Πέτσας: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου, εστιατορίων, καφέ

Για ένα σχέδιο σταδιακής άρσης των περιορισμών που επεξεργάζεται η κυβέρνηση έκανε λόγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας.

Πέτσας: Το σχέδιο της κυβέρνησης για το άνοιγμα σχολείων, λιανεμπορίου, εστιατορίων, καφέ

Μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό "Σκάι" ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέλιος Πέτσας είπε ότι κυβέρνηση θα είναι έτοιμη να παρουσιάσει το σχέδιο την επόμενη εβδομάδα. Το σχέδιο αφορά ποιοι τομείς της οικονομικής και κοινωνικής δραστηριότητας θα ανοίξουν και πότε.

«Έχουμε πει ότι τα σχολεία έχουν ένα χαμηλό επιδημιολογικό φορτίο και φυσικά θα είναι στο πρώτο κύμα των δραστηριοτήτων που θ' ανοίξουν. Το λιανεμπόριο επίσης δεν έχει δείξει να σχετίζεται πάρα πολύ με αυξημένη υπερμετάδοση. Θα αξιολογήσουμε την κατάσταση μέχρι το τέλος αυτής της εβδομάδος, αρχές της επομένης», τόνισε ο κ. Πέτσας, προσθέτοντας ότι στο σχέδιο «θα υπάρχει μια σειρά δραστηριοτήτων που δεν έχουν τόσο μεγάλο επιδημιολογικό φορτίο ή δεν είναι εστίες υπερμετάδοσης και θ' ανοίξουν πρώτες, όπως τα σχολεία ή το λιανεμπόριο. Τομείς δραστηριότητας όπως η εστίαση και τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, θα είναι προς το τέλος. Θα ανακοινώσουμε έγκαιρα το σταδιακό άνοιγμα, για να μπορεί ο κόσμος να προγραμματίσει τη ζωή του».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε πάντως ότι «αυτή τη στιγμή δεν φαίνεται να είμαστε σε μία φάση οριζόντιου ανοίγματος» και σημείωσε: «Ήταν μεγάλο το επιδημιολογικό φορτίο και φαίνεται ότι η πρώτη εβδομάδα του lockdown είχε αυξημένη κινητικότητα και γι' αυτό αναγκαστήκαμε να κλείσουμε και τα δημοτικά. Φαίνεται ότι αυτή την εβδομάδα είναι πολύ καλύτερα τα πράγματα από πλευράς κίνησης. Έχει πέσει αρκετά και περιμένουμε αυτή η καλή εικόνα που βλέπουμε αυτή τη στιγμή ν' αποτυπωθεί και στα νούμερα των κρουσμάτων. Χθες, ήταν μία πρώτη μέρα που έδειξε μία επιπέδωση της καμπύλης των κρουσμάτων, και ελπίζουμε να συνεχιστεί και σήμερα και αύριο. Εάν αυτό συμβεί, τότε περιμένουμε μία γρήγορη πτώση των κρουσμάτων. Μετά το Σαββατοκύριακο, αναμένουμε μια κάθετη πτώση από τα επίπεδα που βρισκόμαστε σήμερα, ώστε να μπορούμε να αξιολογήσουμε με ψυχραιμία την κατάσταση».

Ο κ. Πέτσας ανέφερε, επίσης, ότι «ο σχεδιασμός για τα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, τα εστιατόρια, τα καφέ, είναι να ανοίξουν πριν από τα Χριστούγεννα με κανόνες και ωράριο, το οποίο θα δούμε σύμφωνα και με τις συστάσεις των ειδικών και ανάλογα με το επιδημιολογικό φορτίο. Τα καταστήματα που συνδέονται μόνο με νυχτερινή διασκέδαση, κλαμπ, μπουζούκια, αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι θα ανοίξουν, λόγω του συγχρωτισμού και της μαζικής διασποράς που μπορεί να υπάρχει σ' αυτά».

Για το εμβόλιο, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος επισήμανε ότι θα είναι διαθέσιμο από το τέλος του έτους ή τις αρχές του επόμενου και είναι περισσότερες από μία οι εταιρείες που θα το διαθέτουν. «Αυτό μας κάνει περισσότερο αισιόδοξους», δήλωσε και προσέθεσε: «Μέχρι το τέλος του δευτέρου τριμήνου του 2021 θα έχουμε τη δυνατότητα με τα 25 εκατομμύρια εμβόλια, που έχουμε ήδη προαγοράσει, να εμβολιάσουμε το σύνολο του πληθυσμού. Τα εμβόλια θα είναι δωρεάν και θα ξεκινήσουμε τον εμβολιασμό με προτεραιοποίηση το υγειονομικό προσωπικό και τους πιο ευάλωτους και σιγά-σιγά θα επεκταθούμε στις υπόλοιπες κοινωνικές ομάδες. Η κατεύθυνση θα είναι φυσικά να κάνει το εμβόλιο όποιος θέλει. Αν χρειαστεί να έχουμε κάτι πιο αυστηρό, θα το δούμε. Χρειάζεται, σύμφωνα με τους ειδικούς, ένα μεγάλο ποσοστό του πληθυσμού να εμβολιαστεί, προκειμένου να αποκτηθεί η ανοσία που χρειάζεται στην κοινότητα και να μην έχουμε προβλήματα. Πιστεύουμε ότι δεν θα χρειαστεί κάτι παραπάνω, αλλά η ίδια η εμπειρία αυτών των μηνών θα πείσει τους συμπολίτες μας ότι πρέπει να κάνουν το εμβόλιο και θα το κάνουν. Ένα ασφαλές εμβόλιο με υψηλή αποτελεσματικότητα και δωρεάν, όπως έχει πει ο ίδιος ο πρωθυπουργός».

Ο κ. Πέτσας δεν απέκλεισε ένα τρίτο γενικευμένο lockdown σε όλη τη χώρα, όταν, όπως είπε, «έχουμε πόλεμο μπροστά μας». «Αυτό που έχει σημασία είναι να κάνουμε ό,τι μπορούμε να κρατήσουμε χαμηλά τη διασπορά στην κοινότητα, ώστε το Σύστημα Υγείας μας να αντέξει. Γιατί ενώ θα βλέπουμε τα κρούσματα να μειώνονται αυτές τις ημέρες, δεν θα δούμε το ίδιο στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας. Κι αυτό εξαιτίας του βάρους των προηγούμενων ημερών. Οι ΜΕΘ και το Σύστημα Υγείας θα δοκιμαστούν και αυτή την εβδομάδα και στις αρχές της επομένης. Αυτές οι ημέρες είναι κρίσιμες. Και γι' αυτό αντιμετωπίζουμε όλη τη χώρα ως μία υγειονομική περιφέρεια, κατανέμοντας τις δυνάμεις μας με τέτοιο τρόπο, ώστε να κερδίσουμε τον πόλεμο». τόνισε. Ανέφερε, επίσης, ότι «εμείς είχαμε 557 ΜΕΘ όταν αναλάβαμε και είχαμε 1.181 χθες. Συνεχώς βάζουμε ΜΕΘ στο Σύστημα Υγείας. Έχουμε κάνει πάνω από 7.000 προσλήψεις. Θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τον ιδιωτικό τομέα; Το κάνουμε συνεχώς. Μπορεί να φτάσουμε και στην επίταξη; Μπορεί. Έχουμε ιδιώτες γιατρούς στη διάθεσή μας; Έχουμε. Θα κάνουμε μέσα στον πόλεμο στον οποίο βρισκόμαστε ό,τι χρειαστεί για να αντιμετωπίσουμε το πρόβλημα».


Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ