την κεντρική κυβέρνηση ότι δεν έχει προμηθεύσει την πρωτεύουσα με τις δόσεις εμβολίου που χρειάζεται.

Ο διαχωρισμός μεταξύ της περιοχής της Μαδρίτης και της ισπανικής κυβέρνησης αντικατοπτρίζει παρόμοιες διασπάσεις σε διεθνές επίπεδο στην Ευρώπη.

Ιταλία

Η κίνηση της Αγιούζο στη Μαδρίτη είναι παρόμοια με αυτή που έκανε ο περιφερειακός κυβερνήτης της περιφέρειας της Νότιας Ιταλίας της Καμπανίας, Βιντσέντσο Ντε Λούκα, ο οποίος τον περασμένο μήνα υπέγραψε συμφωνία για μισό εκατομμύριο δόσεις του ρωσικού εμβολίου, με την προϋπόθεση ότι θα λάβει την έγκριση του EMA.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με το Politico, τον Φεβρουάριο ο κυβερνήτης της περιοχής Βένετο της Ιταλίας και μέλος του δεξιού κόμματος της Λίγκας, Λούκα Ζάια, προσπάθησε να πραγματοποιήσει την δική του ανεξάρτητη αγορά εμβολίων.

Ενώ αυτή η κίνηση δεν ολοκληρώθηκε, μετά την ανακοίνωση της Ντε Λούκα, ο Ζάια είπε ότι θα προχωρήσει με την συμφωνία για το Sputnik στην περιοχή του εάν εγκριθεί από τον EMA.

Πηγή: economico