Σάλος με τον «Εύρυτο»: Ο 18χρονος ακροδεξιός γκραφιτάς που διχάζει το διαδίκτυο (vids, pics)

«Πόλεμο» μεταξύ των χρηστών του διαδικτύου και των social media έχει προκαλέσει η επιστράτευση του νεαρού ακροδεξιού καλλιτέχνη γκράφιτι «Εύρυτου» να απεικονίσει τις μορφές ηρώων της Επανάστασης του 1821 σε δρόμους και τοίχους του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Σάλος με τον «Εύρυτο»: Ο 18χρονος ακροδεξιός γκραφιτάς που διχάζει το διαδίκτυο (vids, pics)

Όλα ξεκίνησαν στις 15 Φεβρουαρίου στο Νέο Φάληρο, όταν έγινε γνωστό ότι άγνωστοι βανδάλισαν με πράσινη μπογιά γκράφιτι, το οποίο απεικόνιζε τον ήρωα της Επανάστασης του 1821, Γεώργιο Καραϊσκάκη.

Νέο Φάληρο: Bανδάλισαν γκράφιτι του ήρωα της Επανάστασης, Γεωργίου Καραϊσκάκη (pic)

H συγκεκριμένη μορφή είναι κομμάτι μιας σειράς έργων γκράφιτι του νεαρού καλλιτέχνη με το ψευδώνυμο «Εύρυτος», ο οποίος με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση φιλοτεχνεί μορφές ηρώων του '21 σε τοίχους της Αθήνας.

Μάλιστα, περίπου μία εβδομάδα πριν από τον βανδαλισμό, ο 18χρονος γκραφιτάς είχε καλυφθεί σε θέμα του τηλεοπτικού σταθμού ΑΝΤ1 από τον δημοσιογράφο Ραφαήλ Κάμπερ, όπου μίλησε για τα έργα και τις εμπνεύσεις του, καθώς και για το ψευδώνυμο που επέλεξε για τον εαυτό του:

«Εγώ το υιοθέτησα προς τιμήν ενός ήρωα από τις Θερμοπύλες, ο οποίος παρότι ήταν τυφλός και του ζήτησαν να επιστρέψει πίσω στη Σπάρτη πριν από την τελική μάχη, αυτός αρνήθηκε και επέλεξε να πέσει μαζί με τους συμπολεμιστές του».

Δείτε το βίντεο του ΑΝΤ1:

Ο μόλις 18 ετών καλλιτέχνης γκράφιτι, σπουδάζει στο ΑΠΘ. Είναι αυτοδίδακτος και ασχολείται από μικρός με τις καλές τέχνες, σ’ ερασιτεχνικό επίπεδο. Με το γκράφιτι και το σπρέι ξεκίνησε να πειραματίζεται τον περασμένο Δεκέμβριο, με πρώτο έργο του τον «ματωμένο ιερέα».

Η αρχική εντύπωση που δημιούργησε ο εν λόγω βανδαλισμός ήταν ότι επρόκειτο για κίνηση ενάντια στο πατριωτικό πνεύμα και στις ιδέες που εμπνέει η Ελληνική Επανάσταση, ωστόσο προέκυψε πως η καταστροφή του γκράφιτι ήταν προσωπικό «χτύπημα» προς τον δημιουργό του έργου, εξαιτίας των ακροδεξιών πεποιθήσεών του.

Αυτό προκύπτει από μερίδα των ίδιων των έργων του, καθώς ο «Εύρυτος» έχει φιλοτεχνήσει γκράφιτι στα οποία καταφέρεται εναντίον των αριστερών καλώντας τους να αυτοκτονήσουν, ζητάει το κάψιμο όλων των τζαμιών, ενώ στηρίζει και την Άσλι Μπάμπιτ, η οποία σκοτώθηκε κατά την εισβολή ακροδεξιών και οπαδών του Ντόναλντ Τραμπ στο Καπιτώλιο τον περασμένο Ιανουάριο.

Καπιτώλιο: Η στιγμή που αστυνομικοί πυροβολούν την γυναίκα (video)

Δείτε τα σχετικά έργα, τα οποία φέρουν την υπογραφή του «Ευρύτου»:

Το όλο ζήτημα αναζωπυρώθηκε τις τελευταίες μέρες, μετά την ανάθεση στον «Εύρυτο» από τον δήμαρχο Ελληνικού-Αργυρούπολης, Γιάννη Κωνσταντάτο, να απεικονίσει τις μορφές ηρώων της Επανάστασης του 1821 σε κεντρικούς δρόμους και τοίχους του δήμου Ελληνικού-Αργυρούπολης.

Ο ΤΟΙΧΟΣ ΤΩΝ ΗΡΩΩΝ ΤΟΥ 1821 ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ ΜΑΣ O Δήμος Ελληνικού - Αργυρούπολης εν όψει των εορτασμών για τα 200 χρόνια...

Δημοσιεύτηκε από Δήμος Ελληνικού Αργυρούπολης - Municipality of Hellinikon Argyroupolis στις Παρασκευή, 26 Φεβρουαρίου 2021

Αρκετοί στο διαδίκτυο συνεχάρησαν τον δήμο για την πρωτοβουλία και θαύμασαν τα έργα, άλλοι όμως καταφέρθηκαν εναντίον του δήμου και του καλλιτέχνη, κατηγορώντας τον μεν για άγνοια των πεποιθήσεων του «Ευρύτου» και τον δε για τις ακροδεξιές απόψεις του.

Είναι χαρακτηριστικό ότι τον νεαρό γκραφιτά έσπευσαν να υποστηρίξουν ο ευρωβουλευτής της Χρυσής Αυγής και καταδικασμένος για διεύθυνση και ένταξη σε εγκληματική οργάνωση, Ιωάννης Λαγός, ο νυν βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας και πρώην βουλευτής του ΛΑΟΣ, Θάνος Πλεύρης, όπως και ο πρόεδρος της Ελληνικής Λύσης, Κυριάκος Βελόπουλος.

Δείτε τα σχετικά σχόλια στα social media:

Ο ίδιος ο «Εύρυτος» θέλησε να διαχωρίσει τη θέση του από πολιτικές και ακραίες αναφορές, δηλώνοντας: «Αναλαμβάνω την ευθύνη όσων έργων έχω υπογράψει την χαρακτηριστική μου υπογραφή και αναρτήσει στον προσωπικό μου λογαριασμό. Διαχωρίζω την θέση μου από ο,τι άλλο κυκλοφορεί στο διαδίκτυο μακριά από την αισθητική και την φιλοσοφία μου, με ακραίες ή βίαιες και πολιτικές αναφορές».

Σε κάθε περίπτωση, το «φαινόμενο» του νεαρού καλλιτέχνη αποτέλεσε άλλον ένα λόγο -ίσως και απλή αφορμή, καθώς το διχαστικό κλίμα και η κόντρα των άκρων είναι πλέον εντονότατα στην Ελλάδα- για τον διχασμό των χρηστών του διαδικτύου και ειδικότερα των social media, με «κραυγές» ένθεν κακείθεν...



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110