Κορονοϊός: Προς το παρόν, κανένα νέο μέτρο στη Θεσσαλονίκη (vid)

«Δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας μετά την τηλεδιάσκεψη με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Κορονοϊός: Προς το παρόν, κανένα νέο μέτρο στη Θεσσαλονίκη (vid)

Την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία το τρίτο κύμα κορονοϊού, εξέφρασε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης μετά την έκτακτη τηλεδιάσκεψη με τον πρωθυπουργό.

«Δεν αποφασίστηκαν νέα περιοριστικά μέτρα» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Κωνσταντίνος Ζέρβας, μετά την τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησε την Δευτέρα (19/10) με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη για τον κορονοϊό.

Στην έκτακτη τηλεδιάσκεψη, στην οποία συμμετείχε, μεταξύ άλλων, και ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, εκτιμήθηκαν τα επιδημιολογικά δεδομένα στην πόλη και αποφασίστηκε να προχωρήσει ο σχεδιασμός σε περίπτωση που χρειαστεί να ενταθεί στο επίπεδο πορτοκαλί συναγερμού.

Τονίζοντας ότι ο κορονοϊός δεν κάνει διακρίσεις, ο κ. Ζέρβας επισήμανε την ανάγκη να αντιμετωπιστεί με ψυχραιμία το τρίτο κύμα. Σημείωσε πως ένα στα δύο θετικά κρούσματα στην πόλη είναι άτομο ηλικίας από 16 έως 29 ετών ενώ ο μέσος όρος ηλικίας των κρουσμάτων είναι τα 33 χρόνια.

«Αν θέλουμε να έχουμε την πόλη ανοιχτή, τα σχολεία ανοιχτά, τα μαγαζιά ανοιχτά, πρέπει να είμαστε όλοι πάρα πολύ προσεκτικοί», σημείωσε απευθύνοντας έκκληση κυρίως στους νέους να προσέξουν τις συναθροίσεις και τις εκδηλώσεις σε ανοιχτούς και λιγότερο ανοιχτούς χώρους.

«Η έξαρση έχει να κάνει με μια αδικαιολόγητη ανεμελιά. Πρέπει να είμαστε όλοι πολύ προσεκτικοί», σημείωσε. «Θέλει ουσιαστική προσπάθεια για να επιτύχουμε το αποτέλεσμα που πετύχαμε τις προηγούμενες δύο φορές. Η Θεσσαλονίκη βρίσκεται πολύ κοντά στο πορτοκαλί», ανέφερε ο κ. Ζέρβας.

Πρόσθεσε δε ότι από το πρωί έχουν πραγματοποιηθεί κάποιες παρεμβάσεις αλλά από την Τρίτη (20/10) αναμένονται πιο εντατικοί έλεγχοι.

Συζητήθηκαν, επίσης, οι επιλογές που υπάρχουν για την 26η Οκτωβρίου, ημέρα εορτής του Πολιούχου της Θεσσαλονίκης, Αγίου Δημητρίου και της επετείου απελευθέρωσης της πόλης, με δεδομένες τις ιδιαίτερες φετινές συνθήκες και εξετάστηκαν μέτρα προκειμένου να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός. Υπογραμμίστηκε δε ο αυξημένος ρόλος τον οποίο καλείται να διαδραματίσει η Τοπική Αυτοδιοίκηση για την αντιμετώπιση της πανδημίας.

«Είναι κάτι που θα αποφασιστεί τις επόμενες μέρες. Βρισκόμαστε μια εβδομάδα πριν από τις εορταστικές εκδηλώσεις, αλλά επειδή μας απασχολεί πάρα πολύ αυτή η κατάσταση, πολύ σύντομα, αν όχι αύριο, μεθαύριο, θα έχουν παρθεί όλες αυτές οι αποφάσεις για τον εορτασμό του τριημέρου στην πόλη μας» τόνισε ο κ. Ζέρβας.

Ο δήμαρχος, τέλος, ανακοίνωσε ότι «στη Θεσσαλονίκη βρίσκονται ήδη κλιμάκια του ΕΟΔΥ, (υπάρχουν) καινούρια εξεταστικά κέντρα και για αυτό γίνεται παρά πολύ καλή δουλειά και έχουμε τα στατιστικά στοιχεία, σε αντίθεση με τις δύο προηγούμενες φορές, στο πρώτο και στο δεύτερο κύμα της πανδημίας. Για αυτό μπορούμε να πάμε και πολύ πιο στοχευμένα» είπε ο δήμαρχος.

Τζιτζικώστας: Συλλογική προσπάθεια για να αποφύγουμε νέο lockdown

Έκκληση στους πολίτες να τηρούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για τον περιορισμό της διασποράς του κορονοϊού απεύθυνε με δήλωσή του ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.

«Όλοι αισθανόμαστε κουρασμένοι από την παράταση των περιορισμών στην καθημερινότητά μας, λόγω της εξέλιξης της πανδημίας του κορονοϊού. Ωστόσο, οφείλουμε όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε αυτή τη νέα έξαρση, με πρώτο μας μέλημα την προστασία της δημόσιας υγείας και της ανθρώπινης ζωής. Η ευρεία χρήση της μάσκας, η τήρηση των αποστάσεων και η πιστή εφαρμογή των μέτρων ατομικής υγιεινής είναι τα τρία κλειδιά στην αντιμετώπιση αυτής της κρίσης» τόνισε ο κ. Τζιτζικώστας.

Και πρόσθεσε: «Ας κάνουμε για το επόμενο διάστημα καθημερινότητά μας τη χρήση της μάσκας, που αποδεδειγμένα είναι και η μόνη ασπίδα στη μετάδοση του κορονοϊού. Η προσπάθεια πρέπει να είναι συλλογική, για να αποφύγουμε την επιβολή νέων επώδυνων περιοριστικών μέτρων και την πιθανότητα ενός lockdown, που θα λειτουργήσει καταστροφικά για την οικονομία και την κοινωνία. Όλοι μαζί να αντιμετωπίσουμε γρήγορα και αποτελεσματικά αυτή τη νέα επιβάρυνση των επιδημιολογικών δεδομένων, αυτό το δεύτερο κύμα της πανδημίας, που πλήττει τη Θεσσαλονίκη και την Κεντρική Μακεδονία. Για να βγούμε δυνατοί κι από αυτή την κρίση, όπως κάναμε με επιτυχία και στο παρελθόν. Όλοι μαζί είμαι σίγουρος ότι θα τα καταφέρουμε».

Πηγή: news247.gr