Μιανμάρ: Δώδεκα νεκροί - «Η σκοτεινότερη στιγμή για τη χώρα και η στιγμή που η αυγή είναι κοντά»

Δώδεκα νεκροί είναι ο μέχρι στιγμής θλιβερός απολογισμός της Κυριακής (14/3) στη Μιανμάρ.

Μιανμάρ: Δώδεκα νεκροί - «Η σκοτεινότερη στιγμή για τη χώρα και η στιγμή που η αυγή είναι κοντά»
Photo Credits: Reuters

Οι δυνάμεις ασφαλείας της Μιανμάρ σκότωσαν τουλάχιστον 12 ανθρώπους σήμερα στη Ρανγκούν, το Μανταλάι και άλλες πόλεις της χώρας -ανάμεσά τους ένα 13χρονο παιδί και έναν βουδιστή μοναχό- καθώς συνεχίζονται οι διαδηλώσεις κατά της στρατιωτικής χούντας. Την ίδια ώρα η σκιώδης πολιτική κυβέρνηση που έχει περάσει στην παρανομία δεσμεύθηκε για την ανατροπή με «επανάσταση» του πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου και την εγκαθίδρυση μίας ομοσπονδιακής δημοκρατίας, στην πρώτη δημόσια ανακοίνωσή της.

Ο Μαν Γουίν Χενγκ Ταν, ο οποίος ορίσθηκε προσωρινός αντιπρόεδρος της κυβέρνησης από την Επιτροπή Εκπροσώπησης της Συνέλευσης της Ένωσης (των δύο σωμάτων που απαρτίζουν το κοινοβούλιο της χώρας), απευθύνθηκε για πρώτη φορά στον λαό της χώρας μέσω του Facebook. Προανήγγειλε ότι η Επιτροπή, η οποία βρίσκεται επίσης στην παρανομία, θα νομοθετήσει ώστε οι πολίτες «να έχουν το δικαίωμα να υπερασπισθούν τους εαυτούς τους» και ότι η διακυβέρνηση θα ανατεθεί σε «υπηρεσιακή λαϊκή διοικητική ομάδα».

«Είναι η σκοτεινότερη στιγμή για τη χώρα και η στιγμή που η αυγή είναι κοντά», έγραψε ο αντιπρόεδρος της πολιτικής κυβέρνησης της Μιανμάρ που βρίσκεται στην παρανομία μαζί με όσα στελέχη του κυβερνώντος Κόμματος της Εθνικής Ένωσης για την Δημοκρατία δεν έχουν συλληφθεί από τη χούντα.

Το κίνημα πολιτικής ανυπακοής που ξεκίνησε από ομάδες δημόσιων λειτουργών, όπως γιατροί και εκπαιδευτικοί, έχει εξελιχθεί σε γενική απεργία στη Μιανμάρ που έχει παραλύσει πολλούς τομείς της οικονομίας, αφαιρώντας από τη στρατιωτική χούντα τη διαχείριση σημαντικών τομέων της δημόσιας ζωής.

Περισσότεροι από 80 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί κατά την καταστολή των διαδηλώσεων κατά του πραξικοπήματος, ανακοίνωσε η Ένωση Πολιτικών Κρατουμένων της χώρας.

Ηνωμένες Πολιτείες, Ινδία, Αυστραλία και Ιαπωνία δεσμεύθηκαν να συνεργασθούν για την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη Μιανμάρ. Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν συνομίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης με τους ομολόγους του των τριών χωρών. Οι τέσσερις ηγέτες επαναδιατύπωσαν την προσήλωσή τους στην ασφάλεια της περιοχής.

Πηγές: ΑΠΕ-ΜΠΕ, Reuters