Σύψας: Τι θα συμβεί με τη συνύπαρξη γρίπης – κορονοϊού. Ποιοι πρέπει να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο

Αν και σπάνιο, δεν είναι εντελώς απίθανο κάποιος που έχει μολυνθεί από τη γρίπη να μολυνθεί και από τον κορονοϊό. Ποιοι πρέπει να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο;

Σύψας: Τι θα συμβεί με τη συνύπαρξη γρίπης – κορονοϊού. Ποιοι πρέπει να κάνουν αντιγριπικό εμβόλιο

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών του Υπουργείου Υγείας, έδωσε χθες το πράσινο φως για τον εμβολιασμό κατά του ιού της γρίπης. Θα ξεκινήσει μετά τις 15 Οκτωβρίου, οπότε θα κάνουν την εμφάνισή τους στα ράφια των φαρμακείων τα πρώτα αντιγριπικά εμβόλια. Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση του εμβολίου, θα ξεκινήσει στις 28 Σεπτεμβρίου.

Ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων ΕΚΠΑ, Νικόλαος Σύψας, εξηγεί μιλώντας στο iatropedia.gr, ποιοι είναι οι κίνδυνοι από τον συνδυασμό "γρίπης – κορονοϊού". Επίσης, αναφέρει τις ομάδες του πληθυσμού που θα πρέπει να λάβουν κατά προτεραιότητα τα 4 εκατομμύρια δόσεις αντιγριπικού εμβολίου. Είναι όσα παρήγγειλε το Υπουργείο Υγείας για να καλύψει τις αυξημένες εμβολιαστικές ανάγκες της πατρίδας μας.

Κορονοϊός και γρίπη: Οι ιοί ανταγωνίζονται ο ένας τον άλλο στον ανθρώπινο οργανισμό

Ο περιορισμός της διασποράς της γρίπης εξυπηρετεί πρωτίστως, σύμφωνα με τον ειδικό, την ανάγκη να περιοριστεί η νόσος με το διαθέσιμο εμβόλιο. Αυτό θα έχει ως αποτέλεσμα να επιβαρυνθεί λιγότερο το σύστημα υγείας, οι αντοχές του οποίου δοκιμάζονταιμε την πανδημία του κορονοϊού.

“Το αντιγριπικό εμβόλιο φέτος είναι πολύ σημαντικό, γιατί αν "σπάσουμε" την εποχική επιδημία της γρίπης, την ελαττώσουμε μέσω του εμβολιασμού, θα βοηθήσουμε το σύστημα να αντιμετωπίσει πολύ καλύτερα τον COVID-19. Γιατί αν υπάρχουν δύο μεγάλες επιδημίες θα πιεστεί το σύστημα υγείας πάρα πολύ. Ξέρουμε από τα προηγούμενα χρόνια, το είδαμε και στην πρώτη φάση της πανδημίας, ότι η γρίπη συνυπάρχει με άλλους αναπνευστικούς ιούς. Όταν ελαττώνεται η γρίπη με τον εμβολιασμό, ελαττώνονται όλες οι λοιμώξεις”, αναφέρει ο καθηγητής κ. Σύψας.

Επισημαίνει επίσης, ότι -με τις μέχρι σήμερα γνώσεις που έχουν οι επιστήμονες- μπορεί κάποιος να μολυνθεί και από δύο ασθένειες. Όμως, η πιθανότητα είναι πολύ μικρή. Αυτό που δεν είναι γνωστό, ωστόσο, είναι εάν η γρίπη μπορεί να επιδεινώσει τη μόλυνση από τον COVID-19 ή να την περιορίσει, τονίζει.

“Τον χειμώνα όσοι έχουν συμπτώματα λοίμωξης του αναπνευστικού θα ελέγχονται και για τον COVID-19 και για τη γρίπη και για άλλους αναπνευστικούς ιούς. Είναι προφανές. Αυτό το οποίο πιστεύουμε, είναι ότι εάν κάποιος μολυνθεί από τον έναν ιό, θα είναι δύσκολο να μολυνθεί και από τον άλλο. Γιατί συνήθως υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των μικροβίων”

Ο ένας ιός μπορεί να εξουδετερώνει τον άλλον;

Η αλληλεπίδραση μεταξύ γρίπης και κορονοϊού στον ανθρώπινο οργανισμό είναι άγνωστο πεδίο για τους γιατρούς. Από την εμπειρία τους από άλλους ιούς, ωστόσο, σύμφωνα με τον καθηγητή κ. Σύψα, φαίνεται να λειτουργούν ανταγωνιστικά μεταξύ τους, για το ποιος θα επικρατήσει έναντι του άλλου:

“Επομένως δεν νομίζω ότι θα δούμε μεικτές λοιμώξεις. Αν εγώ προσβληθώ από COVID-19, τότε πολλαπλασιάζεται και δεν επιτρέπει τον πολλαπλασιασμό του ιού της γρίπης. Τώρα όσον αφορά, στο ποια λοίμωξη θα επικρατήσει; Είτε υπάρχει επιδημία COVID-19 είτε όχι, η επιδημία της γρίπης θα εμφανιστεί. Αυτό δεν μπορούμε να το αποφύγουμε. Κάθε χρόνο εμφανίζεται”...

Περισσότερα στο iatropedia.gr