Lockdown: Οι ημερομηνίες - κλειδιά για το άνοιγμα και οι διαφωνίες

Η κυβέρνηση προτάσσει το άνοιγμα του λιανεμπορίου, ενώ η επαναλειτουργία των σχολείων συνδέεται και με τα self test. Ποιοι διαφωνούν με χαλάρωση του lockdown.

Lockdown: Οι ημερομηνίες - κλειδιά για το άνοιγμα και οι διαφωνίες

Αποφασισμένη να προχωρήσει στο άνοιγμα του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα 5 Απριλίου φέρεται η κυβέρνηση στο πλαίσιο του σχεδίου για σταδιακή χαλάρωση του lockdown, λαμβάνοντας υπόψη της και ότι σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις αυτό επιθυμεί και η πλειοψηφία των πολιτών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με δημοσκόπηση της Pulse (ΣΚΑΪ), αν και η κοινή γνώμη είναι μοιρασμένη όσον αφορά στη συνέχιση ή χαλάρωση του lockdown (το 35% των πολιτών επιθυμεί άμεση άρση των μέτρων κατά του κορονοϊού και το 34% μικρή παράταση και επανεξέταση των δεδομένων), η πλειοψηφία θεωρεί ότι προτεραιότητα πρέπει να δοθεί στο άνοιγμα του λιανεμπορίου.

Υπό συζήτηση είναι ακόμη εάν τα εμπορικά καταστήματα θα λειτουργήσουν με click away ή με παρουσία πελατών κατόπιν μηνύματος στο νέο πενταψήφιο 13032.

Τα σχολεία πιθανότερο είναι τελικά να μην ανοίξουν από την ερχόμενη εβδομάδα όπως είχε προαναγγείλει η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως, αλλά σε δεύτερο χρόνο και συγκεκριμένα από τη Δευτέρα 12 Απριλίου. Και αυτό ώστε στο μεταξύ να έχει προλάβει το κράτος να προμηθευτεί και να διανείμει τα self test, καθώς οι μαθητές θα πρέπει να υπόκεινται σε εβδομαδιαίο έλεγχο, ενώ προχωρά παράλληλα με fast track διαδικασίες ο εμβολιασμός των εκπαιδευτικών.

Εξετάζεται επίσης το ενδεχόμενο να αρθούν από την ερχόμενη εβδομάδα οι περιορισμοί στους κωδικούς 2 και 6 για μετακίνηση από δήμο σε δήμο, ώστε να αντιμετωπιστεί η δυσφορία και η κόπωση των πολιτών.

Το θέμα της εστίασης θα συζητηθεί σε δεύτερη φάση, ενώ η άρση της απαγόρευσης μετακινήσεων από περιφέρεια σε περιφέρεια θα εξετασθεί για το Πάσχα, όπως φάνηκε ουσιαστικά να προαναγγέλλει χθες η Ντόρα Μπακογιάννη με μία δήλωση που προκάλεσε αίσθηση, αν και επιστήμονες όπως ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Δημόπουλος υποστηρίζουν ότι: “Θα πρέπει να θυσιάσουμε το Πάσχα για να έχουμε καλύτερο καλοκαίρι”.

Ενώ άλλοι επιστήμονες όπως ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης, υποστηρίζουν ότι θα ήταν προτιμότερο να ανοίξουν τα λύκεια στις 5 Απριλίου και ότι είναι λάθος να ανοίξει το λιανεμπόριο, καθώς αναμένεται κλιμάκωση των κρουσμάτων στις αρχές του μήνα.

Δεν είναι όμως μόνο οι επιστήμονες διχασμένοι ως προς το τι πρέπει να ανοίξει πρώτα και πότε, αλλά και τα μέλη της κυβέρνησης. Ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας είναι σαφώς πιο επιφυλακτικός ως προς το άνοιγμα προτού ξεκινήσει η αποκλιμάκωση και εκτιμά ότι τα μικρά εμπορικά καταστήματα θα έπρεπε να ανοίξουν πρώτα. Η κ. Κεραμέως σταθερά επιμένει για ανοιχτά σχολεία και τα υπουργεία Οικονομικών και Ανάπτυξης προτάσσουν το άνοιγμα του λιανεμπορίου, σε δεύτερο χρόνο της εστίασης και στα μέσα Μαϊου και τυπικά του τουρισμού, καθώς ο προϋπολογισμός κινδυνεύει πλέον να εκτροχιαστεί. Η εξίσωση δεν είναι εύκολη και οι οριστικές αποφάσεις αναμένεται καλώς εχόντων των πραγμάτων να ληφθούν και να ανακοινωθούν αύριο.

Πηγή: News247.gr