Σε λάθος μέγεθος το 1/3 των μασκών για τους μαθητές

Περίπου το 1/3 των μασκών, δηλαδή 1.500.000, που κατασκευάστηκαν για τους μαθητές ήταν σε λάθος μέγεθος, γεγονός που οδήγησε την ΚΕΔΕ στην απόφαση να παύσει την παραγωγή με τις προδιαγραφές με τις οποίες φτιάχτηκε η πρώτη παρτίδα.

Σε λάθος μέγεθος το 1/3 των μασκών για τους μαθητές

Οπως ανακοινώθηκε, οι ανάδοχοι του διαγωνισμού θα ξεκινήσουν εκ νέου την παραγωγή με βάση νέες προδιαγραφές ως προς τις διαστάσεις των μασκών, όταν αυτές αποσταλούν από την αρμόδια υπηρεσία του υπουργείου Υγείας.

Τι λέει ο άνθρωπος που έφτιαξε τις μάσκες για τα σχολεία: «Αυτές τις διαστάσεις μάς ζήτησαν» (vid)

Σύμφωνα με τις προδιαγραφές προβλεπόταν η προμήθεια τριών μεγεθών μάσκας, ένα πολύ μικρό για τα παιδιά των νηπιαγωγείων, ένα επίσης μικρό για τα παιδιά του δημοτικού έως και 12 ετών και ένα μεγάλο για τα παιδιά του γυμνασίου- λυκείου και τους εκπαιδευτικούς. Οι συγκεκριμένες προδιαγραφές είχαν αποσταλεί στην ΚΕΔΕ μέσω του υπουργείου Εσωτερικών στις 24 Αυγούστου, ωστόσο είχαν καθοριστεί από την αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Υγείας. Ειδικότερα, ζητούνταν για ηλικίες κάτω των δέκα ετών μάσκες 10 επί 18 εκ. και για ηλικίες άνω των 10 ετών 12 επί 22 εκ. Μάλιστα, ανάμεσα στους αυτοδιοικητικούς οι οποίοι ενεπλάκησαν με τη διαδικασία του διαγωνισμού είχαν εκφραστεί απορίες σε σχέση με τα μεγέθη αλλά όπως ανέφεραν, «οι ειδικοί γνωρίζουν».

Χθες, μετά τα προβλήματα που προέκυψαν δεδομένου ότι οι μεγάλες μάσκες κάλυπταν τελικά όλο το πρόσωπο, η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας σε ανακοίνωση που εξέδωσε διευκρινίζει ότι «οι διαστάσεις είναι σύμφωνες με τις αντίστοιχες διεθνείς προδιαγραφές, πλην όμως αφορούσαν το μέγεθος του υφάσματος πριν από τη συρραφή του και όχι το τελικό μέγεθος των δύο τύπων μασκών».

Παραδέχεται, ωστόσο, ότι η διατύπωση δεν ήταν σαφής, «με αποτέλεσμα αριθμός από τις μάσκες που διανεμήθηκαν να έχει μέγεθος μεγαλύτερο του ενδεδειγμένου». Οπως ανακοινώθηκε, «η Γενική Γραμματεία Δημόσιας Υγείας επαναδιατύπωσε ευκρινώς τις σωστές προδιαγραφές και θα τις αποστείλει εκ νέου στην ΚΕΔΕ, που είναι αρμόδια για το διαγωνισμό της προμήθειάς τους, ώστε οι μάσκες που θα διανεμηθούν στη συνέχεια να έχουν το σωστό μέγεθος».

πηγή: kathimerini.gr