Έσβησαν οι μηχανές της ΠΙΤΣΟΣ: Από το μαγαζάκι στην Περικλέους, στο εργοστάσιο στο Ρέντη

Η επιστολή των εργαζόμενων στην εταιρία ΠΙΤΣΟΣ. Η ίδρυση 22 χρόνια μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, πώς πέρασε σε Γερμανικά χέρια και από το εργοστάσιο στο Ρέντη «μετακομίζει» πλέον στην Τουρκία.

Έσβησαν οι μηχανές της ΠΙΤΣΟΣ: Από το μαγαζάκι στην Περικλέους, στο εργοστάσιο στο Ρέντη

Επιστολή προς τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη με τίτλο «Έσβησαν οι μηχανές της ΠΙΤΣΟΣ», έστειλαν οι εργαζόμενοι στην ιστορική βιομηχανία. Ζητούν από τον πρωθυπουργό να πράξει τα δέοντα, ώστε να κρατηθεί στην Ελλάδα μια από τις μεγαλύτερες βιομηχανικές μονάδες.

Όπως σημειώνουν, έπεσαν οι τίτλοι τέλους στο εργοστάσιο που δημιουργήθηκε 22 χρόνια μετά τον θάνατο του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, καθώς η ΠΙΤΣΟΣ εξοπλίζει εδώ και 156 χρόνια αμέτρητα ελληνικά νοικοκυριά με τα προϊόντα της, στηρίζοντας την ελληνική και τοπική οικονομία με τζίρο εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ, μπαίνοντας σε όλες τις ελληνικές οικογένειες στα 156 χρόνια αδιάλειπτης παρουσίας της και ξεκινώντας το 1865 κατασκευάζοντας μικρές οικιακές συσκευές της εποχής, όπως φαράσια, μαχαιροπίρουνα, γκαζιέρες.

«Η Πίτσος είναι άμεσα συνδεδεμένη με την τοπική κοινωνία και είναι το Νο 1 στην επιλογή των ελληνικών οικογενειών. Δεν υπάρχει οικογένεια στην ευρύτερη περιφέρεια Πειραιά που κάποιο μέλος της, ακόμα και ολόκληρες οικογένειες, να μην έχει εργαστεί στην ΠΙΤΣΟΣ», τονίζει η ανακοίνωση, αναφερόμενη στην απόφαση της γερμανικής BSH, θυγατρικής της BOSCH, να βάλει τέλος σε μια κερδοφόρα εταιρεία και να μεταφέρει την παραγωγή της στην Τουρκία.

«Εκφράσαμε επανειλημμένα την αγωνία μας και την ανησυχία μας για την τύχη των οικογενειών μας, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που οι συνθήκες λόγω της πανδημίας είναι δύσκολες και με την ανεργία να αυξάνεται. Πιστεύουμε ότι το όνομα ΠΙΤΣΟΣ ξεπερνά κατά πολύ τα όρια μιας απλής επιχειρηματικής δραστηριότητας», σημειώνεται μεταξύ άλλων στην ανακοίνωση των εργαζομένων, που εκφράζουν την αγωνία τους και στη σημερινή κυβέρνηση, σε συνέχεια, όπως λένε, της μηδενικής άσκησης πίεσης από τις κυβερνήσεις μέχρι σήμερα «για να υλοποιηθεί η συμφωνία των 60 εκατ. ευρώ και 700 θέσεων εργασίας που είχε υπάρξει μεταξύ της Siemens και της Ελληνικής Κυβέρνησης και δεν υλοποιήθηκε ποτέ (αφορούσε την Πίτσος)».

Το μαγαζάκι στην Περικλέους

Η ΠΙΤΣΟΣ ιδρύθηκε στην Αθήνα το 1865 και ξεκίνησε ως εταιρεία κατασκευής μικρών οικιακών συσκευών και θερμοσιφώνων λαδιού. Συγκεκριμένα, η ομώνυμη οικογένεια Πίτσος είχε ένα μαγαζάκι κατασκευής μικρών οικιακών συσκευών και θερμοσιφώνων λαδιού, επί της οδού Περικλέους, μερικές εκατοντάδες μέτρα πιο κάτω από τον σημερινό μητροπολιτικό ιερό ναό Αθηνών.

Το 1959 ξεκίνησε την παραγωγή ψυγείων σε νέο εργοστάσιο, στην περιοχή του Αγίου Ιωάννη Ρέντη, ενώ σύντομα επένδυσε σε μεγάλο βαθμό στην ανάπτυξη και την παραγωγή ευρέως φάσματος από σύγχρονες οικιακές συσκευές της εποχής, συμπεριλαμβανομένων και τηλεοράσεων. Παρήγαγε επίσης μεταλλικές κατασκευές όπως ένα τρίτροχο φορτηγό.

Το 1976 αγοράστηκε από την Bosch-Siemens Hausgeräte GmbH. Το 1996 μετονομάστηκε σε «BSP Α. Β. Ε. Οικιακών Συσκευών». Οι Gaggenau και Neff εντάχθηκαν στην εταιρεία το 1998 και το 2002 αντίστοιχα. Πρόσφατα, η εταιρεία μετονομάστηκε σε «BSH Οικιακές Συσκευές» («BSH Οικιακές Συσκευές Α.Β.Ε»). Οι εγκαταστάσεις παραγωγής βρίσκονταν στην Αθήνα και η εταιρεία απασχολούσε το 2006 περίπου 1.400 άτομα.

Τον Οκτώβριο του 2020 η εταιρεία ανακοίνωσε το κλείσιμο του εργοστασίου της στην Ελλάδα και την πιθανή μετεγκατάσταση της στην Τουρκία.