Μιανμάρ: Νέες μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του πραξικοπήματος παρά τις απαγορεύσεις

Μαζικές διαδηλώσεις γίνονται στη Μιανμάρ εναντίον του στρατιωτικού πραξικοπήματος της 1ης Φεβρουαρίου, παρά την απαγόρευση κυκλοφορίας και συγκεντρώσεων άνω των πέντε ατόμων.

Μιανμάρ: Νέες μαζικές κινητοποιήσεις εναντίον του πραξικοπήματος παρά τις απαγορεύσεις
Photo credits: AP

Διαδηλωτές άρχισαν να συγκεντρώνονται την Τρίτη 9/2 στη Ρανγκούν, τη μεγαλύτερη πόλη της Μιανμάρ, αψηφώντας τις απειλές των πραξικοπηματιών στρατηγών, σύμφωνα με δημοσιογράφους του Γαλλικού Πρακτορείου.

Στη συνοικία Σαν Τσαούνγκ, όπου έχει απαγορευθεί οποιαδήποτε διαδήλωση, πολλοί εκπαιδευτικοί έκαναν πορεία στον κεντρικό δρόμο. Έκαναν με τα τρία δάκτυλα έναν χαιρετισμό που αποτελεί ένδειξη εναντίωσης στο πραξικόπημα, ενώ φώναζαν συνθήματα, όπως «αφήστε ελεύθερη τη μητέρα», την επικεφαλής της πολιτικής κυβέρνησης και δημοκρατικά εκλεγμένη, Αούνγκ Σαν Σου Κι, ή «κάτω η στρατιωτική δικτατορία».

Αλλού στη Ρανγκούν, άνθρωποι συγκεντρώνονταν μπροστά στην έδρα του Εθνικού Συνδέσμου για τη Δημοκρατία, ντυμένοι στα κόκκινα (το χρώμα της παράταξης), κρατώντας πορτρέτα της κρατούμενης πρώην επικεφαλής της κυβέρνησης.

Ο στρατός κήρυξε τη Δευτέρα 8/2 στρατιωτικό νόμο σε πολλές συνοικίες της Ρανγκούν, στη Μανταλέι (κεντρικά), τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας, καθώς και σε άλλα τμήματα της επικράτειας.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις άνω των πέντε προσώπων απαγορεύθηκαν και επιβλήθηκε απαγόρευση κυκλοφορίας από τις 20:00 ως τις 04:00 (τοπικές ώρες).

Τα μέτρα ακολούθησαν τις μαζικές διαδηλώσεις υπέρ της αποκατάστασης της δημοκρατίας τις προηγούμενες τρεις ημέρες στη Ρανγκούν και σε άλλες πόλεις της χώρας.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Το «ΦΩΣ» στην πόρτα σας και στον υπολογιστή σας