Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού στις ηλικίες 60-64 (10/2) και 75-79 ετών (12/2) (vid)

Το άνοιγμα της ηλεκτρονικής πλατφόρμας για τον προγραμματισμό ραντεβού για εμβολιασμό κατά του κορονοϊού από πολίτες ηλικίας 60-64 και 75-79 ετών στις 10 και 12 Φεβρουαρίου αντιστοίχως ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Εμβολιασμοί: Ανοίγει η πλατφόρμα για ραντεβού στις ηλικίες 60-64 (10/2) και 75-79 ετών (12/2) (vid)

Τη δυνατότητα να προγραμματίσουν ραντεβού για το εμβόλιο έναντι του Covid-19 θα έχουν τις επόμενες ημέρες τα άτομα 60-64 και 75-79 ετών στη χώρα μας, όπως ανακοίνωσε σήμερα (8/2) ο γενικός γραμματέας Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, Μάριος Θεμιστοκλέους, κατά την ενημέρωση για το εθνικό σχέδιο εμβολιαστικής κάλυψης για τη νόσο.

Η πλατφόρμα για τις ηλικίες 60-64 (με το εμβόλιο της AstraZeneca) ανοίγει στις 10 Φεβρουαρίου, ενώ η πλατφόρμα για τις ηλικίες 75-79 στις 12 Φεβρουαρίου.

Όπως ανακοίνωσε ο κ. Θεμιστοκλέους, οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca ξεκινούν στις 15 Φεβρουαρίου.

Μέχρι σήμερα έχουν εμβολιαστεί 410.000 πολίτες, ποσοστό 3,9% του πληθυσμού.
Η γονιμότητα δεν επηρεάζεται από το εμβόλιο κατά του Covid-19, ξεκαθάρισε η πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών, Μαρία Θεοδωρίδου.

Αναφέρθηκε εκτενώς στο εμβόλιο της AstraZeneca, λέγοντας ότι είναι ανοσογόνο, ασφαλές και αποτελεσματικό για εφαρμογή στις ηλικίες από 18 ετών και άνω.

Είπε ότι η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών ανασκόπησε όλα τα επιστημονικά δεδομένα και εξήγησε τους λόγους που το εμβόλιο δεν θα χορηγείται στους άνω των 65 ετών. «Οι μελέτες περιλαμβάνουν μικρό αριθμό με αποτέλεσμα το δείγμα να μη θεωρείται αξιόπιστο σε σχέση με την αποτελεσματικότητα, ωστόσο τα στοιχεία για την ανοσογονικότητα μας κάνουν να πιστεύουμε ότι θα είναι αποτελεσματικό και σε μεγάλες ηλικίες. Και πιθανόν να τροποποιηθεί η θέση της επιτροπής από νεότερα δεδομένα», τόνισε.

Το εμβόλιο θα χορηγείται στις ηλικίες από 18 έως 64 ετών. Το μεσοδιάστημα πρώτης και δεύτερης δόσης είναι 12 εβδομάδες. Είπε επίσης ότι βιώνουμε παράλληλα δύο επιδημίες, η μία είναι η Covid-19 και η άλλη η υπερβολική πληροφόρηση, που δημιουργούν φόβους και ανασφάλεια. Οι επιστήμονες θα αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά την πρώτη, για τη δεύτερη όμως θα πρέπει να εφαρμοστεί το «παν μέτρον άριστον».

Πηγή: Το Ποντίκι