Cosmote, Vodafone, Wind: Τι αλλάζει με τις συσκευές για κάθε «πορτοφόλι»

Πώς Cosmote, Vodafone, Wind κάνουν το πιο προσιτό το 5G για τον μέσο καταναλωτή και τις περισσότερες συσκευές μέσης τιμής.

Cosmote, Vodafone, Wind: Τι αλλάζει με τις συσκευές για κάθε «πορτοφόλι»

Πιο προσιτό μοιάζει να γίνεται το 5G για τον μέσο καταναλωτή με τους Έλληνες παρόχους -Cosmote, Vodafone, Wind- να εντάσσουν στις πιστοποιημένες λίστες τους περισσότερες συσκευές μέσης τιμής αλλά και τους κατασκευαστές να ετοιμάζονται να λανσάρουν μοντέλα με δυνατότητα σύνδεσης στα δίκτυα πέμπτης γενιάς ακόμα και στην χαμηλή κατηγορία τιμής.

Να υπενθυμίσουμε ότι για να απολαύσουν οι καταναλωτές τις υψηλές ταχύτητες σε download και upload που υπόσχεται το 5G θα πρέπει να βρίσκονται σε περιοχή που υπάρχει κάλυψη και να διαθέτουν πιστοποιημένο, από τον αντίστοιχο πάροχο που προσφέρει την κάλυψη, 5G smartphone. Αν ισχύουν οι δύο παραπάνω προϋποθέσεις τότε η σύνδεση ενεργοποιείται αυτόματα αφού οι κάρτες SIM που είναι συμβατές με 4G είναι και με 5G.

Παρότι κατά την ενεργοποίηση των δικτύων πέμπτης γενιάς η πλειονότητα των smartphones που έδιναν πρόσβαση σε 5G δίκτυα ανήκαν στην υψηλή κατηγορία τιμής, η λίστα των παρόχων με πιστοποιημένες συσκευές μεγαλώνει κι αναμένεται να εμπλουτιστεί περαιτέρω μέχρι τον Απρίλιο, προσφέροντας επιλογές για κάθε «πορτοφόλι». Ήδη σήμερα βρίσκει κανείς μεταξύ των διαθέσιμων και πιστοποιημένων μοντέλων συσκευές που ξεκινούν από 279 ευρώ, το κόστος των οποίων με κάποιο πρόγραμμα συμβολαίου για παράδειγμα της Cosmote, μπορεί να πέσει έως και τα 139 ευρώ.

Η λίστα Cosmote

Σε εμπλουτισμό της λίστας έχει προχωρήσει ήδη η Cosmote, προσθέτοντας τις προηγούμενες εβδομάδες ακόμα 11 νέες συσκευές στη λίστα των πιστοποιημένων στο 5G δίκτυό της, smartphones. Αυτές είναι τα Huawei P40 Pro, Samsung Galaxy S20 FE 5G, Samsung Galaxy A42, Samsung Galaxy Note 20 Ultra, Realme X50, Realme 7, Xiaomi Redmi Note 9T, OnePlus Nord N10, αλλά και η νέα σειρά Samsung Galaxy S21 | S21+ | S21 Ultra. Αξίζει να σημειωθεί ότι η τιμή των δύο μοντέλων της Real Me αλλά και του νέου μοντέλου της Xiaomi κυμαίνονται από 270 έως 350 ευρώ.

Μέχρι στιγμής δε η Cosmote διαθέτει την μεγαλύτερη γκάμα πιστοποιημένων 5G συσκευών, με 21 5G Smartphones να παρέχουν πλέον πρόσβαση στο COSMOTE 5G. Οι λοιπές διαθέσιμες πιστοποιημένες συσκευές στο δίκτυο της COSMOTE είναι οι: Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12, Pro Max, Samsung Galaxy S21, Samsung Galaxy S21+, Samsung Galaxy S21 Ultra, Samsung Galaxy S20 Ultra, Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Mi10T Pro, Xiaomi Mi10T, Xiaomi Mi10, Xiaomi Mi10 Pro. Εξ αυτών το οικονομικότερο smartphone είναι το Xiaomi Mi 10T lite που κοστίζει 299 ευρώ.

Αντίστοιχες κινήσεις με αυτές της Cosmote ετοιμάζουν φυσικά και οι ανταγωνιστές της Vodafone και Wind.

Οι επιλογές Vodafone

Μέχρι σήμερα πάντως στην περίπτωση της Vodafone τα πιστοποιημένα 5G smartphones είναι 7. Συγκεκριμένα πιστοποιημένα για σύνδεση στο Vodafone 5G Giga Network είναι τα: Huawei P40 Pro, Samsung Galaxy S20 FE 5G, Xiaomi Mi 10T lite, Xiaomi Mi 10T, Xiaomi Mi 10T Pro, Xiaomini Redmi Note 9T και Samsung Galaxy Note 20 Ultra. Ωστόσο σε διαδικασία πιστοποίησης βρίσκεται όλη η νέα σειρά των iPhone 12, αλλά και τα νέα μοντέλα της σειράς Samsung Galaxy S21, καθώς και τα Samsung Galaxy A43 5G και το αναδιπλούμενο Samsung Galaxy Z Fold 2.

Τα μοντέλα της Wind

Τέλος και η Wind ξεκινά με τα παρακάτω 6 μοντέλα: Xiaomi Mi 10T, το Xiaomi Mi10T Pro, το Xiaomi Mi10T Lite, Xiaomi Redmi Note 9T, το Huawei P40 και Huawei P40 Pro, το Samsung Galaxy Note 20 Ultra και Samsung Galaxy S20 FE. Σύντομα βέβαια αναμένεται να προστεθούν τα μοντέλα της σειράς iPhone 12 (Apple iPhone 12 mini, Apple iPhone 12, Apple iPhone 12 Pro, Apple iPhone 12 Pro Max), τα μοντέλα της σειράς της Samsung Galaxy S21 και το Samsung Galaxy A32 5G καθώς και τα 5G μοντέλα των OnePlus, TCL και Realme.

Στην αύξηση των πωλήσεων λόγω 5G ποντάρουν οι κατασκευαστές

Ενισχυτικά στις κινήσεις των παρόχων για πιστοποίηση ακόμα περισσότερων συσκευών λειτουργούν και οι προσπάθειες των κατασκευαστών, οι οποίοι τοποθετούν στα ράφια των καταστημάτων ή ετοιμάζονται να συστήσουν στην αγορά, ακόμα περισσότερες οικονομικές συσκευές που θα προσφέρουν δυνατότητα σύνδεσης 5G. Για παράδειγμα μόλις την Παρασκευή, η Samsung μας σύστησε το Galaxy A32 5G το οποίο υπόσχεται κορυφαίες επιδόσεις, χωρίς καθυστερήσεις, με μόλις 279 ευρώ.

Η τάση αναμένεται να ενταθεί αφού η ενεργοποίηση του 5G θα μπορούσε να αναθερμάνει τις πωλήσεις smartphones, οι οποίες ήταν στάσιμες τα τελευταία χρόνια και πέρυσι επλήγησαν κι από την πανδημία.

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με τους αναλυτές της IDC, το 5G θα είναι ένας από τους βασικούς λόγους που θα φέρει αύξηση των πωλήσεων smartphones στα επόμενα χρόνια. Ειδικότερα και σύμφωνα με την έκθεση Worldwide Quarterly Mobile Phone Tracker της IDC η αγορά περιμένει αύξηση με ρυθμό ανάπτυξης 1,3% έως και το 2024. Ήδη την χρονιά που μας πέρασε οι αποστολές 5G smartphones έφτασαν στο 19% του παγκόσμιου όγκου πωλήσεων και εκτιμάται ότι θα αυξηθούν σε 58% έως το 2024. Η ίδια έκθεση αναμένει ότι η μέση τιμή πώλησης των 5G smartphones θα μειωθεί κατά 25% σε ετήσια βάση το 2020 στα $611 και στα $453 το 2024.

Ανοδικά αναμένει να κινηθεί το 2021 η παγκόσμια αγορά smartphones και η Gartner Inc η οποία σε πρόσφατη ανάλυσή της εκτιμά ότι οι πωλήσεις smartphones θα φθάσουν το 1,5 δισ., αυξημένες κατά 11,4% έναντι του 2020, λόγω της 5G τεχνολογίας. Μάλιστα, σύμφωνα με την Gartner Inc., το 35% των smartphones, που θα διατεθούν διεθνώς το 2021, θα είναι τεχνολογίας 5G.

Η αναβάθμιση σε 5G συσκευές σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς θα μπορούσε να μειώσει και τον χρόνο που κρατούν οι χρήστες τις συσκευές τους τα επόμενα χρόνια. Σημειωτέον ότι στην Ευρώπη ο μέσος χρόνος παραμονής μιας συσκευής στα χέρια των καταναλωτών έφτασε το 2020 τους 28,4 μήνες, από 27,4 μήνες που ήταν την προηγούμενη χρονιά.

Στόχος των παρόχων η αύξηση της πληθυσμιακής κάλυψης

Μέχρι στιγμής ταχύτητες 5G προσφέρουν και οι τρεις πάροχοι, σε συγκεκριμένες όμως περιοχές πόλεων. Για την ακρίβεια η Cosmote προσφέρει 5G σε επιλεγμένες περιοχές της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης καθώς και στις παρακάτω πόλεις της περιφέρειας: Λάρισα, Βόλος, Γιάννενα, Καβάλα, Τρίκαλα, Καρδίτσα, Δράμα, Νάουσα, Ξάνθη, Σέρρες, Γιαννιτσά, Ηγουμενίτσα, Μυτιλήνη. Σε επιλεγμένα σημεία της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης προσφέρει δυνατότητα σύνδεσης σε 5G και Vodafone και Wind.

Βέβαια, η γρήγορη ανάπτυξη ποιοτικών 5G δικτύων που θα καλύπτουν το δύσκολο ανάγλυφο της ελληνικής επικράτειας επί ίσοις όροις, αποτελεί το επόμενο μεγάλο «στοίχημα» που φιλοδοξούν να «κερδίσουν» οι πάροχοι. Ο στόχος, ο οποίος προσδιορίζεται ως υποχρέωσή των παρόχων στους όρους της σύμβασης για την χορήγηση του ραδιοφάσματος, προβλέπει να έχει καλυφθεί το 60% του πληθυσμού της χώρας μέχρι το 2024 και το 90% μέχρι το 2027.

Και οι τρεις όμως έχουν τοποθετήσει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη. Συγκεκριμένα η Cosmote έχει δεσμευτεί το 5G δίκτυό της να καλύπτει το 50% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του 2021, η Vodafone το 40% του πληθυσμού μέχρι το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 και η Wind πάνω από το 60% μέσα στην πρώτη τριετία.

Πηγή: insider.gr