Μετρό «Άγιος Ιωάννης» - Άνω Κυψέλη: Δοκιμαστικό δρομολόγιο με ηλεκτρικό λεωφορείο

Η πρώτη δοκιμαστική διαδρομή με ηλεκτρικό λεωφορείο θα πραγματοποιηθεί αύριο (8/9) το πρωί από τον σταθμό του Μετρό «Άγιος Ιωάννης» μέχρι την Άνω Κυψέλη.

Μετρό «Άγιος Ιωάννης» - Άνω Κυψέλη: Δοκιμαστικό δρομολόγιο με ηλεκτρικό λεωφορείο

Το πρώτο δοκιμαστικό δρομολόγιο, το οποίο και θα αναχωρήσει στις 10 το πρωί από τον σταθμό του Μετρό «Άγιος Ιωάννης» και θα τερματίσει στην Άνω Κυψέλη, με ενδιάμεσες 26 στάσεις, πραγματοποιεί αύριο το πρώτο ηλεκτροκίνητο όχημα της κινεζικής αυτοκινητοβιομηχανίας BYD.

Το όχημα βρίσκεται ήδη στην Αθήνα και έχει δρομολογηθεί πιλοτικά από την ΟΣΥ ΑΕ, εκτελώντας γραμμές σχετικά μικρού μήκους εντός του κέντρου της Αθήνας.

Η αυτοκινητοβιομηχανία BYD, ανταποκρίθηκε στην ανοιχτή πρόσκληση του υπουργείου Υποδομών & Μεταφορών για διάθεση δοκιμαστικής λειτουργίας ηλεκτρικών οχημάτων στο δίκτυο των Αστικών Συγκοινωνιών, όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της ΟΣΥ ΑΕ.

Το συγκεκριμένο demo bus, κινεζικής τεχνολογίας, στις πιλοτικές του διαδρομές δεν μεταφέρει επιβάτες, έχει μήκος 12 μέτρα, 3 διπλές πόρτες χωρίς σκαλοπάτια εισόδου και η χωρητικότητά του σε επιβάτες είναι 24 καθήμενοι, 51 όρθιοι, 1 ΑμΕΑ, έχει ράμπα για ΑμΕΑ και η μπαταρία του είναι 348 kw.

Έχει επίσης 2 Ηλεκτρομοτέρ 2x150kw που αντιστοιχούν σε ισχύ 402 hp και WIFI συνδεσιμότητα για τους επιβάτες και USB φορτιστές για τα κινητά επιβατών.

Το αμέσως επόμενο διάστημα αναμένεται η δοκιμαστική κυκλοφορία δύο ακόμη τύπων ηλεκτρικών λεωφορείων, ενός ευρωπαϊκής τεχνολογίας και ακόμη ενός κινεζικής τεχνολογίας, τα οποία κατά τη δοκιμαστική τους περίοδο θα μεταφέρουν και επιβάτες.

Η είσοδος της ηλεκτροκίνησης στην Ελλάδα εξασφαλίζει πολλαπλά οφέλη τόσο για το περιβάλλον, όσο και για την ποιότητα ζωής στα αστικά κέντρα, γεγονός στο οποίο οι Αστικές Συγκοινωνίες διεκδικούν πρωταγωνιστικό ρόλο.

Επισημαίνεται ότι η πιλοτική κυκλοφορία σε μήκος κατάλληλων διαδρομών είναι αναγκαία προκειμένου να υπάρξει η σωστή προετοιμασία από άποψης υποδομών και οι κατάλληλες λειτουργικές επιλογές οχημάτων-φόρτισης.

Το λεωφορείο συγκεκριμένα αύριο θα πραγματοποιήσει το εξής δρομολόγιο:

Αναχώρηση : Άγιος Ιωάννης ΜΕΤΡΟ 10.00 π.μ.

Στάση 1 : Μενεκράτους

Στάση 2 : Λαϊκή

Στάση 3 : Άγιος Αρτέμιο

Στάση 4 : Νεάρχου

Στάση 5 : Αρρυβού

Στάση 6 : Υμηττού

Στάση 7 : Προφήτης Ηλίας

Στάση 8 : Πλατεία Πλαστήρα

Στάση 9 : Άγιος Σπυρίδων

Στάση 10 : Στάδιο

Στάση 11 : Μετς

Στάση 12 : Άγαλμα Βύρωνος

Στάση 13 : Σύνταγμα

Στάση 14 : Ακαδημία

Στάση 15 : Ρεξ

Στάση 16 : Πολυτεχνείο

Στάση 17 : Αιγύπτου

Στάση 18 : Πανελλήνιος

Στάση 19 : Επτανήσου

Στάση 20 : Ιθάκης

Στάση 21 : Ζακύνθου

Στάση 22 : Σκύρου

Στάση 23 : Πλατεία Κυψέλης

Στάση 24 : Αίγλης

Στάση 25 : Άγιος Αθανάσιος

Στάση 26 : Κατσή

Τερματισμός Στάση 27 : Άνω Κυψέλη 11.00 π.μ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ