Καστοριά: «Θετικοί δύο εργαζόμενοι σε φάρμα με μινκ»

Δύο εργαζόμενοι σε μονάδα εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζόν) βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό, στην Καστοριά

Καστοριά: «Θετικοί δύο εργαζόμενοι σε φάρμα με μινκ»

Δύο εργαζόμενοι σε μονάδα εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζόν) βρέθηκαν θετικοί στον κορονοϊό στην Καστοριά, ύστερα από rapid tests στα οποία υποβλήθηκαν από κλιμάκιο του ΕΟΔΥ. Πρόκειται για την ίδια μονάδα, όπου την περασμένη εβδομάδα είχαν εντοπιστεί θετικοί άλλοι δύο εργάτες.

Συγκεκριμένα, σε σύνολο 77 τεστ που διενέργησε, σήμερα (19/11), κλιμάκιο του ΕΟΔΥ σε φάρμες γουνοφόρων ζώων στην Καστοριά -σε εργαζόμενους και ιδιοκτήτες αυτών- βρέθηκαν θετικά τα τεστ δύο εργαζομένων σε μονάδα που εκτρέφει 10.000 μάνες μινκ, με την ετήσια έτσι παραγωγή να υπολογίζεται σε 30.000-40.000 ζώα.

Τα βιζόν, ωστόσο, όπως διαβεβαίωσαν, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Γουνοποιών Καστοριάς, Απόστολος Τσούκας και ο αντιπρόεδρος του Πανελλήνιο Συνδέσμου Γουνοφόρων Ζώων, Αθανάσιος Λάγγας, «δεν παρουσιάζουν συμπτώματα και η κλινική τους εικόνα είναι άριστη, τουλάχιστον μέχρι στιγμής».

Μετά τα σημερινά τεστ σε Καστοριά και Φλώρινα, στις φάρμες γουνοφόρων ζώων, σειρά έχει αύριο η Κοζάνη, όπου λειτουργούν ανάλογες φάρμες στην περιοχή του Βοΐου και του νομού Γρεβενών.

Καλά πληροφορημένη πηγή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, επανέλαβε σήμερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι η πολιτική που ακολουθεί το ΥΠΑΑΤ είναι απόλυτα εναρμονισμένη με τις επιταγές της ΕΕ σε ό,τι αφορά το θέμα της διαχείρισης του ζητήματος που έχει προκύψει με τις μονάδες εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζόν).

Ακολουθείται το μοντέλο της αυστηρής διαχείρισης των περιστατικών που προκύπτουν στις φάρμες γουνοφόρων ζώων, όπου εντοπίζονται προσβεβλημένα μινκ στην covid-19, γεγονός που σημαίνει ότι δεν τίθεται θέμα οριζόντιας εφαρμογής του μέτρου της θανάτωσής τους.

Έτσι, όπως επισημαίνεται από την ίδια πηγή, η ηγεσία του ΥΠΑΑΤ κινείται στο θέμα με γνώμονα πρωτίστως τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, αλλά και ότι δεν θα πληγεί ανεπανόρθωτα η οικονομία της περιοχής όπου λειτουργεί και η πλειονότητα των μονάδων εκτροφής γουνοφόρων ζώων (βιζον), ήτοι στη Δυτική Μακεδονία.

Εξάλλου, όπως διαβεβαίωσε από το βήμα της Βουλής χθες ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Μάκης Βορίδης, απαντώντας σε επίκαιρη ερώτηση, εφαρμόζεται απαρέγκλιτα η τήρηση όλων των υγειονομικών μέτρων. «Το υγειονομικό πρωτόκολλο είναι πλήρες και στην περίπτωση που υπάρχει διαπιστωμένο κρούσμα κορονοϊού παρακολουθούνται στενά και ελέγχονται όλες οι συγκεκριμένες φάρμες εκτροφής γουνοφόρων ζώων», ανέφερε χαρακτηριστικά ο υπουργός.

Κλιμάκια του ΕΟΔΥ σε συνεργασία με τις κτηνιατρικές υπηρεσίες εντατικοποιούν τους ελέγχους στις φάρμες γουνοφόρων ζώων (βιζόν) και θα πραγματοποιούν επαναλαμβανόμενα rapid tests στους ιδιοκτήτες και εργάτες σ’ αυτές, ενώ έχουν ήδη δοθεί οδηγίες για τη λήψη ακόμη πιο αυστηρών μέτρων βιοασφάλειας στις εκτροφές.

Όλα τα προαναφερόμενα ακολουθούνται στη βάση και του πορίσματος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (ECDC), με βάση το οποίο κρίνεται χαμηλός ο κίνδυνος μετάλλαξης της covid-19 στα μινκ και μετάδοσής τους στους ανθρώπους. Εντός της επόμενης εβδομάδας αναμένονται και τα τελικά αποτελέσματα σχετικά με το θέμα της πιθανούς μετάλλαξης του ιού του κορονοϊού στα βιζόν που θανατώθηκαν.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ -ΜΠΕ