Πόσο κοστίζουν τα εμβόλια;

«Γκάφα» της υφυπουργού προϋπολογισμού του Βελγίου Εύα ντε Μπλίκερ αποκάλυψε τις τιμές που έχει συμφωνήσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την προμήθεια των εμβολίων κατά του κορονοϊού

Πόσο κοστίζουν τα εμβόλια;

Όλες οι χώρες έχουν επιδοθεί σε έναν αγώνα για να εξασφαλίσουν πολύ γρήγορα και σε ικανές ποσότητες τα εμβόλια για την καταπολέμηση του κορονοϊού.

Πόσο κοστίζουν όμως; Η υφυπουργός προϋπολογισμού του Βελγίου έκανε… γκάφα και αποκάλυψε τις τιμές!

Η Εύα ντε Μπλίκερ, ανήρτησε κατά λάθος ένα tweet στο οποίο αναφερόταν η τιμή κάθε εμβολίου που αγόρασε η Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και πόσα χρήματα θα δαπανήσει το Βέλγιο συνολικά για να προμηθευτεί τα εμβόλια.

Λίγο αργότερα το tweet διαγράφηκε, αλλά ήταν ήδη αργά, καθώς Η ανάρτησή της είχε διαδοθεί σχεδόν παντού!

Η Επιτροπή υπέγραψε συμφωνίες με έξι παραγωγούς και ολοκλήρωσε διερευνητικές συνομιλίες με μια έβδομη χθες. Οι χώρες θα υποβάλλουν τις παραγγελίες τους ξεχωριστά για κάθε εμβόλιο.

Στο μεταξύ είχε ανακοινώσει πως δεν μπορεί να αποκαλύψει τα ποσά που καταβάλλονται για κάθε εμβόλιο κορονοϊού, επικαλούμενη εμπορικές συμφωνίες εμπιστευτικότητας.

Κι αυτό διότι κοινωνικές ομάδες πολιτών, ευρωβουλευτές και υπέρμαχοι της υγείας ζητούσαν επί μήνες από την Κομισιόν να αποκαλύψει τα ποσά που πληρώνει η Ευρωπαϊκή Ένωση για τις παραγγελίες αυτές των εμβολίων, υποστηρίζοντας πως πρέπει να υπάρχει μεγαλύτερη διαφάνεια σε συμφωνίες που σχετίζονται με τα χρήματα των φορολογουμένων σε κάθε χώρα μέλος.

Σύμφωνα λοιπόν με το επίμαχο tweet, η Ε.Ε. δαπανά μεταξύ 1,78 και 14,69 ευρώ ανά εμβόλιο κορονοϊού. Η τιμή ανά δόση που αναφέρεται για καθένα από τα έξι εμβόλια είναι η εξής:

Οξφόρδη / AstraZeneca: 1,78 ευρώ
Johnson & Johnson: 6,94 ευρώ
Sanofi / GSK: 7,56 ευρώ
BioNTech / Pfizer: 12 ευρώ
CureVac: 10 ευρώ
Moderna: 14,69 ευρώ
Το Βέλγιο θα αγοράσει περισσότερα από 33 εκατ. εμβόλια, έναντι 279 εκατ. ευρώ.