Ιαπωνία: 10 χρόνια από τον φονικό σεισμό των 9,0 Ρίχτερ και το τσουνάμι (vid)

Δέκα χρόνια μετά τον σεισμό και την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα, η Ιαπωνία τιμά τους χιλιάδες νεκρούς και αγνοούμενους.

Ιαπωνία: 10 χρόνια από τον φονικό σεισμό των 9,0 Ρίχτερ και το τσουνάμι (vid)
Photo Credits: Yomiuri Shimbun από Reuters

Ενός λεπτού σιγή τηρήθηκε στην Ιαπωνία σήμερα, Πέμπτη 11 Μαρτίου, στις 14:46 (τοπική ώρα· στις 07:46 ώρα Ελλάδας). Εκείνη την ώρα στις 11 Μαρτίου 2011 σημειώθηκε ο καταστροφικός σεισμός 9,0 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που προκάλεσε το τσουνάμι και την πυρηνική καταστροφή στη Φουκουσίμα.

Η τριπλή καταστροφή που έπληξε την Ιαπωνία πριν από ακριβώς δέκα χρόνια άφησε πίσω 18.500 νεκρούς και αγνοούμενους, κυρίως εξαιτίας των σεισμικών κυμάτων. Το πυρηνικό δυστύχημα στον ηλεκτροπαραγωγικό σταθμό Φουκουσίμα Νταϊίτσι έκανε ακατοίκητες ολόκληρες πόλεις για χρόνια, εκτοπίζοντας δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους.

Ακόμα σήμερα είναι αφόρητο να αναλογίζεται κανείς τα θύματα ή το πώς νιώθουν όσοι έχασαν δικούς τους ανθρώπους, τόνισε ο Ιάπωνας πρωθυπουργός Γιοσιχίντε Σούγκα σε τελετή για την επέτειο.

Ο πρωθυπουργός ακόμα, υποσχέθηκε ότι η κυβέρνησή του θα συνεχίσει να βοηθά τους πολίτες που επλήγησαν να ξαναφτιάξουν τη ζωή τους και διαβεβαίωσε ότι η Ιαπωνία, μια από τις πιο σεισμογενείς χώρες στον κόσμο, δεν θα ξεχάσει ποτέ τα μαθήματα που της δίδαξε η καταστροφή.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ