Ένταλμα σύλληψης για τον Κώστα Βαξεβάνη - Η θέση της ΕΣΗΕΑ

Στο πλαίσιο του αυτοφώρου αναζητήθηκε για να συλληφθεί το Σάββατο το βράδυ ο δημοσιογράφος και εκδότης του "Documento", Κώστας Βαξεβάνης, μετά από μήνυση που κατέθεσαν εναντίον του αστυνομικοί των κρατητηρίων. Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ για τα εξώδικα σε "Documento" και «Εφημερίδα των Συντακτών».

Ένταλμα σύλληψης για τον Κώστα Βαξεβάνη - Η θέση της ΕΣΗΕΑ

Σύμφωνα με πληροφορίες, η μήνυση στον Κώστα Βαξεβάνη αφορά παραβίαση προσωπικών δεδομένων και κατατέθηκε στη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος. Το γεγονός προκάλεσε κόντρα ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ.

Η αξιωματική αντιπολίτευση κατηγορεί την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη ότι θέλει να φιμώσει όσους αποκαλύπτουν καταγγελίες για βασανιστήρια από αστυνομικούς της ΓΑΔΑ, ενώ η ΝΔ έκανε λόγο για πλήρη ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τον Κ. Βαξεβάνη, υπογραμμίζοντας ότι η Κουμουνδούρου δίνει γραμμή για τα εν λόγω δημοσιεύματα.

«Ζούμε στη χώρα που το γραφείο του κ. Μητσοτάκη δίνει με non paper τα προσωπικά στοιχεία και τα πολιτικά φρονήματα του ανθρώπου που ξυλοκοπήθηκε αναίτια από αστυνομικούς στη Νέα Σμύρνη και δύο εβδομάδες μετά ο κ. Χρυσοχοΐδης βάζει αστυνομικούς να μηνύσουν τον δημοσιογράφο Κώστα Βαξεβάνη επειδή δημοσίευσε επώνυμες καταγγελίες για βασανιστήρια από αστυνομικούς στη ΓΑΔΑ», αναφέρει ο ΣΥΡΙΖΑ.

Και προσθέτει: «Ο κ. Μητσοτάκης όχι μόνο δεν ζήτησε καν συγγνώμη για το όργιο αστυνομικής βίας, αλλά θέλει να φιμώσει κιόλας όσους το αποκαλύπτουν. Τόσος φιλελευθερισμός μαζεμένος δύσκολα αντέχεται κ. Μητσοτακη. Οι πολίτες σας έχουν πάρει χαμπάρι».

ΝΔ: «Δεν κρύβεται η ταύτιση»

Η ΝΔ, απαντώντας, υπογραμμίζει ότι «η ταύτιση του ΣΥΡΙΖΑ με τον κ. Βαξεβάνη δεν κρύβεται πλέον. Είναι απόλυτη. Δεν ξέρουμε ποιος δίνει γραμμή σε ποιον. Και πόσα τους συνδέουν».

Πηγή: iefimerida.gr

Η ανακοίνωση της ΕΣΗΕΑ

Με αφορμή τα εξώδικα προς την «Εφημερίδα των Συντακτών» και το "Documento", η ΕΣΗΕΑ εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΑ με αφορμή τα εξώδικα προς την "Εφημερίδα των Συντακτών" και το "Documento" υπογραμμίζει ότι αποστολή των δημοσιογράφων είναι να ελέγχουν την εξουσία και να δίνουν φωνή στους πολίτες, ειδικά όταν επωνύμως καταγγέλλουν φαινόμενα κρατικής αυθαιρεσίας.

Είναι χρέος της ΕΛ.ΑΣ και της εποπτεύουσας πολιτικής ηγεσίας να δώσουν πειστικές απαντήσεις στις επώνυμες καταγγελίες και όχι αστυνομικοί με εξώδικα να εγκαλούν εφημερίδες επειδή τις δημοσίευσαν, ούτε να υποδεικνύουν στους δημοσιογράφους πως να κάνουν τη δουλειά τους.

Τα αστυνομικά όργανα πριν κάνουν υποδείξεις για την δημοσιογραφική δεοντολογία θα ήταν καλύτερο να πείσουν την ελληνική κοινωνία ότι απομονώνουν και καταδικάζουν απερίφραστα τα περιστατικά βίας και αυθαιρεσίας».