Φασούλας: «Επιβεβλημένο να αρχίσουν οι προπονήσεις στις ακαδημίες»

Με την επαναλειτουργία των αθλητικών ακαδημιών μέσω καταρχάς των προπονήσεων ασχολείται σε εκτενή δήλωσή του ο παλιός μεγάλος καλαθοσφαιριστής και υποψήφιος πρόεδρος της ΕΟΚ, Παναγιώτης Φασούλας.

Φασούλας: «Επιβεβλημένο να αρχίσουν οι προπονήσεις στις ακαδημίες»

Την επανέναρξη των προπονήσεων στις αθλητικές ακαδημίες ζητά ο Παναγιώτης Φασούλας.

Ο παλαίμαχος μπασκετμπολίστας και υποψήφιος για την προεδρία στις επικείμενες εκλογές της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καλαθοσφαίρισης εκτιμά πως ήρθε η ώρα να επαναρχίσει η λειτουργία των ακαδημιών στους αθλητικούς συλλόγους. Αφορμή πήρε από το γεγονός ότι επανέρχεται η διά ζώσης εκπαίδευση σε όλες τις εκπαιδευτικές βαθμίδες.

Ο Φασούλας στη μακροσκελή δήλωσή του αναφέρει σχετικά:

«Οι αθλητικές ακαδημίες πρέπει να ανοίξουν για προπονήσεις. Είναι σημαντικό έως επιτακτικό να ξεκινήσουν οι προπονήσεις στις ακαδημίες. Είναι σημαντικό έως επιβεβλημένο, τόσο για τα ίδια τα παιδιά όσο και για τους συλλόγους και τους γονείς.

To τελευταίο χρονικό διάστημα της πανδημίας παρακολουθούμε καθημερινά τους λοιμωξιολόγους να μας ενημερώνουν για την επικινδυνότητα του φαινομένου του κορονοϊού. Πρόσφατα, όπως τόνισε η καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων, Βάνα Παπαευαγγέλου, τα δεδομένα από το υπουργείο Παιδείας σχετικά με τα κρούσματα στα δημοτικά σχολεία μάς δείχνουν ότι μόλις 0,2% των τμημάτων στην επικράτεια είναι σε αναστολή, ενώ το ποσοστό των μαθητών του Δημοτικού που εμφάνισαν λοίμωξη ανέρχεται σε 2 στους 10.000 μαθητές. Επεσήμανε μάλιστα ότι "τα σχολεία είναι τα τελευταία που θα πρέπει να κλείνουν και τα πρώτα που πρέπει να ανοίγουν".

Άρα υπάρχει καταγεγραμμένο ένα σημαντικό επιχείρημα για να ξεκινήσουν οι προπονήσεις στις ακαδημίες, σε κάθε ηλικιακό επίπεδο, καθώς τα σχολεία δημοτικά - γυμνάσια - λύκεια λειτουργούν σε κάθε περιοχή (εκτός των χαρακτηρισμένων "κόκκινων" προς το παρόν για τα λύκεια).

Τι θα μπορούσε να γίνει; Να ξεκινήσουν οι προπονήσεις σταδιακά. Να δοθεί η δυνατότητα για προπόνηση σε ανοιχτό χώρο με λιγότερα παιδιά υπό την εποπτεία του προπονητή και στην πορεία του χρόνου να διευρύνεται. Ο καιρός πλέον το επιτρέπει, καθώς οι συνθήκες είναι καλές για την εποχή.

Το σχολείο έχει άμεση σχέση με τις ακαδημίες, γιατί είναι τα ίδια παιδιά. Υπήρχαν ελάχιστα κρούσματα όσο λειτουργούσαν οι σύλλογοι, ακριβώς όπως και στα σχολεία. Με αυστηρά πρωτόκολλα ελέγχου όμως η συνολική λειτουργία ήταν άψογη.

Τα σωματεία με τις ακαδημίες τους μπορούν να βοηθήσουν ώστε οι προπονήσεις να πραγματοποιηθούν με όλους τους ασφαλείς τρόπους που επιβάλλουν οι συνθήκες.

Εξάλλου ένας από τους κυριότερους σκοπούς του αθλητισμού είναι οι μελλοντικοί πολίτες αυτού του κράτους να είναι υπεύθυνοι-ενεργοί και με όλα τα ηθικά και πνευματικά ιδανικά που χτίζει ο αθλητισμός».