Ελλάς - Τουρκία: Ποιος νικά σε ενδεχόμενο πόλεμο
Είναι προφανές ότι η Τουρκία επιδιώκει τον τελευταίο καιρό να συγκρουστεί με τη χώρα μας.
Η προκλητική στάση της αποσταθεροποιεί την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο και δυναμιτίζει το τουρκικό όραμα για ένταξη στην ΕΕ, ενώ υπονομεύει και το μέλλον των Τούρκων στο ΝΑΤΟ καθώς και τη σχέση τους με τις ΗΠΑ. Από την άλλη ίσως είναι υπερβολικά αισιόδοξη η βεβαιότητα του Ταγίπ Ερντογάν για καθολική επικράτηση της χώρας του σε περίπτωση στρατιωτικής εμπλοκής. Ο Γιώργος Ηλιόπουλος εξηγεί τους λόγους:
Οι αριθμοί δεν λένε πάντα την αλήθεια.
Ολυμπιακός: Η συμβολή του… Βαλμπουενά
Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις
308 πολεμικά αεροσκάφη (συμπεριλαμβάνονται και 150 F-16)
159.000 αξιωματικοί, βαθμοφόροι και πολίτες
39 επιθετικά ελικόπτερα
1.244 άρματα μάχης
Τουρκικές ένοπλες δυνάμεις
465 πολεμικά αεροσκάφη
610.000 αξιωματικοί, βαθμοφόροι και πολίτες
36 επιθετικά ελικόπτερα
3.763 άρματα μάχης
Στον θαλάσσιο τομέα οι δύο χώρες εμφανίζονται σχεδόν ισοδύναμες σε πλοία επιφανείας, δηλαδή φρεγάτες, κορβέτες και άλλα σκάφη, ενώ ο ελληνικός στόλος διαθέτει 11 υποβρύχια έναντι 13 του τουρκικού, αλλά τα 4 είναι τελευταίας τεχνολογίας, τα αποκαλούμενα και αόρατα για τις δυνατότητές τους να μην εντοπίζονται, με συνέπεια να προβληματίζουν με την παρουσία τους Τούρκους επιτελείς.
Αν κάποιος στηριχθεί στην αμείλικτη λογική των αριθμών, δίνει ελάχιστες πιθανότητες στην Ελλάδα. Και είναι αλήθεια ότι τα αριθμητικά μεγέθη οδηγούν το καθεστώς Ερντογάν στην εκτίμηση πως Ελλάδα και Κύπρος μειονεκτούν έναντι της ισχύος του, γι’ αυτό και αποφασίζει να παραβιάζει κατά βούληση το διεθνές δίκαιο για να προχωρήσει σε σύγκρουση όχι μόνο με ένα μέλος του ΝΑΤΟ αλλά και με δύο χώρες της ΕΕ. Ωστόσο υπάρχουν ορατές και αθέατες παράμετροι στη σκακιέρα που πρέπει κανείς να τις λάβει υπόψη του προκειμένου να προβλέψει τον «νικητή» σε ενδεχόμενη σύγκρουση.
Τουρκία: ένας γίγαντας με πήλινα πόδια
- Η πολιτική των μηδενικών προβλημάτων που είχε κάνει σημαία του ο πρώην υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου κατέληξε στον κάλαθο των αχρήστων. Δεν υπάρχει σήμερα κράτος με το οποίο σχετίζεται η Τουρκία το οποίο να μην έχει προβλήματα μαζί της. Το χειρότερο είναι ότι η Τουρκία έχει μπει από καιρό σ’ ένα παιχνίδι αντιπαραθέσεων και με τις μεγάλες δυνάμεις του πλανήτη παίζοντας με τη φωτιά.
- Η επινόηση του πραξικοπήματος από τον Φετουλάχ Γκιουλέν στην οποία προχώρησε ο Ερντογάν προκειμένου να καλύψει τη διαφθορά και τις καταχρήσεις εξουσίας στους κόλπους της κυβέρνησής του είχε ολέθρια αποτελέσματα για τη γειτονική χώρα. Οι διώξεις και η αποπομπή δεκάδων χιλιάδων στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων και της Δημόσιας Διοίκησης έχουν αποδυναμώσει τόσο τη στρατιωτική όσο και τη διοικητική μηχανή της Τουρκίας.
- Η εκλογή του Ντόναλντ Τραμπ (τον οποίο ο Ερντογάν θεωρεί φίλο) αποθράσυνε ακόμα περισσότερο τον Τούρκο ηγέτη εντείνοντας την προκλητική του στάση τόσο στην Αφρική όσο και στη Μέση Ανατολή. Οι παλικαρισμοί, ωστόσο, με τις παράνομες γεωτρήσεις και οι κινήσεις απελπισίας όπως το παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο δεν απέφεραν για την ώρα τα προσδοκώμενα αποτελέσματα.
Η υπεροπλία της τουρκικής αεροπορίας δεν επιβεβαιώνεται
Μια προσεκτική θεώρηση των πραγμάτων αποκαλύπτει ότι η Τουρκία υπολείπεται σαφώς σε ανθρώπινο δυναμικό. Οι εμπειροπόλεμοι πιλότοι της σαπίζουν στις φυλακές ή παραμένουν εκτοπισμένοι και η επαρκής αντικατάστασή τους απαιτεί μεγάλο βάθος χρόνου. Είναι αμφίβολο αν οι νέοι και άπειροι πιλότοι της τουρκικής αεροπορίας θα δικαιώσουν την υπεροπλία της σε περίπτωση ελληνοτουρκικής εμπλοκής. Και αν η Ελλάδα βάλει στο παιχνίδι των αερομαχιών στο Αιγαίο και τα Μιράζ, τότε οι νεαροί χειριστές των τουρκικών μαχητικών δεν θα έχουν καμιά τύχη. Ενδεικτικό της έλλειψης ικανού έμψυχου δυναμικού από πλευράς Τουρκίας είναι ο παροπλισμός του εξελιγμένου ρωσικού πυραυλικού συστήματος S-400 για το οποίο εκτός των άλλων οι ΗΠΑ ακύρωσαν την παράδοση των F-35 που θα έδιναν υπεροπλία στους Τούρκους. Αντίθετα οι Έλληνες με τα 16 γαλλικά Ραφάλ που παραλαμβάνουν αποκτούν σήμερα σημαντικό πλεονέκτημα και θα τα ενσωματώσουν χάρις στις τρεις γενιές έμπειρων πιλότων που δεν χρειάζονται κάποια ιδιαίτερη εκπαίδευση για τον χειρισμό τους.
Η ελληνική υπεροχή στη θάλασσα
Λόγω της οικονομικής κρίσης στην Τουρκία έχει ανασταλεί το πρόγραμμα αναβάθμισης του στόλου με την προμήθεια ηλεκτρονικού εξοπλισμού νέας τεχνολογίας. Από τις 16 φρεγάτες, οι 8 τύπου ΜΕΚΟ απαιτούν επειγόντως αναβάθμιση, όπως 6 από τις 10 κορβέτες και 17 από τα 19 σκάφη ταχείας επέμβασης.
Κατά συνέπεια μία αναμέτρηση με τον ελληνικό στόλο δεν πρόκειται να αποδώσει τα αναμενόμενα και το τουρκικό γενικό επιτελείο που αντιδρά στις προτάσεις του Τούρκου προέδρου έχει σαφέστατα την ορθή άποψη. Επιπρόσθετα, λόγω έλλειψης μεγάλου εμπορικού στόλου, οι Τούρκοι δεν διαθέτουν αξιωματικούς καταστρώματος και γέφυρας με ναυτοσύνη, όπως οι Έλληνες που έχουν την πολυτέλεια να αντλούν δοκίμους με εξαιρετικές επιδόσεις (αποχωρούν με βαθμό σημαιοφόρου μετά τη θητεία) στον συγκεκριμένο τομέα. Αυτή η διαφορά ερμηνεύει ικανοποιητικά και το πρόσφατο «ατύχημα» με την ελληνική φρεγάτα ΛΗΜΝΟΣ.
Το Αιγαίο είναι μία ιδιότροπη και επικίνδυνη θάλασσα που απαιτεί μεγάλη ναυτοσύνη. Η Σκύρος, η Λήμνος ή η Σαμοθράκη έχουν αμυντικά εξελιχθεί σε αβύθιστα αεροπλανοφόρα, με συνέπεια να αποτελούν πλέον μία θανάσιμη παγίδα για τον εγκλωβισμένο τουρκικό στόλο στα στενά των Δαρδανελλίων και στα στενά της Καρπάθου. Κατά συνέπεια η τουρκική επιθετικότητα αναγκαστικά θα στραφεί προς το Βόρειο Αιγαίο ή ενδεχόμενα στα Δωδεκάνησα και προφανώς στο κατά τα άλλα ασήμαντο λόγω μεγέθους Καστελλόριζο.
Τα πεπαλαιωμένα τουρκικά άρματα μάχης
Πονοκέφαλο για τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις αποτελούν επίσης τα παλαιά άρματα μάχης 2A4, η σπονδυλική στήλη των τεθωρακισμένων που δεν έχουν αναβαθμιστεί, σε αντίθεση με τις υπόλοιπες χώρες του ΝΑΤΟ, με συνέπεια και στον τομέα αυτόν η τουρκική υπεροπλία να θεωρείται αμφίβολη. Το δεδομένο αυτό εξηγεί ικανοποιητικά τους λόγους που οι τουρκικές τεθωρακισμένες μονάδες έχουν τις χειρότερες επιδόσεις στις ασκήσεις της συμμαχίας, ακόμα και όταν δοκιμάζονται εναντίον κατώτερων αντιπάλων με παλαιότερο οπλισμό.
Τα φτηνά ανταλλακτικά και ο πλημμελής εξοπλισμός του τουρκικού στρατού
Αναμφίβολα η Ελλάδα έχει καταταλαιπωρηθεί, όπως και οι ένοπλες δυνάμεις της, από μία δεκαετή οικονομική δυσπραγία που έχει μειώσει στο ελάχιστο τα εξοπλιστικά της προγράμματα. Όμως μετά το 2018 και η Τουρκία έχει περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, που επηρεάζει άμεσα και τις αμυντικές της δαπάνες. Μία πρώτη ορατή συνέπεια της δυσμενούς κατάστασης ανακλάται στις αγορές χαμηλού κόστους εξοπλισμού, ανταλλακτικών που προέρχονται από εναλλακτικούς φθηνούς κατασκευαστές και κανιβαλισμό παλαιού τύπου οχημάτων και αεροσκαφών για την περισυλλογή ανταλλακτικών.
Η οικονομική κρίση και το φάσμα της χρεοκοπίας
Η οικονομική κρίση στην Τουρκία συνεχίζεται όπως και η ελεύθερη πτώση της τουρκικής λίρας. Το φάσμα της χρεοκοπίας είναι πια ορατό, τη στιγμή που οι αγορές είναι αυτήν τη στιγμή οι μεγαλύτεροι εχθροί του Ερντογάν. Καθώς ο «σουλτάνος» βρίσκεται με την πλάτη στον τοίχο, τίποτε δεν αποκλείει μια σπασμωδική επιθετική κίνηση εναντίον της Ελλάδας. Επειδή όμως στο τουρκικό επιτελείο υπάρχουν ακόμα σώφρονες και έμπειροι στρατηγοί, είναι αυτοί που τον συγκρατούν, γνωρίζοντας πως μια πιθανή σύγκρουση μαζί μας θα αποκαλύψει σε όλους ότι η Τουρκία είναι πλέον ένας γίγαντας με πήλινα πόδια.
ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ