Tα «Covid free» ελληνικά νησιά και το σχέδιο της Κυβέρνησης για το Πάσχα

Η Κυβέρνηση καταστρώνει το σχέδιό της για το Πάσχα με τα νησιά χωρίς κορονοϊό- Σε όλα έχει χορηγηθεί τουλάχιστον η πρώτη δόση του εμβολίου.

Tα «Covid free» ελληνικά νησιά και το σχέδιο της Κυβέρνησης για το Πάσχα

Σχέδιο για νησιά χωρίς κορονοϊό καταστρώνει η κυβέρνηση ακόμα και πριν από το Πάσχα. Μέχρι τις αρχές της εβδομάδας είχαν πραγματοποιηθεί 320 «αποστολές εμβολιασμού» αποκλειστικά σε νησιά, με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων που έχουν επιφορτιστεί με την εφοδιαστική αλυσίδα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η κυβέρνηση θέλει όλους τους νησιώτες εμβολιασμένους μέσα στο επόμενο δίμηνο, ακόμα και εάν μείνουν ως μεμονωμένες εκκρεμότητες τα μεγάλα νησιά, όπως προφανώς η Κρήτη ή η Ρόδος και η Κέρκυρα.

Εξού και βρίσκονται στα σκαριά τα επόμενα βήματα, όπως ευθέως δείχνει η πρόσφατη αποστροφή του γενικού γραμματέα Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας Μάριου Θεμιστοκλέους ότι με βάση τον προγραμματισμό μέχρι το τέλος Απριλίου «θα έχουν εμβολιαστεί όλοι οι κάτοικοι στα νησιά με εξαιρέσεις ίσως στα μεγάλα».

Τα covid free νησιά

Δεν είναι μόνο το Καστελλόριζο «παράδεισος χωρίς κοροναϊό».Στην πραγματικότητα υπάρχουν άλλα επτά νησιά στα οποία οι πολίτες είναι πλήρως εμβολιασμένοι.

Σύμφωνα με τον ΣΚΑΪ, σε άλλα 10 νησιά, όλα κάτω των 1.000 κατοίκων, έχει γίνει η πρώτη δόση του εμβολίου και το αμέσως επόμενο διάστημα θα γίνει και η δεύτερη δόση.

Στη συνέχεια θα προχωρήσει ο σχεδιασμός της κυβέρνησης με τα νησιά έως 3.500 κατοίκους και μετά τα νησιά άνω των 3.500 κατοίκων.

Τα νησιά στα οποία έχει γίνει ο εμβολιασμός και με τις 2 δόσεις είναι: Καστελλόριζο, Μεγανήσι, Οινούσσες, Φούρνοι, Κάλαμος, Ψαρά, Θύμαινα, Καστός.

Τα νησιά στα οποία έχει γίνει ο εμβολιασμός με τη μία δόση είναι: Χάλκη, Λειψοί, Οθωνοί, Τήλος, Αρκοί, Μαθράκι, Γαύδος, Νίσυρος, Αγαθονήσι, Ερεικούσσα.

Προτεραιοποίηση

Οι σκέψεις εστιάζουν πρώτον στο «άνοιγμα» περισσότερων ομάδων προτεραιοποίησης ώστε, ανεξαρτήτως των ρυθμών στην υπόλοιπη χώρα, να οργανώνεται πιο μαζικός εμβολιασμός των κατοίκων με λιγότερες αποστολές. Δεύτερον δρομολογούνται περισσότερα εμβολιαστικά κέντρα πρωτίστως σε νησιά, όπου παρατηρούνται χαμηλοί ρυθμοί ή δυσλειτουργίες, όπως κατά πληροφορίες σε Λήμνο και Δωδεκάνησα.

Και τρίτον η πρόθεση της κυβέρνησης είναι ο εμβολιασμός στις αρχές του καλοκαιριού όλης της «πρώτης γραμμής» της τουριστικής βιομηχανίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βάρος του σχεδιασμού πέφτει αυτή τη στιγμή στις περιοχές που μετρούν έως 15.000 κατοίκους, όπως για παράδειγμα νησιά των Κυκλάδων, για τα οποία ωριμάζει η σκέψη να τρέξουν πιο γρήγορα οι ηλικιακές ομάδες.

Το επικρατέστερο σενάριο μάλιστα αφορά έναν στοχευμένο τρόπο «ανοίγματος»: σε προκαθορισμένες ημέρες να μπορούν να εμβολιάζονται συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες κάτω των 64 ετών. Σε κάθε περίπτωση το πράσινο φως σε οποιαδήποτε πτυχή του κυβερνητικού πλάνου, που «σκανάρει» ένα – ένα τα νησιά σε Αιγαίο και Ιόνιο, θα δίνει η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Ομως ήδη τα στελέχη στην ομάδα κρούσης για την «Ελευθερία» αφενός έχουν θέσει ως κυρίαρχη προτεραιότητα κάθε γρήγορη βελτιωτική κίνηση για τον εμβολιασμό των ηλικιών κάτω των 64 ετών αφετέρου έχουν ορίσει ως κορυφαία προτεραιότητα τη νησιωτική Ελλάδα, ακόμα και με συνεχείς αποστολές του επιχειρησιακά «δύσκολου» εμβολίου της Pfizer, δεδομένου ότι απαιτεί θερμοκρασία -80 βαθμών Κελσίου και έπειτα συντηρείται για πέντε ημέρες.

ΠΗΓΗ: in.gr



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110