On line σύνδεση με την εφορία ηλεκτρονικών βιβλίων - τιμολογίων
Την οn line διασύνδεση των λογιστών και των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, σε συνδυασμό με την προώθηση των ηλεκτρονικών τιμολογίων δρομολογεί η ΑΑΔΕ.
Μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έθεσε στον δημόσιο διάλογο για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών συμμόρφωσης των επιχειρήσεων, μέσω της καθιέρωσης της ηλεκτρονικής τήρησης των φορολογικών βιβλίων. Ο κ. Πιτσιλής υποστήριξε, μεταξύ άλλων, ότι στη φορολογική συμμόρφωση βοηθάει η εξυπηρέτηση του πολίτη και ότι «πολλές φορές η συμμόρφωση είναι δύσκολη γι’ αυτόν που θέλει να συμμορφώνεται».
Στο πλαίσιο αυτό και σύμφωνα με τα όσα ανέφερε, η ηλεκτρονική τήρηση βιβλίων θα μπορούσε να συμβάλει προς την κατεύθυνση της απλοποίησης των διαδικασιών φορολογικής συμμόρφωσης αν συνδυαζόταν με την ήδη προωθούμενη ηλεκτρονική τιμολόγηση.
Το μέτρο της ηλεκτρονικής τήρησης φορολογικών βιβλίων στο οποίο αναφέρθηκε ο διοικητής της ΑΑΔΕ σημαίνει ότι οι λογιστές των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων καθώς επίσης και τα λογιστήρια των μεγάλων επιχειρήσεων θα διασυνδεθούν on line με τις υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής ώστε να αποστέλλουν αυτόματα σ’ αυτές όλα τα δεδομένα των οικονομικών συναλλαγών των επιχειρήσεων τη στιγμή που θα τα καταχωρούν στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία. Η ηλεκτρονική διασύνδεση της ΑΑΔΕ με τα βιβλία των επιχειρήσεων θα πρέπει, σύμφωνα με τον κ. Πιτσιλή, να λειτουργεί ταυτόχρονα με την ηλεκτρονική τιμολόγηση. Και αυτό διότι, με τον τρόπο αυτό, κάθε συναλλαγή που θα αποστέλλεται ηλεκτρονικά μέσω της διαδικασίας της ηλεκτρονικής τιμολόγησης θα διασταυρώνεται, θα επαληθεύεται και θα επιβεβαιώνεται αμέσως μετά και με τα δεδομένα που θα έχουν καταχωρηθεί στα ηλεκτρονικά τηρούμενα βιβλία των επιχειρήσεων, ώστε να μην υπάρχει καμία δυνατότητα απόκρυψης φορολογητέας ύλης και, στην τελική φάση, ο προσδιορισμός των φορολογικών υποχρεώσεων να γίνεται πλέον αυτόματα χωρίς καν την ανάγκη υποβολής δηλώσεων.
Η ηλεκτρονική τιμολόγηση
Σημειώνεται ότι, όπως έχει επισημάνει η «Ν», το υπουργείο Οικονομικών και η ΑΑΔΕ προωθούν ήδη την εφαρμογή του μέτρου της ηλεκτρονικής τιμολόγησης με το οποίο θα καταργηθεί η σημερινή διαδικασία εκτύπωσης και διακίνησης των τιμολογίων σε χάρτινη μορφή για όλες τις συναλλαγές μεταξύ φυσικών και νομικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματικές δραστηριότητες καθώς και άλλων νομικών προσώπων και οντοτήτων.
Η διαδικασία αυτή θα αντικατασταθεί από την υποχρεωτική ηλεκτρονική έκδοση και διακίνηση των τιμολογίων μεταξύ των παραπάνω αντισυμβαλλομένων. Με την ηλεκτρονική τιμολόγηση, τα στοιχεία των τιμολογίων που θα εκδίδονται και θα διακινούνται ηλεκτρονικά θα διαβιβάζονται ταυτόχρονα και στις πληροφοριακές υποδομές της ΑΑΔΕ για άμεσο έλεγχο και διασταύρωση. Με τη διαδικασία αυτή, οι φορολογικές αρχές θα γνωρίζουν εξ αποστάσεως και σε πραγματικό χρόνο το ύψος των συναλλαγών μεταξύ επιχειρήσεων ή και ελευθέρων επαγγελματιών ή και λοιπών νομικών προσώπων και οντοτήτων, βάσει των εκδιδόμενων τιμολογίων. Η αρχή θα γίνει φέτος με τις συναλλαγές μεταξύ επιχειρήσεων με το Δημόσιο.
Ουσιαστικά, με το πρωτοποριακό μέτρο που έριξε ο κ. Πιτσιλής στο τραπέζι του διαλόγου για τη φορολογική συμμόρφωση, οι υπηρεσίες της ΑΑΔΕ θα έχουν άμεση ηλεκτρονική πρόσβαση όχι μόνο στα φορολογικά στοιχεία που εκδίδουν ή λαμβάνουν αλλά και στα φορολογικά βιβλία που τηρούν οι επιχειρήσεις και θα ενημερώνονται αυτόματα και σε πραγματικό χρόνο για όλες τις εισπράξεις και τα έξοδα που καταχωρούνται στα βιβλία αυτά.
Από το «καμιά πληροφορία» στην εποχή του «big data»
Στην ομιλία του ο κ. Πιτσιλής αναφέρθηκε εξάλλου στην ανάγκη να αξιοποιηθεί η υπάρχουσα αυτήν τη στιγμή δυνατότητα πρόσβασης της φορολογικής διοίκησης σε έναν τεράστιο όγκο πληροφοριών προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι βασικοί στόχοι της ΑΑΔΕ, που είναι η απλοποίηση των φορολογικών διαδικασιών και η βελτίωση της φορολογικής συμμόρφωσης. «Περνάμε πολύ γρήγορα από την εποχή της μη πληροφορίας στην εποχή της τεράστιας πληροφορίας, στην εποχή του big data, τόνισε ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ.
Πρόσθεσε δε ότι: «Και εδώ είναι και η μεγάλη πρόκληση για εμάς, γιατί το μέλλον έρχεται με ταχύτητα επάνω μας, να αναπτύξουμε πολύ γρήγορα την τεχνογνωσία, για να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε αυτή την πληροφορία, να κάνουμε το λεγόμενο data mining και σωστή στόχευση ελέγχου. Αυτό λοιπόν απαιτεί μια τεράστια επένδυση και σε ανθρώπινο δυναμικό και σε υποδομές».
Όπως ανέφερε επίσης ο διοικητής της ΑΑΔΕ, προχωρά η επιπλέον πρόσληψη 100 στελεχών πληροφορικής.
Ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ ανέφερε επίσης ότι «πρέπει να φύγουμε από την κουλτούρα της αυτοδικίας, του δεν πληρώνω, φεύγω, κρύβομαι, μεταφέρω πλασματικά την έδρα μου γιατί οι φόροι είναι δυσβάστακτοι και να πάμε στην κουλτούρα της λογοδοσίας, ότι πληρώνω αυτά που μου αναλογούν και απαιτώ αυτά να χρησιμοποιούνται με σωστό και διαφανή τρόπο».
Στα 800 εκατ. η οικειοθελής αποκάλυψη
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι το πρόγραμμα οικειοθελούς αποκάλυψης φορολογητέας ύλης παρελθόντων ετών απέφερε τη βεβαίωση εσόδων ύψους 800 εκατ. ευρώ περίπου, από τα οποία, όπως είπε, έχει εισπραχτεί ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Τόνισε δε ότι το ενδιαφέρον είναι πως πάνω από τα μισά από τα έσοδα αυτά φαίνεται να μην προήλθαν από ελέγχους, από εντολές ελέγχων, αλλά από φορολογούμενους οι οποίοι οικειοθελώς ήρθαν και πλήρωσαν.