Κικίλιας: «Σοβαρή η κατάσταση στη Θεσσαλονίκη, ανοίγουν 50 κλίνες ΜΕΘ στη Β. Ελλάδα»
Ο Υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας προανήγγειλε την δημιουργία 50 κλινών ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα.
Οριακή διαμορφώνεται η επιδημιολογική κατάσταση στη Βόρεια Ελλάδα όπου η εξάπλωση του κορoνοϊού είναι τεράστια.
«Τώρα ήρθε η μεγάλη στιγμή της μεγάλης μάχης στη Θεσσαλονίκη. Δυστυχώς δεν προσέξαμε. Η θετικότητα αυτή την στιγμή με βάση το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο είναι 32% στην Θεσσαλονίκη... Είναι θέμα Δημόσιας Υγείας, δεν είναι θέμα περίθαλψης», ανέφερε χθες ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας κατά την πρεμιέρα της τακτικής ενημέρωσης για την πορεία του ιού. Ο κ. Κικίλιας τόνισε ότι το σύστημα υγείας της περιοχής έχει φτάσει στο κόκκινο.
Ολυμπιακός: Κινήσεις επίθεσης από την αρχή χωρίς τέλος
Σε δηλώσεις του μετά από τη σύσκεψη στη Θεσσαλονίκη, όπου βρίσκεται σήμερα, και στην οποία συμμετείχαν ο γενικός γραμματέας Υπηρεσιών Υγείας Γιάννης Κωτσιόπουλος, ο διοικητής της 3ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας, Παναγιώτης Μπογιατζίδης, ο διοικητής της 4ης Υγειονομικής Περιφέρειας Μακεδονίας και Θράκης, Δημήτρης Τσαλικάκης, ο πρόεδρος του ΚΕΠΥ-ΕΚΑΒ Νίκος Παπαευσταθίου, καθώς και λοιμωξιολόγοι και εντατικολόγοι των Νοσοκομείων, ο υπουργός Υγείας ανακοίνωσε ότι στη Βόρεια Ελλάδα πρόκειται να ανοίξουν μέχρι την Κυριακή 50 νέες κλίνες ΜΕΘ «λόγω των τεράστιων αναγκών των συμπολιτών μας στη Βόρεια Ελλάδα και της τεράστιας πίεσης που δέχεται το ΕΣΥ».
«Είμαστε υποχρεωμένοι ως υπουργείο Υγείας, ως πολιτεία και κυβέρνηση, μετά τις εντολές του πρωθυπουργού να στηρίξουμε περεταίρω το Εθνικό Σύστημα Υγείας στη Βόρεια Ελλάδα», ανέφερε.
Σχολιάζοντας την κατάσταση στην περιοχή, ο κ. Κικίλιας τη χαρακτήρισε σοβαρή, ενώ τόνισε ότι, από χθες μέχρι σήμερα στις εφημερίες υπήρξαν 25 διασωληνώσεις σε ΜΕΘ στη Βόρεια Ελλάδα. Μάλιστα, σύμφωνα με τον αρμόδιο υπουργό μόνο το ΑΧΕΠΑ είχε 86 εισαγωγές στην χθεσινή εφημερία.
Αναλυτικά, οι κλίνες ΜΕΘ κατανέμονται ως εξής:
- 6 στο ΑΧΕΠΑ
- 7 στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης
- 5 στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης
- 5 στο Γενικό Νοσοκομείο Σερρών
- 15 στο Ιπποκράτειο Θεσσαλονίκης
- 6 στο Νοσοκομείο στα Γιαννιτσά
- 6 στο Νοσοκομείο Γεννηματά
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τον κ. Κικίλια, «σήμερα στη Βόρεια Ελλάδα, στο Νομό Θεσσαλονίκης και στις γύρω περιοχές, έχουμε 233 ΜΕΘ COVID και non COVID και με την τελευταία τρίτη φάση, δίνουμε τη δυνατότητα σε αυτή τη σκληρή μάχη μέρα-μέρα, γιατρών, νοσηλευτών, ανθρώπων της Υγείας, να μείνουν όρθια τα Νοσοκομεία μας, να αντέξουμε την πίεση και αποδεικνύουμε ότι έχουμε και άλλες δυνάμεις».
«Ανακοινώνω επίσης, ότι αύριο που εφημερεύει στη Θεσσαλονίκη το Ιπποκράτειο, θα καλύψει επικουρικά και θα στηρίξει την εφημερία και το Διαβαλκανικό Κέντρο», συνέχισε ο κ. Κικίλιας.
«Επίσης, θέλω να ευχαριστήσω ειλικρινώς τους περίπου 140-150 ιδιώτες ιατρούς, τον Πρόεδρο του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης κ. Νίτσα και τον Πρόεδρο του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου κ. Εξαδάκτυλο, για αυτή την πρώτη προσπάθεια. Χρειαζόμαστε παθολόγους, λοιμωξιολόγους, αναισθησιολόγους, ιατρούς ΜΕΘ και γενικούς ιατρούς και τις συναφείς ειδικότητες των παθολόγων. Κάνω έκκληση για ακόμη μία φορά στους γιατρούς της Β. Ελλάδας σε αυτές τις ειδικότητες – 4.221 είναι οι εγγεγραμμένοι γιατροί στον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης – να στηρίξουν και να βοηθήσουν το Εθνικό Σύστημα Υγείας. Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι σε αυτή τη μάχη είμαστε όλοι μαζί. Ανακοινώνω επίσης ότι για την περαιτέρω στήριξη της Β. Ελλάδας, η χώρα είναι πλέον μία Υγειονομική Περιφέρεια και άρα, η κάθε Υγειονομική Περιφέρεια θα στηρίζει την άλλη. Έδωσα τη δυνατότητα, έπειτα από συνεννόηση με τον Πρωθυπουργό, να μπορούν να μεταφέρονται περιστατικά, αν χρειαστεί, μέσω του ΕΚΑΒ σε όμορες Υγειονομικές Περιφέρειες», σημείωσε.
Πηγή: naftemporiki.gr