Μόσιαλος: «Αποτελεσματικότητα και προστασία του ρώσικου εμβολίου Sputnik V»
Ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου παρουσίασε με αριθμούς την αποτελεσματικότητα του ρωσικού εμβολίου Sputnik V.
Την εξαιρετική αποτελεσματικότητα που δείχνει από την πρώτη δόση, η οποία καταγράφηκε ως το 91,6% αλλά και την ισχυρή προστασία σε όλες τις ηλικιακές ομάδες, επισημαίνει ο καθηγητής Πολιτικής της Υγείας, Ηλίας Μόσιαλος, της Σχολής Οικονομικών και Πολιτικών Επιστημών του Λονδίνου (LSE).
Σε ανάρτηση του στο Facebook, αναφερόμενος στα πρώτα αποτελέσματα από τη δοκιμή φάσης ΙΙΙ που δημοσιεύτηκαν σήμερα στη βρετανική ιατρική επιθεώρηση ‘The Lancet’, επισημαίνει πως η αποτελεσματικότητα του εμβολίου, με βάση τον αριθμό των επιβεβαιωμένων περιπτώσεων Covid-19, είκοσι μία ημέρες μετά την πρώτη δόση του εμβολίου (δηλαδή την ημέρα που θα λάμβαναν τη δεύτερη δόση), καταγράφηκε ως 91,6% (με διαστήματα εμπιστοσύνης 85,6 -95,2). Τα αποτελέσματα της κλινικής δοκιμής δείχνουν ισχυρή προστασία – μεγαλύτερη από 87% – σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των συμμετεχόντων ανεξαρτήτως φύλου.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Πιο συγκεκριμένα:
* Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου ήταν 91,8% (67,1 – 98,3%) σε συμμετέχοντες ηλικίας άνω των 60 ετών.
* Η αποτελεσματικότητα του εμβολίου έναντι μέτριας ή σοβαρής λοίμωξης από τη νόσο Covid-19 ήταν 100% (94,4 – 100%).
* Από τη 15η έως την 21η ημέρα μετά την πρώτη δόση, η αποτελεσματικότητα ήταν 73,6% και μετά από την ημέρα 21, η αποτελεσματικότητα ήταν 100%.
Το ρωσικό εμβόλιο, που είναι γνωστό και ως Gam-Covid-Vac, χρησιμοποιεί δύο ιικούς φορείς: αρχικά για την πρώτη δόση τον αδενοϊό 26 (Ad26) και μετά τον αδενοϊό 5 (Ad5). Η χρήση δύο διαφορετικών ‘εμβολίων’, με μεσοδιάστημα 21 ημερών, αποσκοπεί στην υπέρβαση πιθανής προϋπάρχουσας ανοσίας στον αδενοϊό στον πληθυσμό.
Η κύρια διαφορά του με το εμβόλιο Oξφόρδης-AstraZeneca είναι πως χρησιμοποιούνται δύο φορείς για να μεταφέρει στα κύτταρα την πληροφορία της παραγωγής της πρωτεΐνης-ακίδας, ώστε να ενεργοποιηθεί το ανοσοποιητικό σύστημα έναντι του ιού.
Ο κ. Μόσιαλος χαρακτηρίζει “εξαιρετική” την κίνηση της AstraZeneca να δοκιμάσει νέο σχήμα εμβολίου με διπλό ιικό φορέα, χρησιμοποιώντας τον ένα από τους δύο αδενοϊούς που χρησιμοποιεί και το ρωσικό εμβόλιο, σε συνεργασία με το ρωσικό ινστιτούτο ερευνών Gamaleya.
Υπογραμμίζει επίσης ότι, όπως προκύπτει από τα νέα αποτελέσματα για το ρωσικό εμβόλιο, τα δεδομένα υψηλής αποτελεσματικότητας και ασφάλειάς του, οφείλονται σε μία μόνο δόση του εμβολίου.
Την πληροφορία για την παραγωγή της πρωτεΐνης ακίδας τη φέρει στο σώμα ο ιικός φορέας Ad26. Το μονοδοσικό εμβόλιο των Janssen/Johnson & Johnson χρησιμοποιεί επίσης τον αδενοϊό Ad26 και στοχεύει στην πρωτεΐνη ακίδα.
Επισημαίνει ότι αυτή η υψηλή αποτελεσματικότητα και η μείωση της σοβαρότητας της νόσου μετά από μόνο μία δόση του εμβολίου, είναι ιδιαίτερα ενθαρρυντική για τις τρέχουσες στρατηγικές εξοικονόμησης δόσεων. «Περιμένουμε», προσθέτει, «νέα για την πορεία του φακέλου του ρωσικού εμβολίου στην ΕΕ και αισίως και νέα για την προστασία που παρέχει έναντι των νέων παραλλαγών του ιού».
Καταλήγει ότι «είναι επίσης πολύ σημαντικό, πως πολλές άλλες χώρες έχουν κάνει συμφωνίες αγοράς του ρωσικού εμβολίου και χιλιάδες άνθρωποι θα ξεκινήσουν να εμβολιάζονται σύντομα και με αυτό. Η πανδημία δεν θα λήξει, αν δεν έρθουν σε πέρας μαζικοί εμβολιασμοί σε όλο τον πλανήτη».
ΠΗΓΗ: kathimerini.gr