Μητσοτάκης: «Από το πρωί του Σαββάτου lockdown για 3 εβδομάδες» - Ανοιχτά τα Δημοτικά σχολεία

Καθολικό lockdown στη χώρα για τις επόμενες τρεις εβδομάδες, ανακοίνωσε την Πέμπτη (5/11) ο Πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.

Μητσοτάκης: «Από το πρωί του Σαββάτου lockdown για 3 εβδομάδες» - Ανοιχτά τα Δημοτικά σχολεία

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε την επιβολή του lockdown από τις 6 το πρωί του Σαββάτου (7/11).

Συγκεκριμένα:

  • Το lockdown αφορά όλη τη χώρα
  • Θα ισχύσει για 3 εβδομάδες, μέχρι 30 Νοεμβρίου
  • Ανοιχτά τα δημοτικά σχολεία και τα νηπιαγωγεία
  • Ανοιχτά τα σούπερ μάρκετ
  • Ανοιχτά τα φαρμακεία
  • Κανονικά η διανομή φαγητού

«Πρέπει να ανακόψουμε το κύμα»

50 ΜΕΘ γεμίζουν σε τρεις ή τέσσερις ημέρες. Αν συνεχίζαμε με αυτόν τον τρόπο, θα έπρεπε τα νοσοκομεία να υποδεχθούν 1.000 ασθενείς, εκ των οποίων 150 στις ΜΕΘ. Έπρεπε να ανακόψουμε αυτό το κύμα. Δεν μπορώ να θέσω σε κίνδυνο τις ζωές των πολιτών

«Γι' αυτό αποφάσισα το lockdown»

Η εκθετική αύξηση των κρουσμάτων αυτό το πενταήμερο με υποχρεώνει να πάρω τα μέτρα τώρα. Διότι, ναι θα υπήρχε μία περίπτωση τα μέτρα να δούλευαν, αλλά αν δεν δουλέψουν τότε η πίεση που θα υπήρχε στο σύστημα Υγείας θα ήταν ανυπόφορη και δεν μπορώ να το επιτρέψω.

Για σχολεία και τηλεργασία

Είχαμε πει ότι τα σχολεία θα κλείσουν τελευταία. Ο λόγος για τον οποίο ότι δέχτηκα την εισήγηση των ειδικών είναι πως τα μεγαλύτερα παιδιά, που έχουν περισσότερη κοινωνική ζωή, είναι πιθανό να ευνοούν τη μετάδοση του ιού περισσότερο από τα μικρότερα παιδιά.

Για τουρισμό: Η έξαρση ήρθε τον Νοέμβριο, όχι τον Σεπτέμβριο

Όλες οι αποφάσεις μας πάρθηκαν λαμβάνοντας υπόψη τις υποδείξεις των ειδικών. Επειδή έχει γίνει μεγάλη κουβέντα για τον τουρισμό, θέλω να επισημάνω το αυτονόητο, ότι την έξαρση των κρουσμάτων την είδαμε αρχές Νοεμβρίου και όχι Σεπτεμβρίου. Καταφέραμε να μην έχουμε προβλήματα μετάδοσης από επισκέπτες στην τοπική μας κοινότητα. Η επιτροπή καταλήγει τελικά σε μία απόφαση. Δεν σημαίνει ότι είναι πάντα ομόφωνη. Και στο ζήτημα των σχολείων υπήρχαν διαφορετικές απόψεις που εκφράζονται στην επιτροπή, αλλά χρέος της επιτροπής είναι να καταλήγει σε μία κοινή συνισταμένη. Είναι προσβολή στους επιστήμονες να λέγεται ότι αυτά που συζητούν λέγονται προς τα έξω.

«Δική μας δουλειά η ενίσχυση των ΜΜΜ»

Η επιτροπή λειτουργεί με συγκεκριμένους κανόνες και καταλήγει σε συστάσεις που η κυβέρνηση λαμβάνει υπόψη. Η ευθύνη, όμως, είναι της κυβέρνησης. Αυτονόητη η σύσταση της επιτροπής για την ενίσχυση των Μέσων Μεταφοράς. Το πώς θα το κάνουμε είναι δική μας δουλειά, όχι της επιτροπής.

«Οι ψεκασμένοι να πάνε σε ένα νοσοκομείο»

Υπάρχουν οι ψεκασμένοι. Αυτοί που λένε ότι δεν υπάρχει κορονοϊός. Μία βόλτα στα νοσοκομεία είναι η καλύτερη απάντηση. Υπάρχουν κι αυτοί που εύλογα προβληματίζονται. Σε αυτούς πρέπει να μιλήσουμε και τις δικές τους ερωτήσεις πρέπει να απαντήσουμε.

Η ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥ ΣΩΤΗΡΗ ΤΣΙΟΔΡΑ

Ο Σωτήρης Τσιόδρας παρουσίασε κάποια επιδημιολογικά στοιχεία. Αρχικά αναφέρθηκε στις πιθανότητες για κάποιον ασθενή να μπει σε ΜΕΘ, ενώ τώρα τα στοιχεία αφορούν την πραγματοποίηση των τεστ στη χώρα μας.

Ποτέ ξανά στη σύγχρονη ιστορία δεν είχαμε τόσους νοσηλευόμενους με έναν ιό που κάνει πνευμονία. Χθες το βράδυ είχαμε 1.600 σε όλη την επικράτεια. Ποτέ ξανά δεν είχαμε, ούτε η χώρα μας, ούτε άλλες χώρες.

Αν πιεστεί το σύστημα υγείας περισσότερο θα αυξηθεί και ο αριθμός των θανάτων. Αυτή τη στιγμή πιέζεται το σύστημα γιατί οι εισαγωγές είναι περισσότερες.

Ο περισσότερος κόσμος είναι στο κόκκινο. Η Κίνα και η Ωκεανία έζησαν δραματικές καταστάσεις. Στην Αφρική υπάρχει μεγάλη διασπορά.

Για fake news: Δυστυχώς, τα ψευδή νέα οδηγούν όχι μόνο σε υιοθέτηση λάθος συμπεριφοράς απέναντι στον κορονοϊό, αλλά και σε αποδοχή πραγμάτων που είναι καθαρά ψέματα, όπως ότι η Ελβετία είχε ψεύτικο εργαστηριακό έλεγχο που δεν έδειχνε σωστά αποτελέσματα, ενώ στη Νέα Υόρκη έλεγαν ότι το εμβόλιο θα δοκιμαστεί σε μειονότητες.

Για τηλεργασία: Τα μεγαλύτερα παιδιά έχουν καλύτερη δυνατότητα να παρακολουθήσουν την τηλεκπαίδευση. Είχαμε εισηγηθεί υπέρ της τηλεκπαίδευσης για τις ηλικίες 16-18. Επαναφέραμε αυτή την πρόταση γιατί παρατηρείται αύξηση της μετάδοσης του ιού σε αυτές τις ηλικίες.