ΔΕΘ: Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 7 Μαρτίου

Εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου από τις 9:00 έως και τις 15:00.

ΔΕΘ: Εθελοντική αιμοδοσία την Κυριακή 7 Μαρτίου

Έκτακτη εθελοντική αιμοδοσία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 7 Μαρτίου στη νότια πύλη της ΔΕΘ, δεύτερη στον ίδιο χώρο, μετά από την εθελοντική αιμοδοσία που έγινε στις 14 Φεβρουαρίου και στην οποία προσήλθαν για να προσφέρουν αίμα πάνω από 100 πολίτες της Θεσσαλονίκης. Τη σχετική πρωτοβουλία ανέλαβαν το Εθνικό Κέντρο Αιμοδοσίας, η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας, το Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης «ΑΧΕΠΑ», το «Όλοι μαζί μπορούμε», η ΔΕΘ HELEXPO A.E. και ο Ελληνικός Ερυθρός Σταυρός.

Όπως επισημαίνεται σε σχετική ανακοίνωση, οι επιπτώσεις της πανδημίας του κορονοϊού στη χώρα αλλά και των έκτακτων περιοριστικών μέτρων στις μετακινήσεις των πολιτών, έχουν προκαλέσει σοβαρές ελλείψεις στα αποθέματα αίματος σε όλες τις αιμοδοσίες της χώρας. Ειδικότερα στις νοσοκομειακές υπηρεσίες αιμοδοσίας ανά την επικράτεια παρατηρείται μειωμένη προσέλευση εθελοντών αιμοδοτών, κάτι που προκαλεί δυσμενείς συνέπειες σε χιλιάδες συμπολίτες μας, καθώς καθημερινά αναβάλλονται ή ματαιώνονται αρκετές μεταγγίσεις ασθενών (θαλασσαιμικοί, πολυμεταγγιζόμενοι, καρκινοπαθείς κ.ά). Ιδιαιτέρως για τους θαλασσαιμικούς ασθενείς, που η ζωή τους και η υγεία τους εξαρτάται απόλυτα από την επάρκεια αίματος (με μεταγγίσεις 2-3 μονάδων αίματος), η κατάσταση είναι οριακή.

Η αιμοδοσία της Κυριακής θα γίνει από τις 9 το πρωί ως τις 3 το μεσημέρι και για τη διεξαγωγή της θα ληφθούν όλα τα προβλεπόμενα μέτρα (θερμομέτρηση κατά την είσοδο, χορήγηση του απαραίτητου εξοπλισμού ατομικής προστασίας -μάσκες, γάντια, αντισηπτικό-, αποστείρωση στις καρέκλες αιμοδοσίας, τήρηση των αποστάσεων και τηλεφωνικά ραντεβού, προκειμένου να αποφευχθούν φαινόμενα συγχρωτισμού.

Όσοι ενδιαφέρονται μπορούν να επικοινωνούν στα τηλέφωνα: 2313 330802-804, καθημερινά στις ώρες 09.00-14.00.

Για να δώσει κάποιος αίμα χρειάζεται: να είναι 18-65 ετών, να έχει πάρει ένα ελαφρύ γεύμα πριν την αιμοδοσία, να έχει κοιμηθεί τουλάχιστον 5 ώρες, να αναφέρει τυχόν ασθένειες και φάρμακα που λαμβάνει στο γιατρό της αιμοδοσίας, εάν έχει κάνει τατουάζ, να έχουν παρέλθει 4 μήνες.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ