«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ με Κοντονή και Ν.Δ. για τις ποινές στη Χρυσή Αυγή!

Οι αναφορές του Σταύρου Κοντονή για το νομοθετικό πλαίσιο μέσα στο οποίο θα επιβληθούν οι ποινές στη δίκη της Χρυσής Αυγής ανέβασαν στα ύψη το πολιτικό θερμόμετρο

«Πόλεμος» ΣΥΡΙΖΑ με Κοντονή και Ν.Δ. για τις ποινές στη Χρυσή Αυγή!

Θύελλα αντιδράσεων προκάλεσαν οι αναφορές του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης Σταύρου Κοντονή για τον νέο Ποινικό Κώδικα, ενόψει της ανακοίνωσης των ποινών στη δίκη της Χρυσής Αυγής.

Το πρωί της Πέμπτης, μιλώντας στον τηλεοπτικό σταθμό ΑΝΤ1, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι στην απόφασή του οδηγήθηκε καθώς «το κόμμα, ο τρόπος που οργανώνεται από εδώ και πέρα και οι πολιτικές που εκπονούνται είναι μια εσωκομματική πάλη που δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες των εργαζομένων, του λαού και της κοινωνίας».

Διευκρίνισε πάντως ότι παραμένει μέλος του κόμματος, εξηγώντας ότι παραιτήθηκε από την Κ.Ε. και τα καθοδηγητικά όργανα.

«Δεν θέλω να αναλάβω εγώ αυτές τις ευθύνες οι οποίες προκύπτουν και κάνω έκκληση στα μέλη του κόμματος, να μην ενδώσουν σε μια πορεία μηχανισμών προς το συνέδριο», είπε ο κ. Κοντονής. Όπως ανέφερε, για τις αποφάσεις του έχει ενημερώσει μόνο τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα.

Ερωτηθείς για τον νέο Ποινικό Κώδικα, σημείωσε ότι διαφωνούσε σε αρκετά σημεία, αν και -όπως συμπλήρωσε- «κατά 70% είναι μια θετική μεταρρύθμιση». «Είχα πει δημοσίως ότι αυτό το νομοθέτημα εκθέτει την κυβέρνηση (σ.σ. του ΣΥΡΙΖΑ)» πρόσθεσε μεταξύ άλλων.

Ακολούθως επεσήμανε πως «σήμερα μπορώ να πω με βεβαιότητα ότι ορισμένες από τις αλλαγές αυτές έχουν να κάνουν με τη χθεσινή απόφαση (σ.σ. για τη Χρυσή Αυγή) και τις παρεπόμενες ποινές που το δικαστήριο δεν θα επιβάλει, διότι δεν υπάρχουν πλέον στον Ποινικό Κώδικα». «Αυτό όχι μόνο το είχα σκεφθεί εγώ, αλλά υπήρχε και σχετική αρθρογραφία», συνέχισε.

Όπως τόνισε, «η ποινική μεταχείριση του αρχηγού της εγκληματικής οργάνωσης είναι ίδια με τους μέλους και εγώ αυτό το θεωρούσα προβληματικό». Παρατήρησε δε ότι «με τις αλλαγές του Ποινικού Κώδικα δεν υπάρχει πλέον στέρηση των πολιτικών δικαιωμάτων και αυτό είναι κάτι που επίσης το είχα αναφέρει, έχοντας στο μυαλό μου και τη δίκη για την Χρυσή Αυγή».

Λίγο αργότερα, μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 9.89, ο κ. Κοντονής ανέφερε ότι η παραίτησή του είχε δοθεί στον κ. Τσίπρα, προφορικά, σε συνομιλία τους πριν από τρεις ημέρες και δεν σχετίζεται με τον νέο Ποινικό Κώδικα. «Δεν θέλω να υπάρχει συσχέτιση των απόψεών μου για τον νέο Ποινικό Κώδικα με την παραίτησή μου», συμπλήρωσε.

Πρόσθεσε ότι η αποχώρησή του από την Κεντρική Επιτροπή «έχει να κάνει με τα θέματα του κόμματος. Με όλη αυτήν την πορεία που την βλέπουμε την τελευταία περίοδο. Θεωρώ ότι είναι ασφυκτική για ορισμένους ανθρώπους που δεν ανήκουμε ούτε σε τάσεις, ούτε σε μηχανισμούς και σε όλα αυτά τα πράγματα».

Στ. Πέτσας: Να απαντήσει ο Αλ. Τσίπρας

Εξηγήσεις «άμεσα» από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης Αλέξη Τσίπρα ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας.

«Σήμερα που αναμένονται οι ποινές για τους ενόχους της Χρυσής Αυγής, αποκτά ιδιαίτερη σημασία για τη Δημοκρατία και την πολιτική ιστορία της χώρας να απαντήσει ο κ. Τσίπρας σε όσα κατήγγειλε ο κ. Κοντονής» σημείωσε ο κ. Πέτσας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Ν.Δ.: Οι δηλώσεις Κοντονή αποδεικνύουν την υποκρισία Τσίπρα

Οι δηλώσεις του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ Σταύρου Κοντονή «αποδεικνύουν τον απροκάλυπτο κυνισμό και την απύθμενη υποκρισία του κ. Τσίπρα» σχολίασε σε ανακοίνωσή της η Νέα Δημοκρατία.

«Χθες ήταν έξω από το Εφετείο ζητώντας καταδίκη των στελεχών της Χρυσής Αυγής ενώ ως Πρωθυπουργός φρόντιζε να “πέσουν στα μαλακά”. Από την σημερινή αποκάλυψη εξηγούνται πολλά, και κυρίως, γιατί η υπόθεση αυτή βάλτωσε επί της θητείας του» πρόσθεσε η Ν.Δ.

ΚΙΝΑΛ: Υπόλογοι στον ΣΥΡΙΖΑ

Στο σχόλιο του για την παραίτηση του κ. Κοντονή από τα κομματικά όργανα του ΣΥΡΙΖΑ, το ΚΙΝΑΛ επισήμανε ότι «οι αλλαγές που έγιναν στον Ποινικό Κώδικα από την κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ, με τη σύμφωνη γνώμη του κ. Τσίπρα, οδηγούν στο να μη στερηθεί τα πολιτικά της δικαιώματα η ηγεσία της εγκληματικής οργάνωσης της Χρυσής Αυγής».

«Με δεδομένο πως ο κ. Κοντονής δηλώνει ότι το είχε επισημάνει, προκύπτει ότι η επιλογή αυτών των απαράδεκτων αλλαγών ήταν απόλυτα συνειδητή. Γι’ αυτό και είναι υπόλογοι» συμπλήρωσε το ΚΙΝΑΛ.

ΣΥΡΙΖΑ: «Οι δηλώσεις Κοντονή είναι απαράδεκτες»

«Απαράδεκτες» χαρακτήρισε ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία τις δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, ενώ σχολίασε ότι εξυπηρετούν «εχθρικά» πολιτικά συμφέροντα.

«Οι δηλώσεις του Σταύρου Κοντονή, που υιοθετούν την προπαγάνδα και τα fake news της Νέας Δημοκρατίας, είναι απαράδεκτες και αντικειμενικά εξυπηρετούν πολιτικά συμφέροντα και τον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία», ανέφερε σχόλιο του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ.

Νέα δήλωση Στ. Κοντονή: «Μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού η ανακοίνωση ΣΥΡΙΖΑ»

Ακολούθησε νέα δήλωση του κ. Κοντονή, ο οποίος επανέλαβε ότι η παραίτησή του υποβλήθηκε προ τριημέρου και σχετίζεται με την εσωστρέφεια στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.

Κατηγόρησε δε την κυβέρνηση ότι προσπαθεί να συνδέσει «την παραίτησή μου από την Κ.Ε. του ΣΥΡΙΖΑ, με υπαρκτές και σοβαρές ενστάσεις που είχα και διατηρώ, για τον τρόπο ψήφισης και το περιεχόμενο διατάξεων του νέου Ποινικού Κώδικα», κάνοντας λόγο για «ευθεία διαστρέβλωση των λεγομένων μου, κατά τη συνήθη πρακτική της Ν.Δ.».

«Για πολλοστή φορά τονίζω, ότι η παραίτησή μου υποβλήθηκε στον πρόεδρο του κόμματος προ τριημέρου και σχετίζεται αποκλειστικά με την καταστροφική εσωστρέφεια, τις ομαδοποιήσεις, τους εσωτερικούς μηχανισμούς και τις δημόσιες αντεγκλήσεις στελεχών του κόμματος ενόψει του συνεδρίου και άλλων σοβαρών εσωκομματικών προβλημάτων τα οποία σε μόνιμη βάση συγκροτούν την πλέον αρνητική εικόνα για το κόμμα και την προοδευτική παράταξη.

Τη στιγμή μάλιστα που απέναντί μας υπάρχει μια κυβέρνηση η οποία έχει αποτύχει στη διαχείριση σοβαρών κοινωνικών προβλημάτων» ανέφερε.

«Επαναλαμβάνω όμως για μια ακόμη φορά, ότι απαράδεκτες διατάξεις στο νέο Ποινικό Κώδικα, όπως η κατάργηση της παρεπόμενης ποινής στερήσεως πολιτικών δικαιωμάτων και η μετατροπή του αδικήματος της δωροδοκίας από κακούργημα σε πλημμέλημα ήταν σοβαρά και ανεπίτρεπτα λάθη.

Χαίρομαι γιατί πληροφορήθηκα ότι με πρωτοβουλία της κοινοβουλευτικής ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ θα κατατεθεί τροπολογία επαναφοράς των καταργημένων διατάξεων και ελπίζω να τύχει της στήριξης όλων των δημοκρατικών κομμάτων» συνέχισε ο κ. Κοντονής.

«Τέλος, επιστρέφω αυτούσια στους εκδότες της, την ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, ως μνημείο συκοφαντίας και σταλινισμού και απαξιώ να την σχολιάσω», κατέληξε.

Πηγή: Καθημερινή