Λευκή παρίστανε επί χρόνια τη μαύρη

Τη μαύρη παρίστανε εδώ και χρόνια η επίκουρος καθηγήτρια Αφροαμερικανικής Ιστορίας στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, Τζέσικα Κρουγκ, όπως ομολόγησε η ίδια σε δημοσίευση στο προσωπικό της μπλογκ.

Λευκή παρίστανε επί χρόνια τη μαύρη

«Σε όλη τη ζωή μου απέφευγα την πραγματική μου εμπειρία, της λευκής Εβραίας κοπέλας σε προάστιο του Κάνσας Σίτι, υιοθετώντας διάφορες φανταστικές αφροαμερικανικές προσωπικότητες, τις οποίες δεν είχα δικαίωμα να σφετεριστώ. Την περίοδο αυτή οικειοποιήθηκα βορειοαφρικανική, αμερικανική μαύρη, και αυτή του κατοίκου του Μπρονξ με καταγωγή από την Καραϊβική, ταυτότητα», ανέφερε η Κρουγκ στο μπλογκ της. Σε πρόσφατη βιογραφία της σε ιστοσελίδα αφροαμερικανικών θεμάτων, η Κρουγκ χαρακτηρίζει τον εαυτό της «αμετανόητο παιδί της γειτονιάς», λέγοντας ότι είναι «μπορίκουα», δηλαδή Πουερτορικανή.

«Πολλοί πάλεψαν στο πλάι μου και για μένα και έτσι η συνεχιζόμενη οικειοποίηση φυλετικής ταυτότητας από την Καραϊβική είναι ανήθικη, αποικιοκρατική και ενάντια στους μαύρους. Δεν είμαι πολιτισμικό όρνεο, είμαι πολιτισμική βδέλλα. Μου αξίζει η κατακραυγή», έγραψε η Κρουγκ.

Ο συγγραφέας και σεναριογράφος Χάρι Ζιγιάντ έγραψε στο Twitter ότι η Κρουγκ «είναι κάποια την οποία θεωρούσα φίλη μου μέχρι σήμερα το πρωί, μέχρι που με πήρε τηλέφωνο να μου εξομολογηθεί όσα γράφει και στο μπλογκ της. Δεν το έκανε από ευσυνειδησία, το έκανε επειδή κάποιος την είχε ανακαλύψει».

Η επίκουρος καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Μίσιγκαν Στέιτ, Γιομάιρα Φιγκερόα, έγραψε στο Twitter: «Ο μόνος λόγος που η Τζέσικα Κρουγκ ομολόγησε τα ψεύδη της ήταν επειδή, στις 26 Αυγούστου, μια πολύ γενναία, πολύ ΜΑΥΡΗ ισπανόφωνη μεταπτυχιακή φοιτήτρια πλησίασε δύο υψηλόβαθμα στελέχη του διδακτικού προσωπικού που είναι ισπανόφωνοι Αφροαμερικανοί και δέχθηκαν να στηρίξουν την έρευνά της για τα ψέματα της Κρουγκ».

Το 2015, η Ρέιτσελ Ντόλεζαλ, πρώην ακτιβίστρια υπέρ των πολιτικών ελευθεριών και εκπαιδεύτρια Αφρικανικών Σπουδών, αποκάλυψε ότι δεν ήταν Αφροαμερικανή, όπως προσποιείτο εδώ και δεκαετίες, αλλά λευκή. Την πραγματική φυλετική καταγωγή της Ντόλεζαλ είχαν αποκαλύψει οι γονείς της.

Πηγή: REUTERS