Στον νέο καταυλισμό στο Καρά Τεπέ οι πρώτοι πρόσφυγες– Αρνητικά 40 τεστ κορονοϊού

Οι πυρόπληκτοι του καμένου ΚΥΤ της Μόριας υποβλήθηκαν σε ιατρικές εξετάσεις, ενώ δόθηκε φαγητό σε εκείνους που διαμένουν στους δρόμους

 Στον νέο καταυλισμό στο Καρά Τεπέ οι πρώτοι πρόσφυγες– Αρνητικά 40 τεστ κορονοϊού

Ξεκίνησαν να μπαίνουν στον νέο καταυλισμό προσωρινής διαμονής προσφύγων και μεταναστών στο πεδίο βολής του Καρά Τεπέ, οι πρώτοι πυρόπληκτοι που έφυγαν από τον καμένο καταυλισμό της Μόριας.

Οι πρώτοι 40 οδηγήθηκαν στο ιατρείο που δημιουργήθηκε με χορηγία της Unicef, όπου και ελέγχθηκαν ιατρικά από συνεργεία του ΕΟΔΥ και βρέθηκαν αρνητικοί στο σύνολό τους.

Ακολούθησε καταγραφή τους και στη συνέχεια οδηγήθηκαν κατά οικογένειες σε σκηνές των έξι ατόμων οριοθετημένες κατά εθνικότητες.

Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου υποστηρίζουν ότι στο νέο καταυλισμό θα στεγαστούν περί τους 3000 ανθρώπους με πρώτη προτεραιότητα αυτοί οικογενειών και μελών ευάλωτων ομάδων.

Από νωρίς το μεσημέρι άρχισε, επίσης, η διανομή φαγητού στο σύνολο των προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται στον δρόμο.

Αντιδράσεις για τον νέο καταυλισμό – Χημικά από τα ΜΑΤ


Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλοί πρόσφυγες αντιδρούν στην εγκατάστασή τους στον νέο καταυλισμό, ζητώντας να φύγουν από τη Λέσβο και την Ελλάδα.

Από νωρίς το πρωί του Σαββάτου πραγματοποίησαν σειρά διαδηλώσεων στο ένα περίπου χιλιόμετρο της επαρχιακής οδού που συνδέει τη Μυτιλήνη με τα βορειοανατολικά χωριά της Λέσβου, με κεντρικό σύνθημα «ελευθερία, όχι καμπ».

Σε αυτοσχέδια πλακάτ ζητούσαν τη βοήθεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ δήλωναν ότι δεν θέλουν τροφή ή στέγη, μόνο την ελευθερία τους.

Το μεσημέρι οι δυνάμεις των ΜΑΤ που βρίσκονται στο σημείο έκαναν χρήση χημικών κατά των προσφύγων, μεταξύ των οποίων βρίσκονται οικογένειες και μικρά παιδιά. Από τα χημικά πρόσφυγες αντιμετώπισαν αναπνευστικά προβλήματα.

Πηγή: Το ποντίκι