Κορονοϊός: Οι θάνατοι ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια παγκοσμίως!

Ο αριθμός των θανάτων που συνδέονται με τη νόσο covid-19 παγκοσμίως ξεπέρασε στις 6 Απριλίου το φράγμα των τριών εκατομμυρίων, σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters

Κορονοϊός: Οι θάνατοι ξεπέρασαν τα 3 εκατομμύρια παγκοσμίως!
Photo Credits: Mika Baumeister από Unsplash

Ο αριθμός των θανάτων από επιπλοκές της COVID-19 αυξάνεται για μια ακόμη φορά, ειδικά στη Βραζιλία και την Ινδία.

Αξιωματούχοι του τομέα υγείας αποδίδουν αυτή την αύξηση στις παραλλαγές του ιού, που ταυτοποιήθηκαν για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο και τη Νότια Αφρική, σε συνδυασμό με την κόπωση του παγκόσμιου πληθυσμού από τα λοκντάουν και τα άλλα περιοριστικά μέτρα.

Σύμφωνα με έναν απολογισμό του Reuters, χρειάστηκε πάνω από ένας χρόνος για τον παγκόσμιο απολογισμό νεκρών από covid-19 να φθάσει τα δύο εκατομμύρια. Το επόμενο ένα εκατομμύριο θανάτων όμως, προστέθηκε στον παγκόσμιο απολογισμό μέσα σε περίπου τρεις μήνες.

Η Βραζιλία βρίσκεται στην πρώτη θέση παγκοσμίως ως προς τον μέσο όρο ημερήσιων νέων θανάτων από covid-19 και αναλογεί σε έναν στους τέσσερις θανάτους παγκοσμίως καθημερινά, σύμφωνα με μια ανάλυση του Reuters.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) αναγνώρισε τη δύσκολη υγειονομική κατάσταση στην οποία βρίσκεται η χώρα λέγοντας ότι η Βραζιλία βρίσκεται σε εξαιρετικά κρίσιμη κατάσταση με το υγειονομικό της σύστημα να είναι υπερφορτωμένο.
«Πράγματι, είναι πολύ σοβαρή η κατάσταση αυτή τη στιγμή στη Βραζιλία, όπου υπάρχουν πολλές πολιτείες σε κρίσιμη κατάσταση», είχε δηλώσει στην ενημέρωση του Τύπου την περασμένη Πέμπτη η επιδημιολόγος του ΠΟΥ Μαρία Βαν Κερκχόβε προσθέτοντας ότι πολλές ΜΕΘ νοσοκομείων έχουν πληρότητα άνω του 90%.

Η Ινδία ανέφερε στις 5 Απριλίου αύξηση ρεκόρ κρουσμάτων και έγινε έτσι, η δεύτερη χώρα μετά τις ΗΠΑ που ανέφερε πάνω από 100.000 νέα κρούσματα μέσα σε μια ημέρα.
Το κρατίδιο που έχει πληγεί περισσότερο στην Ινδία, το Μαχαράστρα, ξεκίνησε την ίδια μέρα να κλείνει εμπορικά κέντρα, κινηματογράφους, μπαρ, εστιατόρια και τόπους λατρείας, καθώς τα νοσοκομεία του είναι υπερπλήρη.

Η Ευρώπη -η οποία περιλαμβάνει 51 χώρες- έχει τον υψηλότερο συνολικό αριθμό νεκρών, κοντά στο 1,1 εκατομμύριο. Πέντε ευρωπαϊκές χώρες, το Ηνωμένο Βασίλειο, η Ρωσία, η Γαλλία, η Ιταλία και η Γερμανία καταγράφουν περίπου το 60% του συνολικού αριθμού θανάτου από τον ιό στην Ευρώπη.

Οι ΗΠΑ έχουν τον υψηλότερο αριθμό θανάτων παγκοσμίως -555.000- που αναλογεί στο περίπου 19% όλων των θανάτων λόγω της COVID-19 στον κόσμο. Τα κρούσματα έχουν αυξηθεί τις τελευταίες τρεις εβδομάδες, αλλά οι υγειονομικές αρχές εκτιμούν ότι η ταχεία εκστρατεία εμβολιασμού στη χώρα πιθανόν να αποτρέψει και την αύξηση των θανάτων. Ένα τρίτο του πληθυσμού έχει εμβολιαστεί τουλάχιστον με την πρώτη δόση του εμβολίου κατά του κορονοϊού.

Τουλάχιστον 370,3 εκατομμύρια άνθρωποι ή σχεδόν το 4,75% του παγκόσμιου πληθυσμού είχε μέχρι τις 4 Απριλίου εμβολιαστεί με την πρώτη δόση, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της εταιρείας Our World in Data. Ωστόσο, ο ΠΟΥ κάνει έκκληση στις χώρες να παραχωρήσουν περισσότερες δόσεις εγκεκριμένων εμβολίων για να βοηθήσουν τις πιο ευάλωτες ομάδες στις φτωχότερες χώρες να ικανοποιήσουν τον στόχο εμβολιασμού.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας