Σταϊκούρας: «Και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή τον Μάρτιο»

Ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, προανήγγειλε σήμερα (28/1) στη Βουλή ότι θα υπάρξει και επιστρεπτέα προκαταβολή νούμερο 6 τον Μάρτιο, που θα καλύψει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο.

Σταϊκούρας: «Και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή τον Μάρτιο»

Τον Μάρτιο «θα υπάρξει και έκτη επιστρεπτέα προκαταβολή», που θα καλύψει τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, επιβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής ο υπουργός Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας. Σε παρέμβασή του επί του νομοσχεδίου με τίτλο «Διενέργεια γενικών απογραφών έτους 2021 από την Ελληνική Στατιστική Αρχή, επείγουσες ρυθμίσεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων της πανδημίας του κορονοϊού Covid-19, επείγουσες δημοσιονομικές και φορολογικές ρυθμίσεις και άλλες διατάξεις», ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι το πώς θα ενεργήσει η κυβέρνηση το επόμενο διάστημα για την ενίσχυση των επιχειρήσεων σχετίζεται με το πώς θα εξελιχθεί η πραγματική οικονομία, «αλλά επιβεβαιώνω ότι θα υπάρξει και 6η επιστρεπτέα προκαταβολή τον Μάρτιο, που θα καλύψει τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

Επίσης είπε ότι τις επόμενες ημέρες θα βγει η κοινή υπουργική απόφαση που θα δίνει δυνατότητα υποβολής κατ' εξαίρεση αίτησης ένταξης στην «επιστρεπτέα προκαταβολή 5», για όσες επιχειρήσεις δήλωσαν έως 19/1/2021 τα στοιχεία τους στην πλατφόρμα MyBusinessSuport, αλλά δεν συμπλήρωσαν έως τότε τη σχετική αίτηση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη χρηματοδοτική ενίσχυση. Όπως σημείωσε ο υπουργός, με τον τρόπο αυτόν αντιμετωπίζεται το γεγονός ότι υπήρξαν επιχειρήσεις που αποκλείστηκαν επειδή δεν υπέβαλαν «εκ παραδρομής» εκδήλωση ενδιαφέροντος, παρ' ότι δήλωσαν τα στοιχεία εσόδων τους.

Απευθυνόμενος στα μέλη της Επιτροπής Οικονομικών που επεξεργάζονται το νομοσχέδιο, ο κ. Σταϊκούρας αναφέρθηκε επίσης στο πρόβλημα με τις περίπου 10.000 νέες επιχειρήσεις, που άνοιξαν τον Σεπτέμβριο, πήγαν ικανοποιητικά τον Οκτώβριο, αλλά έκλεισαν τον Νοέμβριο και τον Δεκέμβριο. Αυτές έδειχναν ουσιαστικά αύξηση τζίρου για τους 2 μήνες, άρα αποκλείονταν από τη λήψη επιστρεπτέας προκαταβολής. Το ίδιο έγινε με επιχειρήσεις που άνοιξαν τον Δεκέμβριο του '19 και έπρεπε να συγκρίνουμε το τετράμηνο του '19 ή τον Ιανουάριο του '20 με την αντίστοιχη περίοδο του τελευταίου τετραμήνου του '20. Ο υπουργός υπενθύμισε ότι με την ίδια ΚΥΑ «θα καλύψουμε τις 10.000 επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές».

303.017 αιτήσεις για την επιστρεπτέα προκαταβολή 5

Ο υπουργός Οικονομικών έδωσε επίσης τα τελευταία στοιχεία για τον αριθμό των αιτήσεων που έχουν υποβληθεί. Σύμφωνα με τα σχετικά στοιχεία της ΑΑΔΕ, έχουν γίνει δεκτές 303.017 αιτήσεις, ύψους 1,05 δισεκατομμυρίου ευρώ. «Πληρώσαμε περίπου 640 εκατομμύρια χθες. Θα κάνουμε άλλη μια πληρωμή αύριο», είπε ο κ. Σταϊκούρας, υπενθυμίζοντας ότι η πλατφόρμα θα κλείσει στις 2 Φεβρουαρίου και θα μείνει ανοιχτή μόνο για τις προαναφερόμενες περιπτώσεις.

Απαντώντας στην κριτική της βουλευτού του ΣΥΡΙΖΑ Κατερίνα Παπανάτσιου ότι μία στις δύο επιχειρήσεις έμειναν εκτός επιστρεπτέας προκαταβολής, ο κ. Σταϊκούρας είπε ότι αυτό δεν έγινε επειδή η πολιτεία έβαλε κάπου αυστηρότερο πλαίσιο από την 4η επιστρεπτέα. «Σύμφωνα με τα στοιχεία μας», είπε ο κ. Σταϊκούρας, «περίπου το 40% των επιχειρήσεων είχε αύξηση τζίρου το τελευταίο τετράμηνο του '20 σε σχέση με του '19». Ως παράδειγμα έφερε την εστίαση, όπου 24.534 επιχειρήσεις ήταν επιλέξιμες. Όμως 9.434 είχαν αύξηση τζίρου, είπε ο κ. Σταϊκούρας, εξηγώντας ότι ήταν επιχειρήσεις τροφοδιανομής (ντελίβερι), ενώ κατ' αντιστοιχία υπήρξε αύξηση τζίρου και σε φαρμακεία και άλλες επιχειρήσεις. Επίσης, σημείωσε ο κ. Σταϊκούρας, υπήρξαν και πολλές επιχειρήσεις που δεν μπορούσαν να αποδείξουν ως ελάχιστο τζίρο αναφοράς τα 150 ευρώ τον μήνα για το 2019.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ