Μετρό Θεσσαλονίκης: Τι καινούργιο θα έχει, ενώ η Αθήνα θα κάνει πολλά χρόνια να δει

Μετρό Θεσσαλονίκης με μεγάλες καινοτομίες. Οι συρμοί, οι σταθμοί και το αμαξοστάσιο. Όσα η Αθήνα θα κάνει πολλά χρόνια να δει.

Μετρό Θεσσαλονίκης: Τι καινούργιο θα έχει, ενώ η Αθήνα θα κάνει πολλά χρόνια να δει

Το μεγαλύτερο αμαξοστάσιο Μετρό της Νοτιο-Ανατολικής Ευρώπης θα διαθέτει σύμφωνα με πληροφορίες η Θεσσαλονίκη και το Μετρό Θεσσαλονίκης. Μπορεί η υπόθεση κατασκευής της πολύπαθης βασικής γραμμής να διαρκεί χρόνια, όμως το νέο δίκτυο Μετρό με την έναρξη λειτουργίας του, το 2023, θα διαθέτει κάποιες σημαντικές πρωτιές και καινοτομίες σε σχέση με το Αθηναϊκό Μετρό.

Πρόκειται για ένα αμαξοστάσιο-κόσμημα για την περιοχή της Πυλαίας που αλλάζει την όψη της περιοχής. Πέρα από αυτό, θα επεκταθεί ακόμα περισσότερο και θα είναι το μεγαλύτερο αμαξοστάσιο των Βαλκανίων. Η παρούσα κτιριακή εγκατάσταση διαθέτει 66.000 τ.μ. σε ένα οικόπεδο 50 στρεμμάτων στο οποίο μπορούν να σταθμεύουν οι 18 συρμοί (11 από αυτούς έχουν φτάσει στην πόλη).

Στο κτίριο αναμένεται να στεγαστεί επίσης η Αττικό Μετρό αλλά και ο ΟΣΕΘ καθώς εκεί θα βρίσκεται και το Κέντρο Ελέγχου, ένα από τα πιο προηγμένα σε όλη την Ευρώπη.

Οι συρμοί

Οι συρμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης, μπορεί να είναι σημαντικά μικρότεροι από τους “αδελφούς” συρμούς της Αθήνας (θα έχουν μήκος 51 μέτρα) αλλά θα είναι υπεραυτόματοι και θα κινούνται βάσει ενός ηλεκτρονικού συστήματος Η απουσία οδηγών σημαίνει πως ο επιβάτης θα μπορεί να κάθεται μπροστά στο βαγόνι και αντί να έχει τη βαρετή θέα των πλαινών τοίχων, θα μπορεί να βλέπει τη σήραγγα και τον σταθμό. Είναι μία καινοτομία που η Αθήνα θα κάνει πολλά χρόνια για να τη δει.

Αποβάθρες ασφαλείας

Οι σταθμοί Μετρό είναι συναρπαστικοί αλλά αρκετές φορές γίνονται σημεία ανθρώπινης τραγωδίας. Στο Μετρό Θεσσαλονίκης, σε αντίθεση με αυτό της Αθήνας, οι αποβάθρες θα διαθέτουν θύρες ασφαλείας. Πως θα λειτουργούν; Καθ` όλη τη διάρκεια της αναμονή των επιβατών οι θύρες παραμένουν κλειστές, δίνοντας την εντύπωση στον επιβάτη ότι βρίσκεται σε ένα κλειστό, ασφαλή χώρο.

Με την άφιξη του συρμού, μόλις σταματά, θα ανοίγουν ταυτόχρονα οι θύρες συρμού και σταθμού, θα γίνεται η αποβίβαση και επιβίβαση επιβατών, οι θύρες θα κλείνουν και πάλι και ο συρμός θα αναχωρεί.

High tech σταθμοί

Οι σταθμοί του Μετρό Θεσσαλονίκης θα είναι high-tech τόσο σε αισθητική, σε εμφάνιση όσο και σε λειτουργία. Η σχεδίαση τους είναι περισσότερο λιτή αλλά επιβλητική, με συνεχόμενες κυλιόμενες μέχρι τις αποβάθρες και έντονη την αίσθηση της γεωμετρίας του χώρου. Στις αποβάθρες θα λειτουργούν οθόνες ενημέρωσης κοινού και εξελιγμένη τηλεματική ενώ φυσικά θα υπάρχουν ανελκυστήρες. Οι σταθμοί θα λειτουργούν με σύγχρονο σύστημα ηλεκτρονικού εισιτηρίου.

Δύο γραμμές στο ίδιο επίπεδο

Στην Αθήνα όταν θέλουμε να αλλάξουμε γραμμή, αλλάζουμε επίπεδο είτε προς τα πάνω, είτε προς τα κάτω. Στο Μετρό Θεσσαλονίκης οι 2 πρώτες γραμμές θα “συνεργάζονται”. Θα υπάρχουν κοινοί σταθμοί από τον Σιδηροδρομικό Σταθμό μέχρι τον Πατρίκιο. Από εκεί οι συρμοί θα συνεχίζουν είτε προς Νέα Ελβετία, είτε προς Μίκρα στη γραμμή Καλαμαριάς.

Αυτό σημαίνει ότι στους κοινούς σταθμούς, ο επιβάτης που πάει μακρύτερα από τον Πατρίκιο, θα πρέπει να προσέχει να επιλέγει όχι τον αμέσως επόμενο συρμό αλλά τον συρμό της γραμμής που θέλει να χρησιμοποιήσει για να φτάσει στον προορισμό του.

Πάνω από 300.000 επιβάτες καθημερινά

Το όνειρο του Μετρό Θεσσαλονίκης, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών και η Αττικό Μετρό θέλουν να το κάνουν πραγματικότητα με την απόδοση μίας λειτουργικής γραμμής τον Απρίλιο του 2023. Αυτό εν πολλοίς θα εξαρτηθεί από την απόφαση του ΣτΕ για τον σταθμό ΒΕΝΙΖΕΛΟΥ για τον τρόπο διαχείρισης των αρχαιοτήτων που έχουν βρεθεί. Η απόφαση αναμένεται να γίνει γνωστή τις επόμενες ημέρες.

Σε κάθε περίπτωση με την ολοκλήρωση της κατασκευής της βασικής γραμμής και της γραμμής Καλαμαριά το 2024, αναμένεται να εξυπηρετούνται καθημερινά 313.000 επιβάτες. Αυτό για την πόλη θα σημάνει την μείωση κυκλοφορίας 57.000 οχημάτων καθημερινά και τη μείωση έκλυσης κατά 212 τόνους ημερησίως ρύπων CO2.

Πηγή: ypodomes.com



Αριθμός Πιστοποίησης Μ.Η.Τ. 232110