Σταϊκούρας: «Διπλή αποζημίωση για ιδιοκτήτες ακινήτων στα μέσα Απριλίου»

Άνω των 14 δισ. η στήριξη για φέτος σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα, ο οποίος δηλώνει: «Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το δυσμενέστερο σενάριο».

Σταϊκούρας: «Διπλή αποζημίωση για ιδιοκτήτες ακινήτων στα μέσα Απριλίου»

Θα ξεπεράσουν τα 14 δισ. ευρώ τα μέτρα στήριξης το 2021, ποσό διπλάσιο από τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, αποκαλύπτει ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας προαναγγέλλοντας και νέα μέτρα για τον Απρίλιο, που θα περιλαμβάνουν αναστολή φορολογικών υποχρεώσεων και πληρωμών επιταγών. «Είμαστε έτοιμοι ακόμη και για το δυσμενέστερο σενάριο» για τον Απρίλιο, λέει στη συνέντευξή του στην «Καθημερινή». Εν μέσω πρωτοφανούς δημοσιονομικής πίεσης, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει ότι η χώρα έχει ταμειακά διαθέσιμα 30 δισ. ευρώ, ενώ έχει δανειστεί 22 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια, απευθύνοντας προειδοποίηση για σύνεση, προκειμένου να μην ανέβει το κόστος δανεισμού. Αφήνει ανοικτό να συνεχιστούν οι φοροελαφρύνσεις το 2022 και μιλάει για προσαρμογή των αντικειμενικών αξιών και αντίστοιχη εναρμόνιση του ΕΝΦΙΑ, αλλά με συνεκτίμηση των συνθηκών της πανδημίας. Οι ιδιοκτήτες ακινήτων, εξάλλου, μπορούν να προσβλέπουν, υπό προϋποθέσεις, σε διπλή αποζημίωση του Φεβρουαρίου και του Μαρτίου, στα μέσα Απριλίου.

Ο κ. Σταϊκούρας, λέει μεταξύ άλλων, στη συνέντευξη που παραχώρησε:
«Στην οικονομία, η κυβέρνηση, με το οικονομικό επιτελείο της, έχει αποδείξει, καθ’ όλη τη διάρκεια αυτής της πολύμηνης περιπέτειας, ότι δρα έγκαιρα, μεθοδικά, στοχευμένα και αποτελεσματικά. Λάβαμε, με ευθύνη έναντι της κοινωνίας και της οικονομίας, ευρύ πλέγμα μέτρων, για να περιορίσουμε, στον βαθμό του εφικτού, τις αρνητικές επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Αυτό πράξαμε και πριν από λίγες ημέρες, ανακοινώνοντας νέα δέσμη παρεμβάσεων, ύψους 2,5 δισ. ευρώ, με την ενεργοποίηση πρόσθετων εργαλείων στήριξης του παραγωγικού ιστού της χώρας, όπως είναι το χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών και το πρόγραμμα «Γέφυρα ΙΙ» για τις επιχειρήσεις.
Ανάλογες πρωτοβουλίες θα αναλάβουμε και για τον μήνα Απρίλιο, επεκτείνοντας τα αποτελεσματικά μέτρα που μέχρι σήμερα έχουμε λάβει για τη στήριξη εργαζομένων και επιχειρήσεων.

Μεταξύ άλλων, με τη διοχέτευση του 7ου κύκλου της επιστρεπτέας προκαταβολής στην πραγματική οικονομία, την αναστολή βεβαιωμένων φορολογικών υποχρεώσεων και την παράταση αναστολής πληρωμών αξιογράφων. Σχεδιάζονται επίσης πρόσθετες παρεμβάσεις, ως κεφάλαιο επανεκκίνησης, για κλάδους που πλήττονται ιδιαίτερα, όπως είναι ο τουρισμός και η εστίαση, με στόχο να στηριχθούν κατά τα πρώτα βήματα επιστροφής τους στην κανονικότητα».

Σε ερώτηση για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, ο κ. Σταϊκούρας, απαντά:
«Η πρώτη ενέργεια που κάναμε, το καλοκαίρι του 2019, ήταν η μόνιμη και σημαντική μείωση του ΕΝΦΙΑ για τους ιδιοκτήτες ακινήτων. Είναι όμως επίσης γεγονός ότι αρκετοί ιδιοκτήτες σήκωσαν σημαντικό βάρος κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, και τους ευχαριστώ δημόσια γι’ αυτό.

Προσπαθούμε να καλύψουμε τις όποιες καθυστερήσεις, όταν αυτές οφείλονται στην κυβέρνηση. Ήδη, με τις σημαντικές πληρωμές της τελευταίας εβδομάδας, ο συνολικός αριθμός συμψηφισμών και αποζημιώσεων διαμορφώνεται περίπου στις 971.000, και το συνολικό ποσό ανέρχεται στα 180 εκατ. ευρώ.

Παράλληλα άνοιξε, μέχρι τις 19 Απριλίου, η πλατφόρμα για την υποβολή τροποποιητικών δηλώσεων από τους ιδιοκτήτες ακινήτων, για τη διόρθωση τυχόν λαθών ή παραλείψεων. Ενώ δρομολογούμε, υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις, την καταβολή διπλής αποζημίωσης στο τέλος του πρώτου δεκαπενθημέρου του Απριλίου, τόσο για τον Φεβρουάριο όσο και για τον Μάρτιο, χωρίς δήλωση για τον τελευταίο μήνα».

Πηγή: kathimerini.gr